Pia Johansson: "Det är otroligt skönt att fira jul själv" - News55
Annons
Annons

Pia Johansson: “Det är otroligt skönt att fira jul själv”

Skådespelaren och komikern Pia Johansson, 56, är mycket för att fira jul – men inte tillsammans med andra.

– Jag försöker att fira jul för mig själv istället för att irra runt som en yr höna för att försöka passa in i någon annans julkort, säger Pia Johansson till News55.

Annons
Annons

Pia Johansson, 56, kommer inte ihåg när hon firade sin första jul i eget sällskap. Det säger en del om hur länge hon har valt att tillbringa sina julaftnar själv, ja, och med hunden såklart. Men trots det får ofta Pia Johansson ofta höra samma sak när hon berättar om sina julplaner.

–  “Nej, men inte ska väl du sitta ensam på julafton! Du måste komma och fira med oss istället! Vi är visserligen 78 fastrar och 56 mostrar, men det gör ingenting. Du är så välkommen”, får jag ofta höra. Och då tänker jag alltid: “Gode Gud, låt mig slippa.” Det är inte hemskt att fira jul själv, det är så otroligt skönt, säger Pia Johansson till News55.

      LÄS MER: Sanna Nielsen: Bjud in de som är ensamma i jul

Tabu att fira jul ensam

Det finns ett stort tabu kring att fira jul ensam och det är egentligen ganska märkligt, tycker Pia Johansson. Vi är ju alla ensamma innerst inne, men många av oss har svårt att acceptera det. Vid jul, som handlar så mycket om att vara tillsammans, blir man påmind om detta, och det kan väcka känslor, menar Pia Johansson.

Annons
Annons

– Ensamhet är det svåraste som finns för många och alla har inte lika lätt att hantera det som jag. Det handlar mycket om vilka förväntningar man har. Om man tror att den totala gemenskapen ska uppnås på en enda magisk dag och är en trasig person kan de där övergivenhets-känslorna triggas igång. Ensam kan man ju känna sig alla andra dagar också, men det blir extra tydligt på julafton. Jag tror att folk tycker lite synd om mig när jag är själv på julafton, men alla andra dagar då jag har suttit själv – då han minsann ingen brytt sig! skrattar Pia Johansson.

När alla andra sitter hemma i soffan och tittar på Kalle Anka på TV passar Pia Johansson på att gå ut på långpromenad med hunden. Det är vid den här tiden på året, och kanske den enda tiden på året, som Stockholms gator är alldeles tysta och öde.

– Antingen går jag ut i skogen eller så tar jag en lång promenad i stan. Det är rätt roligt att vara ute vid den här tiden, det är skönt för att det knappt är någon ute men det är också roligt att möta alla pappor som förbereder sig för att gå in och vara tomte för sina barn när Kalle Anka är slut. De står bakom någon soptunna och byter om och av någon anledning är de alltid så generade, men det är fint att se, säger Pia Johansson.

      LÄS MER: Ingen ska behöva fira jul ensam

Annons

“Väntans tid är underbar och den delar jag gärna med andra”

Även om man inte kan tro det älskar Pia Johansson faktiskt att fira jul. Det hon tycker mest om är tiden av väntan och förberedelser.

–  Att ta in granen, hänga upp kulor, få det att glittra, doften av nejlikor, att baka pepparkakor som blir brända och så skrattar jag åt det, allt sånt älskar jag. Väntans tid är underbar eftersom den kommer med alla de här förberedelserna. Eftersom jag är troende katolik är den här tiden också en tid för eftertanke. Då menar jag alla de här djupare tankarna som att förbereda mig för vad jag vill ska hända i mitt liv och fundera kring hur jag kan vara till för mig själv och andra. De här förberedelserna delar jag gärna med andra, men sen när julen kommer är jag trött på det och längtar till påsk.

Hur folk firar jul styrs mycket av omständigheterna menar Pia Johansson. Många tvingas att fira på ett visst sätt av hänsyn till familjen, traditioner eller någon annans väl och ve. Att fira för sin egen skull är svårare, säger Pia Johansson, och för henne är ensamhet ingenting farligt.

Annons

–  Jag gör många saker själv och lever själv så det är inget konstigt för mig. Men det är stor skillnad mellan att vara ensam och själv. Att vara ensam känns som att man är ensam i universum, medan “själv” är något starkare. Det finns något gott i att vara själv eftersom det är den enda relation som varar livet ut. Om du inte trivs med ditt eget sällskap borde du jobba mer på att göra dig en person som du själv trivs med.

“Det är inte fel att våga vara ensam och att gråta ut för det”

–  Samtidigt finns det ju många människor som längtar efter den här gemenskapen och vill fira jul tillsammans med andra och då är det naturligtvis en helt annan sak. Om man känner så finns det många platser som är öppna för alla, kyrkan till exempel. Dit kan man gå eller så bjuder man hem sig till någon. Men det är inte heller fel att faktiskt våga vara ensam och att vara ledsen för det. Släppa alla spänningar, gråta ut och sedan gå vidare. Kanske till och med ställa sig frågan: “Varför är jag ensam och vad kan jag göra åt det?”, fortsätter Pia Johansson.

Annons

Som många andra yrkesverksamma i Pia Johanssons bransch finns egentligen inte så mycket tid för att fira någon jul. Pia Johansson jobbar just nu med förberedelserna för ett antal julkonserter i Berwaldhallen där hon och kollegan Nassim Al Fakir ska vara julvärdar. Sveriges Radios Symfoniorkester, Adolf Fredriks Musikklasser och Radiokören kommer framföra juliga stycken och allt sänds på SVT, berättar Pia Johansson.

–  Om man känner sig ensam såhär i juletid kan man slå på TV:n och så kan jag vara med er istället. Eller så kan man stänga av TV:n och njuta av att vara själv! säger Pia Johansson till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Julkonsert med Sveriges Radios symfoniorkester

Radiosymfonikernas och Radiokörens årliga julkonsert med både traditionell julmusik och nya favoriter. Julvärdarna Pia Johansson och Nassim Al Fakir leder denna stämningsfulla musikkväll på drygt 1 tim 15 min.

Konserterna sänds i SVT eller finns att höra i Sveriges Radio P2 den 23 december klockan 19:00.

Tillfällen:
Onsdag 21 december 2016 18:00 samt 20:30.
Torsdag 22 december 2016 18:00 samt 20:30.

Medverkande:
Sveriges Radios Symfoniorkester 
Radiokören 
Adolf Fredriks Musikklasser 
Cathrine Winnes dirigent 

Mer information finns att läsa på Berwaldhallens hemsida.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. Familjeintriger, kärlek, mord och skilsmässor

  Allt om Dallas och sju andra såpor som förändrade tv.

 4. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Pia Johansson: “Det är otroligt skönt att fira jul själv” Pia Johansson: “Det är otroligt skönt att fira jul själv”