Siw Malmkvist: Jag vill inte bli en patetisk figur - News55
Annons
Annons

Siw Malmkvist: Jag vill inte bli en patetisk figur

Det är full fart på Siw Malmkvist som fyllde 79 år på nyårsafton. I december avslutade hon en teaterturné med Sven Wollter och i januari ska hon sjunga i Tyskland och Schweiz. Stroken artisten fick 2005 har hon nästan inga men av.

Annons
Annons

– Att vara ute på turné är inte jobbigt fysiskt men lite mentalt, säger Siw Malmkvist som har stått på scen sedan hon var 16 år.

Nu senast spelade hon mot Sven Wollter och Camilla Larsson i Riksteaterns ”Aftonens ämne KÄRLEK”.

– Det är nya hotell nästan varje natt. Packa, packa upp men ofta skiter jag i att packa upp för jag har lagt det jag behöver längst upp i väskan för att lätt nå det och slippa gräva. Behöver verkligen inte mycket med mig men mjukisbyxor och tofflor måste alltid med. Ett tips är att inte vika kläder utan rulla dem hårt, då tar de mindre plats, säger Siw Malmkvist

      LÄS MER: Nyblivne 60-åringen Olle Jönsson: “Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort”

Något som också måste med på alla resor är korsord, bok och iPad.

– Jag är ingen nätmänniska och vill inte lösa korsord eller läsa tidningen på iPaden men jag mailar, skickar meddelande, spelar, tittar på recept och läser vad andra skriver på Facebook.

Siw Malmkvist har precis avslutat boken ”Hur ska det gå för Pinnenbergs” av Hans Fallada men det gick trögt.

– ”Ensam i Berlin” var underbar och jag trodde den här var i samma stajl. Jag fortsatte ändå läsa vidare och till slut visade det sig att den var lika bra.

Kärleken har hållit i över fyrtio år

Annons
Annons

Att Siw Malmkvist gav sig ut på vägarna igen överraskade en aning för våren 2015 ställde artisten in en konsertturné i Tyskland med ganska kort varsel. Orsaken var att hon precis hade slutat spela i musikalen ”Flashdance” och det blev för tätt inpå. Men ledigheten blev inte långvarig för skådespelaren Sven Wollter ville ha med Siw Malmkvist i teateruppsättningen han avrundar sin skådespelarkarriär med.

– Sven ringde och berättade om pjäsen men det var svårt att fatta vad den handlade om på telefon så han skickade manuset. Jag läste det för Fredrik som skrattade högt. Jaså är det en komedi sa jag till honom, säger Siw Malmkvist.

      LÄS MER: Kjerstin Dellert: Allt är prinsessan Christinas fel

Skådespelaren Fredrik Ohlsson, 84, och Siw Malmkvist har varit sambor sedan 1971, men något tips på hur de fått kärleken att hålla har hon inte.

– Ingen aning. Tiden går och plötsligt har vi varit ett par i över fyrtio år.

Gör yogan “De fem tibetanerna”

För att kunna uppträda så mycket som Siw Malmkvist gör måste hon hålla sig i trim.

Annons

– Jag har varit hemskt slö ett tag så nu ska jag börja träna igen för att stärka mina ben och armar. Jag har ett gym tvärsöver från där jag bor. Konditionen är rätt bra ändå eftersom jag alltid går i trappor. Gör även ett litet yogaprogram ”De fem tibetanerna” som går att utföra överallt, säger Siw Malmkvist.

Det är viktigt att hålla sig i form av andra anledningar också. 2005 fick artisten en stroke när hon var i München i Tyskland på turné med Wenche Myhre och Gitte Henning.

– Jag visste inte om när det hände men när jag vaknade på morgonen betedde sig vänsterarmen och handen konstigt.

Stroken fick Siw Malmkvist att sluta röka

Siw Malmkvist åkte direkt till sjukhuset och där fick hon stanna i fem dygn.

– Jag slutade röka abrupt när jag var inlagd. Vid varje undersökning på olika avdelningar frågade de alltid om jag rökte så jag lade ihop ett och ett och förstod att min stroke var resultatet av rökningen och att jag måste sluta. När jag kom till sista instansen och de frågade om jag rökte svarade jag: Nein. Då undrade de hur länge sedan det var jag slutat. Jag sa: Nu, säger Siw Malmkvist.

      LÄS MER: Leif GW Persson: “Utan medicinerna dör jag”

Trots att artisten blossat sedan hon var 16 år var det inte svårt att sluta.

Annons

– Det satt mest i fingrarna och huvudet för suget gick över ganska fort, säger hon.

Några direkta men efter stroken har artisten inte såvitt hon  vet.

– Det enda är att jag inte är lika stark i vänstra armen och handen som i den högra.

Däremot har beslutet att skippa cigaretterna fått andra konsekvenser.

– Nu avskyr jag röklukt. Gamla kärringar som röker blir jag arg på och ser jag unga röka blir jag förbannad, för de vet om hur farligt det är. När jag var ung visste vi inte om hälsoriskerna, det var glamouröst att röka och filmstjärnor gjorde reklam för cigaretter. Jag brukar ofta förmana ungdomar när jag ser dem stå och röka. Är de bara 16 år ska de inte dröja med att sluta för då har det nog inte hunnit bli så stora skador, säger Siw Malmkvist.

Siw Malmkvist vill inte bli patetisk

Nu funderar Siw Malmkvist på att trappa ner.

– Jag har absolut planer på att sluta. Börjar kanske tro att detta var min sista turné och att det bara blir ströjobb framöver. Ibland inbillar jag mig att yngre tycker jag är gaggig men det är bara som jag tror att de tänker så, det stämmer inte. Jag vill gärna att mina barn talar om för mig ifall mina scenuppträdanden blir för dåliga om jag då är för gaggig för att märka det själv. Jag vill inte bli en patetisk figur.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

FAKTA OM SIW MALMKVIST

Karriär:

Siw Malmkvist är född 31 december 1936 i Landskrona och fick sitt genombrott 1959 i Lennart Hylands ”Stora famnen” och i Melodifestivalen med ”Augustin”. Sångerskan har spelat in cirka 600 låtar på tio språk och som första svenska artist med Umberto Mercato legat på amerikanska Billboard-listan med ”Sole sole sole” som de sjungit in på italienska. Dessutom har hon haft ett fyrtiotal låtar på ”Svensktoppen”. Siw Malmkvist är även skådespelerska och 2014 var hon med i musikalen ”Flashdance”.

Privatliv:

Gift 1963–1969 med den finländske musikern Lasse Mårtensson som hon har dottern Tove med. Sedan 1971 sambo med skådespelaren Fredrik Ohlsson, de har sonen Henrik och Fredriks barn Maria och Lukas.

Kuriosa:

Siw Malmkvist är faster till Morgan Alling.

Länk till yogasystemet Siw Malmkvist använder: 
Videoklipp om “De fem tibetanerna” på Youtube

 

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell"

  “Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta oc...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Siw Malmkvist: Jag vill inte bli en patetisk figur Siw Malmkvist: Jag vill inte bli en patetisk figur