Robert Wells i stor intervju: Jag tror inte på curlande. Man måste vara rak med ungar - News55
Annons
Annons

Robert Wells i stor intervju: Jag tror inte på curlande. Man måste vara rak med ungar

 

Robert Wells firar 30 år som artist i år och i sommar åker han ut på jubileumsturné med Rhapsody in Rock. I en stor intervju med News55 pratar Robert Wells ovanor, sågningar, droger bland branschkollegor, hjärtproblem, drömmen om ett liv i Florida och om och hur trött han är på dagens curlande och daltande med unga.

Annons
Annons

Robert Wells kan se tillbaka på en trettio år lång musikkarriär som innefattat mängder av artistsamarbeten, medverkan i ”Så ska det låta”, melodifestivaluppträdanden och att även ha fått sin musik utsedd till officiell tv-musik under OS i Peking 2008.

Men framför allt är det för sina konsertturnéer både i Sverige och utomlands under namnet ”Rhapsody in Rock” som Robert Wells numera förknippas med. Konserter som bara i Sverige har setts av nära två miljoner människor.

Och i sommar är det dags igen för första gången på sju år där han i vanlig ordning blandar klassisk musik med rock och boogie woogie under en turné i södra delarna av landet.

Men alltsammans började med Lill-Babs…

– Ja, det var egentligen hennes förtjänst att jag blev artist, säger Robert Wells.

– Jag blev hennes kapellmästare i unga år för en tv-serie som gick på fredagkvällar 1986. Så det var då det drog igång på riktigt för mig.

      LÄS MER: Sven-Bertil Taube: De flesta av mina vänner är borta

Just nu håller Robert på och slutför ett album med sin fru Maria Wells.

– Maria sjunger otroligt bra, tidigare har hon mest figurerat i bakgrunden. Camilla Läckberg har skrivit texterna och jag har gjort musiken. Det är lite åt Natalie Cole-hållet, synthfritt med stråkar och blås.

Annons
Annons

Själv åker du på slottsturné med ”Rhapsody in rock” i sommar.

– Ja, det är ju min stora grej egentligen. Utöver medverkande artister har vi en hel symfoniorkester på 52 man. För mig är det viktigt att bevara det här med livemusik. Jag håller ju på med synthar också, programmerar och grejar, men man får fasiken inte låta livemusiktraditionen försvinna.

Och så håller du pianoläger för ungdomar, Wells Academy.

– Ja, jag kör det på somrarna med massor av unga pianister och det är blod, svett och toner hela tiden. Det här gäller såklart inte alla ungdomar men generellt ska allt gå så jävla snabbt idag, direkt och utan att öva.

– Jag är ingen som håller på och curlar eller daltar med mina elever. Jag är rak: ”Om ni ska bli yrkesmusikanter är det bara att spotta i nävarna och köra”. Det är ingen som håller dig under armarna, det är den känslan vi måste ta bort; att tro allt är safe hela tiden. Det är inte det.

Tycker du att det är mycket daltande generellt?

– Idag får skolan inte säga till en enda elev. Det funkar inte. Vi ska ju ledsaga en ung generation och någon måste visa vägen. Sedan behöver man ju inte vara dum och militantisk men man måste vara rak med ungar.

Annons

– För ungefär 15 år sedan gjorde jag en del skoljobb och om någon satt och pratade skickade jag ut dem direkt. De måste lära sig. Och sedan är det faktiskt så att då kommer de in igen och verkligen lyssnar på dig. Jag tror inte curlande är bra för någon.

      LÄS MER: Ingela Pling Forsman: Jag saknar inte melodifestivalen

Håller dina söner på med musik?

– Stora killen som är 19 blev så fascinerad av mina dansare när han var liten att han har dansat i 13 år nu. Han är en jävligt duktig dansare och det har han INTE efter pappa. De har försökt få med mig i “Let’s Dance”, men nej… Folk får gärna dansa när jag lirar, bara jag slipper själv. Det är grymt tryggt att sitta bakom pianot.

– Lilla killen är 17 och kör mycket med elgura och trummor, det är hans bag. Men det är klart jag hade hoppats att de skulle börjat spela piano.

Hur har det funkat med barn och alla resdagar när de var yngre?

– Maria har ju haft sin grupp The Vocalettes som medverkat i Rhapsody in Rock, så alla somrar har barnen varit med och just de timmarna man är på scen har man haft barnvakt.

Annons

– Många, många artister sa till mig när barnen var små: ”Vad du än gör, gör inte om mitt misstag och missa barnen för karriären”. Och de orden har varit jätteviktiga för mig. När vi är lediga häckar vi aldrig på så mycket fester, det är väldigt soft privat. Jag är väldigt ointresserad av branschen förutom när jag står på scen.

Har det alltid varit så?

– Alltid. Jag älskar ju musik, lira är det enda som är intressant. Jag är väldigt oimponerad av saker runt omkring det här. Jag umgås nästan uteslutande med mina musikanter och roddare, aldrig med artister.

Hur är du som pappa?

– Jag hoppas och tror att jag är bra. Jag har inte själv växt upp med en pappa, även om vi har en väldigt bra kontakt idag, så jag har inte så mycket att jämföra med. Men jag är väldigt rak med mina barn.

– När barnen var små och jag turnerade jättemycket ska det ärligt sägas att det inte blev så mycket matlagning från mitt håll. Då var det en gång som jag tänkte att ”Jag kan inte hålla på så här, jag måste visa att jag kan” så jag gjorde köttbullar och makaroner. ”Grattis, första gången!” sa barnen till mig då, så det blev ju en tankeställare. Jag tror inte på det där med kvalitetstid och kvantitetstid. Du måste vara närvarande.

