Siw Malmkvist: "Jag kan inte tro att jag är 80" - News55
Annons
Annons

Siw Malmkvist: “Jag kan inte tro att jag är 80”

Artisten och skådespelaren Siw Malmkvist, 80, önskar ibland att hon var mer som hon var som barn. Då var hon modig, då kunde hon springa snabbt och långt, då tänkte hon aldrig efter – hon bara gjorde. Nu för tiden är hon rätt feg, tycker hon, men det är helt okej. Hon är ju trots allt 80 år!

 

Annons
Annons

Siw Malmkvist ställer ner kaffekoppen med en liten smäll på cafébordet på Thelins konditori i Stockholm. Hon fäster blicken på barnfamiljen som försöker sig på en minst sagt stimmig fika vid bordet bredvid.

– Men kan de inte svara ungen?! Jag har ingenting emot att ungar ropar, men föräldrarna ska svara dem också, säger Siw Malmkvist och spänner ögonen i mig.

Artisten och skådespelaren Siw Malmkvist är ständigt aktuell – i nuläget med föreställningen ”8 kvinnor” som ska sättas upp på Stockholms stadsteater. En enligt Siw Malmkvist ”rätt absurd historia”. En familj planerar att fira en fröjdefull jul på landet men i samma stund som husan upptäcker den man som ligger död i en säng, knivhuggen i ryggen, är julfriden med ens borta.

      LÄS MER: Arja Saijonmaa: “Vitalitet har ingen ålder”

“Blir det fiasko får man stå sitt kast”

– När jag först läste manuset tänkte jag: ”Oj, här får jag verkligen hänga med”. Jag spelar rollen som mormodern, den äldsta av de åtta kvinnorna. Rollen är inte jättestor men jag är med hela tiden. Jag hoppas att det kommer att bli kul och att det inte blir fiasko, men sådant kan man ju inte veta. Blir det fiasko får man stå sitt kast, skrattar Siw Malmkvist.

Annons
Annons

Och Siw Malmkvist har många framgångsrika år som artist bakom sig, begreppet fiasko passar liksom inte in här. Samtidigt verkar Siws väg i livet ha formats lika mycket av slumpen som av lust.

– Att jag blev artist var bara en händelse, säger hon.

För om de flesta sagor startar med en ung människa som drömmer om livet långt hemifrån och sedan ger sig ut på en resa i den stora världen är bakgrunden till Siw Malmkvists resa som artist mindre romantisk. Hon var pank och ville gå på modevisning i hemstaden Landskrona.

– Jag tror att det började med att tidningen Veckorevyn turnerade runt i olika städer i Sverige med talangtävlingen ”Flugan” och de kom bland annat till Landskrona. I samband med det här hade de också en modevisning med tonårskläder. Det här var 1955, jag var 18 år och då fanns det ju inga kläder för ungdomar, man fick piffa till sina kläder själv med en rosett eller något, och därför ville jag så vansinnigt gärna se den där modevisningen. Men jag hade ju inga pengar, berättar Siw Malmkvist.

Hur löser man en sådan ekvation? Siw löste det med att anmäla sig till att sjunga i Veckorevyns talangtävling.

       LÄS MER: Sissela Kyle: “Jag har inte tid att tänka på att jag blir äldre”

“Jag vann och det hade jag verkligen inte tänkt mig”

Annons

– Det var ju lite pinsamt att anmäla sig själv men jag struntade i det för då kunde jag ju komma in gratis. Jag sjöng en vacker, långsam ballad som heter ”Secret love” och hur jag lärde mig den vet jag inte. Jag vet inte ens om jag sjöng rätt ord, men jag vann och det hade jag verkligen inte tänkt mig, skrattar Siw.

Därefter följde distriktstävling i Malmö där Siw Malmkvist också kammade hem första pris och plötsligt befann sig på ett tåg på väg till Stockholm där finalen skulle äga rum på Konserthuset.

– Jag hade aldrig varit i Stockholm och jag kände bara: ”Wow …” Jag checkade in på hotell Scandic Malmen på Götgatan och åkte buss runt hela stan och gick på Kungsgatan och tittade på Kungstornen. Det var ju kanonkul! Jag hade aldrig sett så höga hus förut. Konstigt nog betydde inte själva tävlingen så mycket för mig då, men så är jag ju en underlig människa.

Men samma kväll som finalen skulle äga rum på Konserthuset blev hon nervös. Hon hade just träffat Charlie Norman och hans band och innan det var hennes tur att framträda stod hon bakom scenen och kikade ut över publikhavet. Inte en plats var tom. Det var då som Siw förstod att något stort snart kunde komma att hända.

Annons

– Alla andra sjöng samma låt som de hade gjort innan, men jag hade bytt till en ännu långsammare ballad som heter ”The nearness of you”. Och så sjöng jag, och vann! Igen! Första pris var en fin klocka, 250 kronor och att få lov att göra en grammofonskiva. Jag spelade in skivan ”Tweedle Dee” och min producent Anders Burman sade: ”Henne ska vi ha!” Och jag sade: ”Jaha.” Och sen började jag, säger Siw Malmkvist och fortsätter:

– Jag minns att det fanns en lista i tidningen där alla låtar som skulle spelas i radio presenterades. Det var inte så mycket musik i radio då, mest prat. Och så såg jag en dag mitt namn i tidningen! ”Siw Malmkvist” stod det. De skulle spela mig i radion! Alla samlades hemma framför radion och lyssnade. Hela Landskrona hörde mig sjunga. Det var stort.

      LÄS MER: Barbro “Lill-Babs” Svensson: “Att åldras i Sverige är fantastiskt!”

Siw Malmkvist om uppväxten i Landskrona

Annons

Siw Malmkvist växte upp i ett barnrikehus i Landskrona tillsammans med sina åtta syskon, sin far Albert som arbetade på en fosfatfabrik och sin mor Sigrid som var hemmafru. Siw beskriver sin uppväxt som enkel, men lycklig. I barnrikehuset fanns fullt av barn och Siw och hennes syskon hade alltid någon att leka med. Tuffare måste tillvaron ha tett sig för föräldrarna, tänker Siw, och särskilt för hennes mor.

– Jag tänker så ofta på mor och jämför med hur mödrar har det i dag och hur jag har haft det. Min mor hade nio barn att ta hand om. Kan du tänka dig, nio! Hon lagade all mat från grunden – på den tiden fanns inga halvfabrikat, vi hade inte ens ett kylskåp. Hon diskade och städade. Hon tvättade all tvätt för hand, hon sköljde och hängde upp den. Vi barn hjälpte väl till ibland med ändå! Jag undrar ofta: Hur klarade hon det?!

– Och far han jobbade och slet för att kunna försörja oss alla. Jag var ju den första att få barnbidrag. Jag tänker på att de där åren utan bidrag eller stöd på något vis. Jag fattar inte hur de klarade det, berättar Siw Malmkvist och fortsätter:

– Då och då jobbade mor extra på ett hotell och hjälpte till i disken och då var man sur. Mor skulle vara hemma. Jag var så bortskämd med att ha henne hemma.

Annons

       LÄS MER: Barbro Westerholm: “Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner”

Tufft ekonomiskt under kriget

Sigrid och Albert vände kämpade hårt för att få ekonomin att gå ihop. Under kriget hade de inga pengar, men däremot en massa kuponger eftersom de var en så stor familj så det gällde att vara lite driftig.

– Jag minns att mor brukade byta kuponger med en rik dam som ville ha kaffekuponger och vi ville ha något annat som hon hade så de idkade byteshandel. Mor var tvungen att vara driftig och vända på varenda öre. Och ändå fick vi veckopeng!

Ja, trots att det knappast kan ha funnits pengar över vid månadens slut fick Siw 25 öre varje vecka att göra vad hon ville med. För Siw fanns det två alternativ.

– Antingen sparade man sin peng till nästa vecka så att man kunde gå på matiné eller så sprang man och köpte godis direkt. En mjölkchoklad kostade 40 öre så den fick jag vänta på till veckan efter, och en kola kostade 5 öre. I de flesta bagerier fanns också kak- och karamellsmulor som hade legat i glasburkar och som man kunde köpa. Det var läckert, och det kunde vara stora bitar.

Siw Malmkvist visar entusiastiskt ungefär hur stora de där karamellsmulorna kunde vara. Sen tystnar hon och blir allvarlig igen. Hon tänker på sin mor.

Annons

– Jag har svårt att jämföra mitt liv och min mors. Det är helt omöjligt. Vi levde helt olika liv. Samtidigt finns det vissa likheter, hon hade ju bekymmer som jag, till exempel oroade hon sig för sina barn och det gör ju jag också.

      LÄS MER: Fotbollslegendaren Tord Grip: “Känns tomt att inte veta något om sitt förflutna”

Men vad tänker Siw om Sigrids förutsättningar att förverkliga sig själv? Siw tänker efter. Sedan berättar hon om Sigrids passion för vävning.

– Mor hade en vävstol hemma – hur fanken fick vi plats med den? Hon brukade gå till slummen, det var den tidens motsvarighet till Myrorna, och där fick trasor och gamla kläder som vi barn fick hjälpa till att riva till remsor och det var skoj som sjutton. De använde hon sedan till att göra trasmattor. Det var hennes hobby. Det tyckte hon om. Jag minns det där välbekanta dunket från vävstolen och hennes röst när hon sjöng. Dunk, dunk lät det, och så någon melodi.

Det plingar till i Siws mobil. Det är ett mms från dottern Tove.

– Ja, det ser ju inte så pjåkigt ut, säger Siw och granskar bilden med ett kritiskt öga.

– De har tagit pressbilder på ensemblen i ”8 kvinnor”. Jag kommer att ha en peruk i föreställningen, och det ser ju riktigt bra ut.

Annons

Siw kastar ett sista öga på bilden innan hon lägger bort mobilen. Vi börjar prata om hur det är att vara äldre och kvinna i skådespelarbranschen – en bransch som många vittnar om är särskilt åldersfixerad. Siw verkar däremot inte känna igen sig i den bilden.

– Det är en svår fråga. Jag tänker sällan på hur det är att vara äldre och kvinna i min bransch. För många äldre skådespelare kan det vara väldigt bra. Det finns många roller för äldre kvinnor, och då behöver man inte sminka sig för att se äldre ut – man är redan färdig så att säga.

      LÄS MER: Stefan Einhorn: “Jag var ett väldigt otryggt barn”

“Antalet roller följer på något vis med åldern”

Kanske hänger det ihop med att Siw Malmkvist inte alls kan relatera till sin ålder. Att hon är 80 år gammal känns för Siw oförståeligt, hon tror helt enkelt inte på det, säger hon. Men hur är det egentligen, får hon lika många jobberbjudanden nu som hon fick när hon var yngre?

– Om jag jämför med hur det var när jag var yngre så kan jag säga ja, jag får fortfarande många roller, svarar Siw Malmkvist.

Sedan funderar hon en vända till.

– Eller nu när jag tänker på det, var det mer förr? Jo, det kan nog hända.

Annons

– Samtidigt är det alldeles lagom för mig. Jag ska inte säga att jag inte orkar jobba för det gör jag, men det är skillnad på en 80-årig kvinna och en 30-åring. Antalet roller följer på något vis med åldern. Det passar mig hur bra som helst. Jag jobbar inte varje dag och det passar mig bra. Och så kan jag ta mig tid att tänka efter innan jag tackar ja.

När det kommer till att kasta sig ut i nya projekt och samarbeten tycker Siw Malmkvist att hon är modig. Samtidigt skulle hon inte tacka nej till lite mer av det där gränslösa modet hon upplever att hon hade när hon var barn.

– Förr i tiden vågade jag allt. Jag såg inte längre än näsan räcker. Jag tänkte aldrig efter innan, jag bara gjorde. Som att balansera över broräcken i Landskrona till exempel. När folk sade till mig att jag skulle akta mig och inte trilla ner svarade jag bara: ”Det gör väl inget? Där är ju vatten och jag kan ju simma!” När man blir äldre blir man mer försiktig av sig.

      LÄS MER: Lasse Holm: “Det finns en åldersfascism i Sverige”

Hittar kraft i umgänget med barnbarnet

En stor inspirationskälla för Siw Malmkvist är hennes barnbarn.

Annons

– Jag ser mig själv i henne. Hon springer och hoppar och sjunger och babblar. När jag var liten sade min mor: Kan du inte vara tyst!? Och nu hör jag min son säga samma sak till sin dotter. Vi brukar kalla henne för ”Lilla Siw” och det är rätt roligt. Jag skulle vilja vara mer som hon. Jag springer fortfarande men mer försiktigt. Om man jämför med hur jag var när jag var barn är jag världens mes nu! skrattar Siw Malmkvist.

Mod är något som livet ofta kräver av en, och ibland krävs mer mod än man vet om att man har. Särskilt när det kommer till sådant man vill men inte är säker på att man klarar av. Siw Malmkvist har tagit sig an många sådana utmaningar. Ett starkt minne var när hon gjorde den kvinnliga huvudrollen Luisa i musikalen ”Nine” på Oscarsteatern 1983-1984, en föreställning som slog stort.

– ”Nine” var helt underbar och det var fantastiskt att spela mot Ernst-Hugo Järegård, men jag minns att jag var så fruktansvärt nervös för att sjunga mitt solonummer. Kväll efter kväll var det samma sak. Jag skulle gå fram på scenen, sedan upp två trappsteg och stå där helt själv, alldeles blixtstilla och sjunga min sång. Jag fick inte snubbla på orden. Och jag var så nervös.

      LÄS MER: Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i”

Annons

Kväll efter kväll stod Siw Malmkvist i logen och rabblade hela sången gång på gång, för sig själv innan det var dags. En kväll kom en kollega förbi och undrade vad hon höll på med. När Siw berättade hur nervös hon var skrattade kollegan.

– ”Äh, strunta i att rabbla texten. Du har ju sjungit den så många gånger. Ut och sjung bara!” sade min kollega. Så en kväll gjorde jag det.

Salongen på Oscarsteatern var fullsatt. De röda sammetsklädda stolarna, salen fylld av förväntansfulla ansikten, guld och mjukt mörker. Inte en viskning, inte ett prassel. En enda strålkastare fångade Siw Malmkvist när hon ensam gick fram på scenen, två trappsteg – sedan stod hon där, nästan som upphöjd. Blixtstilla med blicken vänd ut mot publiken. Och hon sjöng som hon aldrig gjort förut. Hon sjöng för honom: ”Klara dig själv, du har behov av resor. Res nu med dig själv …” När Siws sista ton klingade ut drog publiken efter andan.

– När jag hade sjungit färdigt vände jag bara på klacken och gick. Rakt ut. Vilken känsla, säger Siw Malmkvist.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

  1. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

    Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

  2. Stefan Sauk i stor intervju: ”Sverige är världens mest åldersfascistiska land”

    News55 träffade skådespelaren Stefan Sauk och pratade åldersdiskriminering, hårdrocksopera och h...

  3. Marita: "Min man ville aldrig acceptera sin diagnos"

    När Marita Andreassons man insjuknade i Parkinson var det Marita som fick ta det största ansvaret...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Siw Malmkvist: “Jag kan inte tro att jag är 80” Siw Malmkvist: “Jag kan inte tro att jag är 80”