Samhället tror att gamlingar har så mycket tid - News55
Annons
Annons

Samhället tror att gamlingar har så mycket tid

Annons
Annons

Gerd och jag har känt varandra i över 40 år. Hon var då landstingspolitiker, feminist och rejält obekväm för många i vårt gemensamma parti. Jag var bara ung student, men tillsammans med andra kvinnor i olika åldrar har vi sedan dess träffats regelbundet på middagar med vin och diskussioner.

Gerd har ett intressant CV, hon har också varit socialchef i flera kommuner och ordförande för Fredrika Bremerförbundet.  Men för en månad sedan blev denna aktiva person påkörd av en ung, snabb cyklist. På ett övergångsställe nära hemmet. Nu är det rollator som gäller. För Gerd.

– Till hans heder ska sägas att han följde mig till porten och sade sitt namn, men jag var så chockad att jag inte hörde vad han sade.

      LÄS MER: Därför räcker det långt med att bara vara mormor 

Efter sjukhusvård är Gerd tillbaka i hemmet. Hon må ha mycket ont och äter starka mediciner men hon är fortfarande strukturerad. Det är noggranna anteckningar om första kontakterna med biståndshandläggare, om färdtjänst, besked från röntgen, läkare….

Väntan, väntan, väntan.

– Samhället tror att gamlingar har så mycket tid, de kan gott vänta. En yngre person tror jag inte skulle behandlas så här.  Men gamla prioriteras inte.

Jag har svårt att tänka på Gerd som ”gammal”, men själv är hon krass.

Annons
Annons

– Det fokuseras mer på regler, personal och papper – än på ”kunden”. Jag tror tyvärr det handlar om att en gammal ”kund” inte är så viktig. Men för oss som ÄR gamla är tiden faktiskt viktig. Inte för att vi har så mycket av den – tvärtom! Vi har inte så mycket tid kvar.

      LÄS MER: Omgiven av träd, ålder och ursprung

Med all väntan växer fantasin och oron.

– Är det till och med värre ställt än jag inbillar mig?

Var det “bättre förr”, Gerd? undrar jag. Du har ju varit länge i socialsvängen!

– Ärligt talat vet jag inte. Det förefaller vara viktigare att hålla systemen igång, än att se till människan. Ett exempel är bristen på samordning. Vid ett läkarbesök försökte jag få hen att samtidigt skriva ett intyg till fastighetsägaren om ”bostadsanpassning”, dvs en ramp vid entrén.

– Men nej, det måste göras vid ett helt annat läkarbesök! Jag hade gärna väntat en stund på det, i stället för att boka in ytterligare ett läkarbesök. Och jag har just nu oerhört svårt att ta mig ut, eftersom det inte finns någon ramp för rollatorn vid entrén.

      LÄS MER: Vi måste prata med våra barn om porren de ser på nätet

Annons

Gerd hade otur redan i fjol, då hon halkade på den enda mattan hemma som inte hade fått halkskydd och skadade rygg och ben. Men hon kämpade sig tillbaka och kunde så småningom återuppta de dagliga promenaderna.

– Däremot (säger hon med ett litet leende) gick jag då ned 5 kg på sjukhuset. Allt var bra – utom maten. På äldreboenden finns inte tillstymmelse till sådant som min generation vuxit upp med; fläskpannkaka, kåldolmar, inkokt lax, riktiga köttbullar, rårörda lingon…

– Så ett konkret förslag är att inrätta matråd på boendena. Det ska dofta och det ska dofta gott. För oss äldre är maten otroligt viktig.

Gerd använder sitt RUT-avdrag och har hjälp hemma. Samma person har kommit i alla år, till skillnad mot hemtjänsten som hon beviljades under en period i fjol. Olika personer, nästan varje gång. Och ofta språkförbistringar.

Det finns glädjeämnen, om än av annat slag, konstaterar Gerd.

– Att hitta sina glasögon i badrocksfickan, att hinna fram till dörren när en paketleverans kommer, att jag faktiskt hade en olycksfallsförsäkring 55+, att medicinenen går att kombinera med ett glas vin till middagsmaten.

      LÄS MER: Därför ser jag gärna fler tårar i politiken 

Annons

Sedan ett tiotal år bloggar Gerd flitigt på ”Silvergenerationens” sajt om det kontantlösa samhället, om Clinton och Trump och om litteratur.

– Bloggen fungerar som en extra livlina, det är en nyttig kanal. Om vi också lyckas nå ut och påverka vet jag däremot inte. Men den är viktig för oss som skriver där.

Gerd är ändå inte ensam. Hon har döttrar och barnbarn, men konstaterar att det är svårt att be om hjälp trots att hon varit ”hjälpare” själv och fram till cykelolyckan volontär hos Frivillig väntjänst.

– Jag är glad över mitt arbetsliv, min karriär. Glad att jag såg över min ekonomi och har fått en bra pension. Men smärtan tar mycket energi, liksom all väntan och bristen på stimulans.

– Så här illa trodde jag faktiskt inte att det skulle bli!

Populära reportage

 1. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 2. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 3. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

 4. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Samhället tror att gamlingar har så mycket tid Samhället tror att gamlingar har så mycket tid