Paul Paljett - då och nu - News55
Annons
Annons

Paul Paljett – då och nu

Han tackade nej till att få spela in skivor tillsammans med Björn och Benny i ABBA. Han var en av våra största stjärnor och orsakade upplopp på sjuttiotalet och sålde runt en miljon skivor. I dag arbetar han som begravningsentreprenör i sin hemstad, Trollhättan.

Annons
Annons

Den 24 oktober, 1974, ringde telefonen hemma hos Paul Johansson. I luren frågade en trött, lite hes röst på bred västgötska:

– Äre du som skriver låtar?

Det var skivbolagskungen som styrde över dansbandssverige – Bert Karlsson – som blivit tipsad om att ringa killen i Trollhättan. Han som skrivit en låt för bandet Scandix.

– Kan du sjunga då? var nästa fråga.

– Gör det i luren, du behöver inte komma hit till Skara.

Paul Johansson, som under tid skickat demo band till de stora grammofonbolagen i Stockholm, sjöng för Bert Karlsson den där dagen i telefonluren.

– Det där är ju skitbra. Kom hit.

Paul Johansson lånade sin fars bil och åkte tio mil till Skara.

Ville klippa av hans lockar

Sedan dess har det blivit två deltagande i melodifestivalen, ett tjugotal låtar på Svensktoppen, både som artist och låtskrivare, och sju LP-album, mellan åren 1976 och 1996.

I dag heter han Paul Sahlin – efter sin mor – och är 60 år. Han jobbar som begravningsentreprenör i Trollhättan. En skarp kontrast till de tiotusentals som jagade honom efter ett framträdande på Liseberg och ville klippa av hans lockar. Den gången fick han poliseskort till hotellet.

Han minns tiden som artist som mycket rolig. Han levde sin pojkdröm.

Annons
Annons

Det var turnéer i Folkparkerna. Först som soloartist och senare som sångare i många kända dansband som Säwes och Matz Bladhs.

– Vi jobbade hårt och partajade på kvällarna. Det var jävligt kul.

Han har också försökt sig på entreprenörskap i Trollhättan och drivit hotell, Kung Oskar. Och ett av Norra Europas modernaste diskotek, Slussen.

– Trollhättan var kanske fel plats för det, säger Paul.

Men det har också kostat. Både pengar och privatliv. Bakom sig har han två skilsmässor. Han har varit en offentlig person och blivit utsatt. Han hade ständiga krav på sig själv att bli bättre och bättre. Men i dag har han funnit harmoni. Jobbet som begravningsentreprenör sökte han på en annons. Han ville leva ett mer ”normalt” liv.

–Nu har jag sommarstuga och båt. Det är skönt.

Men han har inte lämnat musiken.

– I dag sjunger jag på begravningar men också vid företagsevenemang och andra tillfällen. Jag har blivit en mer utvecklad musikant. Det är låtar som: Stad i Ljus, Som en Bro över mörka vatten eller Himlen är oskyldigt blå.

ABBA: Byt namn och sluta kalla dig för Paljett

När Paul tänker tillbaka, minns han hur hans liv hade kunnat tagit sig en annan vändning. Att kalla sig Paul Paljett var på gott och ont.

Annons

När han var som störst fick han arbeta med de bästa. ABBA:s studiotekniker, Michael B Tretow, var med och spelade in hans största hit – Guenerina – som låg på Svensktoppen i elva veckor. Michael B Tretow presenterade honom för Björn och Benny i ABBA.

– De ville jobba med mig, men då var ett krav att jag skulle byta namn och sluta att kalla mig Paljett.

– Då kan ni fara åt helvete, sa jag. Och så blev det inget med det.

Har han då blivit klokare med åren ?

– Ja, det tycker jag. Förr var jag ganska naiv. Nu är jag mer försiktig. Och jag tror inte att jag skulle säga nej till Björn och Benny idag.

Låtskrivandet har han inte tid med numera. Det saknar han. Men han vill fortfarande stå på scen. Så nu blir det comeback till nyår i Trollhättan.

Paul Paljett – Show med brorsan Claes Johansson och bandet Mumbo Jumbo.

Och går du och nynnar på Mats Rådbergs och Rankarnas populära låt ”Du kan alltid lita på pojkarna över 35”, ska du veta att det är en numera 60-årig pojke från Trollhättan som har skrivit den.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Paul Paljett - då och nu
Läs nästa artikel Paul Paljett – då och nu Paul Paljett – då och nu