Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom" - News55
Annons
Annons

Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom”

Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rackartygarnas youtubeklipp med miljontals visningar. Alex pappa Jun Hermansson är först ut i News55:s intervjuserie där vi pratar med föräldrarna till några av den nya tidens mediastjärnor.

Annons
Annons

Alexander Hermansson slog först igenom med akrobatikgruppen Rackartygarna, åtminstone på nätet. De över 300 youtubeklipp med olika voltanden och trixanden som han och kompisarna från högstadiet lade upp har idag haft miljontals visningar och är ett tydligt exempel på hur berömmelse idag allt oftare föds i andra kanaler än förr.

Med programledarjobb i TV:s Sommarlov, flera program på Barnkanalen och medverkan i vårens säsong av Let´s Dance (där han hängde sig kvar fram till kvartsfinalen) har Alex snabbt blivit en stjärna, framför allt bland landets unga.

– Alex var bara elva år när han började lägga ut klipp på nätet som han filmade med sin webbkamera och där han spelade olika karaktärer, berättar Alex pappa Jun Hermansson som är produktionschef inom grafisk tillverkning i Farsta.

Mamma Marianne är gammal gymnast och när Alex var åtta år började även han med truppgymnastik.

– Så det här med akrobatiken kommer delvis därifrån, säger Jun. Sedan har vi skådespelare längre bak i släkten. Men det är nog från mig som Alex har fått den lite vilda sidan som vill testa olika grejer.

Hur engagerade har ni som föräldrar varit i Alex framgångsresa?

– Det är ju inte direkt som att skjutsa till träning men vi har stöttat honom på alla sätt och vis, även rent moraliskt, säger Jun.

Annons
Annons

– När Alex gick ut gymnasiet var det lite svävande vad han ville göra, om han skulle söka en vanlig anställning eller inte. Rackartygarna gav ju inte så värst mycket pengar så vi kände väl att det där kanske man inte kunde hålla på med i all evighet. Men vi sa att vi ger det här 1-2 år och ser hur det går. Och genom att han bodde hemma kan man väl säga att vi stöttade honom ekonomiskt.

För tre år sedan bröt Alex ryggen när han åkte ner för en egenbyggd vattenrutschkana. Den slutade i en ramp där man skulle landa i en pool men istället gled Alex av kanan och slog ryggen i en stubbe. Året därpå befann han sig i Amsterdam med anledning av MTV:s Europe Music Awards när han gjorde en volt på hotellrummet som slutade med att Alex ramlade in i en tavla och fick glassplitter över hela kroppen och en stor glasskärva i låret. Klippet på volten – och hur Alex efteråt blodat ner hela badrummet i väntan på sjukvårdspersonal – finns naturligtvis utlagt på Youtube.

Blir ni aldrig oroliga?

– Det har ju hänt att han varit utomlands och ringt mitt i natten och berättat att han skadat sig. Men jag försöker att inte tänka på vad som kan hända, att han till och med kan dö. Det finns ju de som dör unga. Det kan hända saker även om man är försiktig, man får ta livet som det kommer.

Annons

Förra hösten drabbades Alex av utbrändhet efter en period av alldeles för tung arbetsbelastning och han beskrev i samband med det hur han inte ens klarade av alla unga fans som kom fram till honom på stan, hur han bara blev ledsen och kände sig tvungen att genast försöka komma därifrån. I samband med vårens dansträning under Let’s Dance kände Alex att den där väggen närmade sig igen och han berättade då att han tappade lusten för allt och bara satt hemma utan att svara i telefonen.

– Alex hade helt enkelt tagit på sig lite för mycket igen, säger Jun Hermansson. Det där är något han måste lära sig hantera dag för dag, inte bara på jobbet. Att lära sig stänga av ibland.

Hur hanterar ni själva Alex kändisskap med närgångna fans?

– I början kändes det lite ovant när man åkte tunnelbana eller om vi gick på bio och det kom en massa ungar som klängde, men vi har lärt oss att handskas med det. Det är klart att man blir stolt över honom, men jag förstår att det kan vara lite jobbigt för Alex när han vill vara ifred. Ett tag stod det till och med folk ute på tomten och pekade…

Inga stalkers eller liknande?

Annons

– Inte som jag känner till. Men Alex berättar ju inte allt, han kanske inte vill oroa oss. Däremot har det hänt en del konstiga incidenter där folk har skapat konton i hans namn på olika sociala medier. Men det är inget som Alex sjäv har berättat, det har jag själv upptäckt. Jag har valt att inte ta upp det med honom. Han får hantera det själv.

Alex Hermansson är troende kristen och har tidigare pratat om hur gudsrelationen blivit allt viktigare i vuxen ålder. Den kristna tron har Alexander uppfostrats med av pappa Jun som konstaterar att det inte finns så många artister och kända ansikten i Sverige som valt att vara öppna med sin tro.

–Kanske är det så att många anser att en kristen tro inte går ihop med nöjesbranschen, säger Jun som menar att det gör det absolut.

– Det viktiga är att vara sig själv och det har Alex alltid varit. Jag tror att det är hemligheten bakom hans popularitet som är särskilt stor bland unga mellan fem och 15; att Alex är ärlig och bjuder på sig själv.

När var du extra stolt över Alex?

– Rent spontant kommer jag att tänka på när Alex var med i Talang på TV3 med Rackartygarna förra året och gick vidare till final. Vi satt i publiken och hans sätt att framföra alltihop var så otroligt bra. Då var jag riktigt stolt över honom.

Populära reportage

 1. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 4. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 5. Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

  I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fic...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom” Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom”