Annons
Annons
Annons

Sissela Kyle: “Jag har inte tid att tänka på att jag blir äldre”

Skådespelaren och teaterchefen Sissela Kyle, 59, har sprungit varje vecka i 24 år, tänker en hel del på döden och önskar att hon var mer som sin rollkaraktär Dagmar Friman i SVT:s dramaserie “Fröken Frimans krig” som har premiär för tredje säsongen på juldagen.

Annons

Det är bara Sissela Kyle kvar på Parkteaterns kontor på Djurgården i Stockholm den här mörka eftermiddagen. Hon ställer in en kaffekopp i micron.

– Är det ok med micrat kaffe? Eller tycker du att det är beige?

Sedan 2014 är Sissela Kyle konstnärlig ledare för Parkteatern och därför är det inte så konstigt att det är här hon tillbringar de flesta av dygnets vakna timmar. På bordet i Kyles arbetsrum ligger Marianne Lindberg De Geers seriealbum “Jag tänker på mig själv”. En skål med ingefära (mot förkylning) står också där. För övrigt ser det mer eller mindre ut som man kan föreställa sig ett rum för en teaterchef – där råder en hemtrevlig rörighet.

      LÄS MER: Pia Johansson: “Det är otroligt skönt att fira jul själv”

“Det var roligt att lära sig nytt men det blev också tydligt hur mycket jag kan”

Sissela Kyle är en välkänd person på scen och har genom åren medverkat i många uppsättningar, framför allt som skådespelare. Men hon har också prövat sina vingar på andra sätt och hyllats för sitt arbete som regissör, programledare och komiker.

Sissela Kyle utbildade sig vid Teaterhögskolan i Stockholm och 1980 gjorde hon sin praktik på just Parkteatern i en uppsättning av Tolvskillingsoperan. Är inte det lite av ett märkligt sammanträffande?

– När jag blev erbjuden jobbet som chef för Parkteatern tänkte jag bara: “Yes!”. Jag var 57 när jag blev tillfrågad och det var jättekul att få chansen att testa något nytt. Det var också kul att våga. Under min första tid som teaterchef kände jag hur roligt det var att lära sig nya saker, men det blev också tydligt hur mycket jag faktiskt kan. Jag vet att jag har ledaregenskaper, jag är bra på att entusiasmera och jag har pondus, säger Sissela Kyle.

Att åren går är något Sissela Kyle sällan tänker på. Hon har helt enkelt tid inte att reflektera över att hon åldras, säger hon.

– Jag tänker sällan på mig själv som äldre. Det är svårt att föreställa sig att man åldras och så har jag alldeles för fullt upp. Fysiskt har jag inga problem än så länge. Jag har sprungit i 24 år och cyklar och går och det gör jag fortfarande. Men om jag skulle försöka stå på händer … Nej, det skulle jag nog inte kunna idag, säger Sissela Kyle.

Något som Sissela Kyle däremot tänker på ibland är döden. Tankar som väcktes i samband med att hennes båda föräldrar, Pieter och Gunhild Kyle, gick bort.

      LÄS MER: Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i”

“Den där horisonten känns närmare nu”

– När du dör finns du ju inte här i din fysiska form, men så länge du finns i någons minne fortsätter du att existera i någon mån. När min pappa dog sade min förre man: “Nu kan du vara med din pappa när och var du vill”, fast det är egentligen inte mycket till tröst. Det kommer fortfarande att kännas tråkigt att inte få sitta och dricka kaffe och se solen.

– Den där horisonten känns närmare nu än någonsin tidigare. Det kan vara svårt. Ibland tänker jag på döden i förhållande till att det finns saker jag aldrig gjorde i mitt liv, sådant som jag idag ångrar att jag inte tog tag i. Till exempel har jag alltid velat göra en lång resa till Sydamerika och även om jag fortfarande skulle kunna göra den går det upp för mig, allt eftersom tiden går, att det nog inte kommer att bli av. Det kan jag känna ett visst vemod över, men egentligen handlar det nog mer om vilja än ålder, säger Sissela Kyle.

Det var i februari i år som Gunhild Kyle, Nordens första kvinnoforskare och tillika Sissela Kyles mamma gick bort, 94 år gammal. Hon begravdes på internationella kvinnodagen och var en stor inspirationskälla för sin dotter, berättar Sissela Kyle. Kanske är det därför Sissela Kyle har utvecklat ett sådant stark patos för genusfrågor? Och kanske är det därför hon relaterar så mycket till sin rollkaraktär i SVT:s hyllade dramaserie “Frökens Frimans krig”.

      LÄS MER: Formgivaren Joy Zandén debuterar vid 94 års ålder

“Dagmar är lik mig, men hon är bättre”

– Dagmar Friman är till viss del lik mig, men hon är bättre än vad jag är och hon är verkligt inspirerande. Hon är en idealist, har ett starkt rättspatos, är mycket stolt och hon är osjälvisk på det sättet att hon alltid tänker på vad som är bäst för gruppen. Dagmar är kärv, hon gråter inte utan snyter och skärper sig istället. Ibland tänker jag: “Jag undrar vad Dagmar skulle göra?”, säger Sissela Kyle och ler.

På juldagen sänds första avsnittet av tredje säsongen av “Fröken Frimans krig” där Sissela Kyle spelar huvudrollen, kvinnokämpen Dagmar Friman. Och så här sammanfattar Sissela Kyle själv den omåttligt populära TV-serien:

– Istället för unga tjejer som dör är det vuxna kvinnor som gör, avslutar Sissela Kyle.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet   

Annons

Populära reportage

 1. Mikaels mamma tog sitt liv vid 89 års ålder

  Att åldras är en stor omställning för många. Ibland så stor att den ger upphov till psykisk o...

 2. Kjerstin Dellert: Allt är prinsessan Christinas fel

  News55 träffar den nyblivna 90-åringen Kjerstin Dellert som ger sina bästa tips på att få ut me...

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. Marita: "Min man ville aldrig acceptera sin diagnos"

  När Marita Andreassons man insjuknade i Parkinson var det Marita som fick ta det största ansvaret...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage

Senaste nytt

 1. 04:27 Tokyobörsen fortsätter uppåt

  Tokyobörsen ser ut att fortsätta med rekordtakterna från i fredags då Nikkei 225-index gick upp...

 2. 04:15 Explosioner i Malmö var fyrverkeripjäser

  Två explosioner skadade portar till bostadshus i Malmö sent på söndagen. Den första smällen h...

 3. 04:04 Daniel Sedin firar 990 poäng

  Vancouver vann borta mot Detroit med 4-1 i NHL-ishockeyn. Daniel Sedin noterades för en assist p...

 4. 03:51 Förre presidenten tar senatsplats

  Argentinas president Maurico Macris koalition ser ut att få stärkt mandat efter mellanårsvalet so...

 5. 03:20 Timberlake klar för Super Bowl

  Nu är det klart – Justin Timberlake uppträder i Super Bowls halvtidsshow nästa år. Efter f...

Visa fler nyheter