Quincy – alla rättsläkarseriers urmoder - News55
Annons
Annons

Quincy – alla rättsläkarseriers urmoder

”Quincy” förtjänar främst att kommas ihåg som alla rättsläkarseriers urmoder. Serien om doktor R. Quincys arbete med att hjälpa polisen undersöka misstänkta dödsfall har fått stå mall för en rad efterföljare, såsom ”CSI”, ”Jordan: rättsläkare” och ”Diagnos: mord”.

Annons
Annons

”Quincy” handlar om en kriminaltekniker i Los Angeles som utför obduktioner och andra medicinska tester för polisens räkning. Med sitt skarpsinne hittar han ofta ledtrådar som andra utredare missat.

I dag känns rättsläkaryrket rejält genomtröskat efter de senaste årens uppsjö av serier i ämnet, men när ”Quincy” hade premiär i slutet av 70-talet var den en av de första serierna som på ett något sånär trovärdigt sätt skildrade den rättsmedicinska processen.

Envis och egensinnig doktor

Ambitionerna var höga och seriens första avsnitt var baserade på en skönlitterär bok i ämnet, skriven av en förre detta FBI-agent. Samtidigt kunde det kännas lite fattigt att serieskaparna använde en så pass liten skådespelarensemble, vilket gjorde att det för den som följde serien lätt kunde bli lätt förvirrande när samma personer återkom flera gånger, men i olika roller.

Medan Kojak och Columbo mer befattade sig med fingeravtryck, eller på sin höjd med en analys av ett mordvapen, gjorde Quincy fullständiga undersökningar av mordoffren. Han var en både envis och egensinnig doktor, som inte sällan hamnade i konflikt med sina överordnade inom polisen. Ofta slutade det med att Quincy drog det längsta strået, när det visade sig att hans analyser var korrekta.

Mångsidig karaktärsskådespelare

Annons
Annons

Jack Klugman, som föddes i Philadelphia 1922, porträtterade Quincy i 147 av seriens 148 avsnitt. I ett avsnitt vägrade han att medverka eftersom han tyckte att manuset, som involverade ett ”mordoffer” som sedan vaknade till liv på bårhuset, var undermåligt.

Klugman inledde sin skådespelarkarriär under 50-talet och var aktiv både på scen, i film och i tv. ”Quincys” stora stjärna var en ytterst mångsidig karaktärsskådespelare och kunde med sitt breda register spela allt från komediroller till lömska, ondskefulla personer. Bland hans filmroller märks framför allt insatsen som en av jurymedlemmarna i det nervkittlande rättegångsdramat ”Tolv edsvurna män”, från 1957.

Karaktäristiskt raspig röst

Efter ett liv som rökare fick Klugman strupcancer 1974. Han överlevde cancern, men blev efter att ha opererats märkt av sjukdomen genom en karaktäristiskt raspig röst. År 2008 stämde han tv-bolaget NBC, då han ansåg att de lurat honom på intäkter från ”Quincy”.

På senare år återvände Klugman till sina rötter och gjorde gästspel i både ”Diagnos: mord” och ”Jordan: rättsläkare”. Han dog 90 år gammal, år 2012.

I en minnesruna beskrev Huffington Post Jack Klugman som ”en titan bland karaktärsskådespelare.”

Populära reportage

 1. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 2. Belfrage möter Svante Thuresson – ”Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo”

  Med en stämma och en jobbiver som få är jazzkungen Svante Thuresson, 78, fortfarande het på gr...

 3. Psykologen: Så hanterar du ensamheten i jul

  Många firar jul ensamma trots att julen är tänkt att vara en tid av gemenskap och familjefest. P...

 4. Ingela Pling Forsman: Jag saknar inte melodifestivalen

  Ingela ‘Pling’ Forsman, 65, saknar inte att skriva låtar till Melodifestivalen. Tävlin...

 5. Lasse Holm: "Det finns en åldersfascism i Sverige"

  Han blir aldrig gammal, bara äldre. Schlagerveteranen Lasse Holm berättar om varför han kliver a...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Quincy – alla rättsläkarseriers urmoder Quincy – alla rättsläkarseriers urmoder