Nyblivne 60-åringen Olle Jönsson: "Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort" - News55
Annons
Annons

Nyblivne 60-åringen Olle Jönsson: “Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort”

Egentligen ville Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson fira 60-årsdagen den 1 december i London, men risken för terrorhot gör att han och familjen väljer Köpenhamn istället.

Annons
Annons

– Jag är i princip halvdansk, född och uppvuxen som jag är i Kristianstad så Köpenhamn passar bra. Det blir ett lugnt firande med min fru Gunilla, barnen Dan och Lina. Vi tittar på julskyltningen, går på Tivoli och äter smørrebrød på Peder Oxe. Min favorit är rostbiff med remouladsås och torkad, rostad lök, säger Olle Jönsson till News55.

Något skålande i champagne blir det däremot inte. Dansbandssångaren fick diabetes typ 2 för två år sedan.

– Dricker inte ens en öl till födelsedagsmiddagen. Jag älskar söt läsk men har lärt mig dricka mineralvatten och nu tycker jag det är gott. Det är inte så att jag är hundra procentigt duktig, ibland slinker det ner något sött som honung. Fast senast jag var hos läkaren fick jag beröm för mitt långtidssocker och jag mår betydligt bättre nu och känner inte av hjärtat.

      LÄS MER: 100 000 svenskar kan ha diabetes utan att veta om det

Fuskar den forna trummisen reagerar kroppen direkt.

Annons
Annons

– Känner också av diabetesen ibland när jag kanske är för duktig och får för lågt blodsocker, då bär inte benen. Jag har alltid med mig druvsocker för att höja blodsockret ifall det händer. Fast sluta röka kan jag inte, har försökt och det gick inte men jag vågar inte heller eftersom jag är rädd för att tappa rösten. Har talat om för läkaren att jag kommer röka tills det går hål i lungorna på mig, säger Olle Jönsson.

Och sjunger gör han med besked i Lasse Stefanz. Förra året släppte dansbandet sina dåvarande 673 låtar på 46 cd-skivor.

– Nu är vi nog uppe i 800. Jag kan hjälpligt komma ihåg 150 och hör jag några toner spelas kommer jag ihåg de flesta. Det är väl erfarenhet och att jag har många terrabyte i skallen som gör att jag kommer ihåg så pass. Ett stort minne är när vi slog svenktoppsrekordet och låg 65 veckor på förstaplatsen med ”De sista ljuva åren” 1989-1990.

Har ingen åldersnoja

Den nyblivne 60-åringen har inga planer på att lägga av och pensionera sig.

– Så länge jag står på benen fortsätter jag och sedan när jag sitter också. Fast jag tar fem år i taget. Jag har ingen åldersnoja och går fortfarande i trasiga jeans och t-shirts. Har inga andra nojor heller även om jag tycker att åren mellan fyrtio och sextio gått jävligt fort. Min son är redan 30 och min dotter 23.

Annons

Under den perioden hände det värsta sångaren varit med om, hans mamma dog.

– Trots att hon var sjuk och 72 år känns det fortfarande som ett stort svek att morsan gick bort. Fan vad det blev tomt, inte en dag går utan att jag tänker på henne fast hon dog 1995. Präglats starkt där, det var som om navelsträngen klipptes en andra gång.

       LÄS MER: De tjänar bäst i musiksverige

Pappan har aldrig varit med i bilden, det var en tillfällig förbindelse inte tänkt att resultera i ett barn. Olle Jönsson är uppvuxen med sin styvfar som han kallade pappa i fyrtio år. Efter mammans död sökte han dock upp sin biologiske far men de har i princip ingen relation. Det är för sent för det.

Vill göra som sin husgud

Något som däremot aldrig blir för sent är att göra som sin idol. I höstas var Olle Jönsson i New York och lyssnade på Don Henley. Tidigare har han varit på konsert och sett hela bandet Eagles.

Annons

– Satt som en liten konfirmand för han är min husgud. Innan jag kryper ner i träfacken ska jag uppfylla min dröm att åka över till Nashville i USA och göra en liknande platta som Don Henley, en avskalad countryplatta. Tar med mig min vapenbroder Christer (Ericsson, kapellmästare och gitarrist i Lasse Stefanz, reds anmärkning) och går back to the roots. Om inte för publikens skull så för min egen men jag tror att fansen kommer tycka om skivan. Än har jag tid på mig för Don Henley är 68, jag är bara 60.

Vilka låtar Lasse Stefanz-sångaren vill ha med på skivan kan han fundera på hemma omgiven av familjen, hästar, får, hundar, katter och papegojor.

– Jag är stadsgrabb men nu bor jag mitt ute i skogen för min fru hittade det här huset. Jag gillar stillheten, beror väl på att jag behöver komma ifrån larmet. Kände direkt att här vill jag bli gammal, säger Olle Jönsson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Aktuell i tv:

 • ”Bingolotto” i TV4 den 13 december.
 • ”Bingolotto” i TV4 på Nyårsafton tillsammans med Mikael Wiehe.
 • ”Tack för dansen” i TV4 den 9 januari.

 

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Elva moderna efterföljare

  Om du gillade de klassiska 70-talsdeckarna är det inte helt osannolikt att du även uppskattar de h...

 3. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 4. Kamilla, 26: "Jag vill vara mammas dotter - inte hennes vårdare"

  Kamilla Karlsson, 26, vårdar sedan flera år tillbaka sin mamma som lider av demens. Hon har sedan...

 5. McCloud – cowboysnuten i New York

  Klädd i boots och cowboyhatt löste den orädde sheriffen Sam McCloud mordfall i storstaden med gam...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Nyblivne 60-åringen Olle Jönsson: “Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort” Nyblivne 60-åringen Olle Jönsson: “Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort”