”Rockford” – en bortglömd pärla - News55
Annons
Annons

”Rockford” – en bortglömd pärla

”Det här är Jim Rockford. Lämna ditt namn och nummer efter pipet, så ringer jag upp…”

Annons
Annons

Om telefonsvararmeddelandet känns igen, är det högst troligt att du brukade titta på ”Rockford tar över”. Det var nämligen så varje avsnitt började. Denna pärla, som kretsade kring en bedragare som blivit privatdetektiv, fick dock aldrig riktigt den uppmärksamhet den förtjänade i Sverige.

”Rockford tar över” skapades av Stephen J Cannell, mannen bakom ”Baretta”. Enligt den amerikanske deckarspecialisten Kevin Burton Smith är ”Rockford” den absolut bästa av 70-talets deckarserier. Den producerades i sex säsonger, varav några sändes i svensk tv under vinjetten ”Fredagsdeckare i TV2”.

Huvudkaraktären, Jim Rockford, är en före detta bedragare som växlat spår och blivit privatdetektiv. Efter att själv ha suttit oskyldigt fängslad på San Quentin i fem år, gör han det till sin livsuppgift att lösa fall där polisen har kört fast och gett upp.

Rockford bodde i en husvagn vid en av Los Angeles stränder. Där tog han – i inledningen av varje avsnitt – på sin telefonsvarare emot nya krångliga fall från polis och allmänhet. Historierna var ofta bättre än i den genomsnittliga deckaren och både poliser och kriminella skildrades med ett större djup än i exempelvis ”Kojak” och ”McCloud”.

Förklädnader och bedragarknep

Annons
Annons

”Rockford tar över” drev ofta med genren och lekte med traditionella deckarkonventioner. Rockford var en ganska feg och bekväm person som egentligen hellre ville vara ute och fiska med sin pappa än lösa brott.

Han var inte mycket för våld och lämnade ofta kvar pistolen hemma, gömd i en kakburk. I stället använde han förklädnader och sina gamla bedragarknep för att lura brottslingarna.

Den filmstjärnesnygge James Garner spelade Rockford. Foto: NBC Universal

Den filmstjärnesnygge James Garner spelade Rockford. Foto: NBC Universal

Komplicerade historier

Även ”Rockford” hade dock sina brister, där seriens stora problem var att flera av fallen var allt för komplicerade och invecklade för att klaras upp på ett bra sätt under en timmes tv-underhållning.

I de avsnitt som förvillade sig in i en återvändsgränd sydde manusförfattarna ofta under de sista minuterna ihop säcken genom att Rockford avslöjade en osannolik konspiration, eller trollade fram ett ovedersägligt bevis. Kvar satt förvirrade tv-tittare, medan eftertexterna rullade. Samtidigt var kanske de ibland lätt urspårade avsnitten priset man fick betala för att ”Rockford tar över” siktade lite högre än andra serier med sina mer komplexa historier.

Glimten i ögat – men stenhård

Jim Rockford spelades av den filmstjärnesnygge James Garner. Rollen skräddarsyddes efter Garners förmåga att ha glimten i ögat, men samtidigt se stenhård ut.

Annons

Han var en av de första skådespelarna som blev framgångsrik inom både tv och film. Före ”Rockford” hade han haft huvudrollen i westernserien ”Maverick” och spelat hjälte och charmör i en lång rad filmer.

Stjärnan Garner hade mycket att säga till om i produktionen och hans förkärlek för snabba bilar gjorde att serien ibland fylldes med alldeles för många och långa biljakter i Rockfords orangea Pontiac. Även om bilscenerna var påkostade och välgjorda blev de lätt tradiga i längden.

Liksom sin karaktär Rockford hade Garner tjänstgjort i armén och sårats i Koreakriget. Parallellt med inspelningarna av ”Rockford tar över” tjänade han extra på att, tillsammans med aktrisen Mariette Hartley, låna ut sitt välkända ansikte till hundratals reklamfilmer för Polaroidkameror.

James Garner avledd 2014, 86 år gammal. En av hans sista roller var i det kultförklarade kärleksdramat ”The Notebook”, från 2004.

Andra karaktärer i serien

Seriens viktigaste karaktär näst efter Jim Rockford var hans far Rocky, spelad av Noah Beery. Rocky var en pensionerad lastbilschaufför som ständigt oroade sig för sin son och tjatade på att han skulle skaffa sig ett riktigt jobb. Den varma vänskapen mellan far och son var ett bärande tema genom hela serien.

Annons

Gretchen Corbett spelade Rockfords advokat, Beth Davenport. Under seriens första säsonger hade de två en ständigt pågående flirt. Hon var Rockfords rådgivare och ofta den som lyckades övertala honom att ta sig an svåra fall. Efter ”Rockford tar över” fick Corbett aldrig några större roller, men gjorde inhopp i de flesta av 70-talets deckarserier.

James Garner tillsammans med James Whitmore, Jr, som i serien spelade en bilmekaniker som ibland extraknäckte som Rockfords deckarkollega. Foto: NBC Television

James Garner tillsammans med James Whitmore, Jr, som i serien spelade en bilmekaniker som ibland extraknäckte som Rockfords deckarkollega. Foto: NBC Television

Rockfords kontakt inom Los Angeles-polisen hette sergeant Dennis Becker. Han var den person inom ordningsmakten som Rockford litade på och de två var nära vänner, även om de ofta hamnade i luven på varandra. Sergeant Becker spelades av Joe Santos, som förutom en biroll som maffiaboss i Sopranos, nästan uteslutande har spelat poliskaraktärer under sin karriär.

Då och då dök Rockfords före detta cellkamrat Angel upp; en självisk och vesslelik bedragare, som ständigt misslyckades i sina försök att göra den stora stöten. Stuart Margolin spelade skickligt Angel som en karaktär utan några försonande kvaliteter att tala om. Samtidigt hyste Rockford stor sympati för Angel och hjälpte honom flera gånger ur knipor. Kanske påminde Angel Rockford om hans tidigare liv, som bedragare.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Kojak lade inte fingrarna emellan

  Trots hatt och flint var Theo Kojak New Yorks hårdaste polis.

 3. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 4. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel ”Rockford” – en bortglömd pärla ”Rockford” – en bortglömd pärla