Annons

      LÄS MER: Helena Bergström: Min ålder är min merit. Vill ni inte ha det så är ni dumma i huvudet

Du är 53 år. Tycker du det gått fort att komma dit?

– Jag vet inte om jag tycker det. Det är väl nu man kan känna att man har landat lite, hittat sig själv mer. För 15 år sedan var jag ofta stressad men jag är mycket coolare nu. Jag njuter mycket mer av konserterna nu än vad jag gjorde då.

Du drabbades av hjärtproblem 2002.

– Ja, det var efter en fyratimmarskonsert på Ullevi. Då hade jag sådan pump efteråt, adrenalinchock, och jag som aldrig dricker whiskey sa att ”Ge mig ett drickglas” eftersom jag fått för mig att det skulle hjälpa. Men då fick jag bara ännu mer hjärtrus och den natten sov jag 40 minuter för att dagen efter ha ännu en fyratimmarskonsert. Det var inget bra. Under fyra veckor fick jag köra Inderal för att få hjärtat att slå långsammare. Då insåg jag att det inte räckte med att inte dricka utan är numera väldigt noga med kondition och träning.

Har du aldrig lidit av rampfeber?

Annons

– I början av karriären var det som att hjärtat skulle hoppa ut ur munnen på mig men jag har aldrig tagit något hjälpmedel. Jag har aldrig någonsin smakat på en cigarett, jag dricker oerhört lite och droger finns inte i min värld. Och det är bland det fegaste jag vet, folk som säger att de måste ta en stänkare innan de går upp på scen. Det är för mig helt otänkbart, det är ett svaghetstecken. Jag har ju sett folk hålla på med både det ena och det andra. Jag bryr mig inte om vad de vill göra men jag har haft en grej att inte acceptera någon alkohol när man går in på scen.

Har du någon ovana?

– När jag var i Ryssland senast frågade de vad jag läser för böcker. Jag är urusel på att läsa böcker, i mitt jobb läser jag så mycket noter så man är helt slut i huvudet efteråt. Jag läser Agent X9 och Kalle Anka. Jag älskar serietidningar.

      LÄS MER: Stefan Sauk: Sverige är världens mest åldersfascistiska land

Vad är den största missuppfattningen folk har av dig?

– Många tror att jag är perfektionist, men det är helt fel. Visst är jag noggrann när vi repeterar, men på scen är det verkligen öppet hus. Jag är den som roddarna får spader på för att jag aldrig skriver några låtlistor utan bara går totalt på feeling.

Annons

Du är engagerad i stiftelsen Tummeliten som stödjer för tidigt födda barn och deras föräldrar.

– Ja, jag är med och samlar in pengar och har varit involverad sedan 17 år tillbaka när min yngsta son föddes lite för tidigt.

Men du var tydligen inte helt nöjd med hur vården såg ut?

– Det kan man lugnt säga. Jag blev riktigt sur! Då ringde de mig efter någon månad och frågade om jag inte ville hjälpa till.

– Jag stödjer även Stockholms Stadsmission, det är skandal att vi har så mycket hemlösa. Jag tycker det är sorgligt, det är inte skäligt att vår stad inte ska kunna erbjuda boende. Oavsett var du kommer ifrån.

Vad tycker du om att Max Martin fick Polarpriset?

– Underbart. Jag har ju läst vad vissa tycker, men jag tror inte folk fattar vilken tid och vilket hantverk som ligger bakom. Jag bara högaktar. Och äntligen gick priset till en svensk. Det är ju fantastiskt.

– Det finns det här med vad som anses fint och fult i musik och det är lite fånigt. Ingen har rätt att döma. Det finns inget som är så lätt som att bara hitta fel.

      LÄS MER: Siw Malmkvist: Jag vill inte bli en patetisk figur

Känner du att du har drabbats av det?

Annons

– Det är klart, vad tror du själv? När jag var 16 år blev jag förbannad på min pianolärare som trots att jag skötte mina klassiska studier med den äran skällde ut mig när hon fick veta att jag hade spelat på restaurang Engelen i Stockholm. Det var inte fint nog. Rhapsody in Rock blev min reaktion på min pianolärare. Du behöver inte tycka om det jag håller med, men inte fan behöver man såga det för det. Jag skäms inte för något och är man rädd för kritik ska man inte arbeta i nöjesbranschen. Hellre en sågning än ingen reaktion alls. Tystnaden är den värsta kritiken.

Hur långt fram vet du vad du ska göra?

– Jag har planer ett år framöver, längre vill jag inte ha. Nu tillbringar vi några veckor per år i Naples i Florida, men min dröm är att hitta någon klubb där så att man kunde bo där under vintrarna och lira på skoj några gånger i veckan när man inte turnerar.

Har du några andra ouppfyllda drömmar?

– Jag har fått en fallskärmshoppning i present men inte gjort det än. Sedan har jag även fått en tatuering i present, jag både vill och inte vill… Jag har ett citat som jag är sugen på att tatuera in: ”Only action brings ideas to life”. Det är lite min filosofi: Vänta inte på att någon annan gör det åt dig, gör det själv.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell"

  “Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta oc...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Robert Wells i stor intervju: Jag tror inte på curlande. Man måste vara rak med ungar Robert Wells i stor intervju: Jag tror inte på curlande. Man måste vara rak med ungar