Stefan Einhorn: ”Jag var ett väldigt otryggt barn” - News55
Annons
Annons

Stefan Einhorn: ”Jag var ett väldigt otryggt barn”

Läkaren, professorn, föreläsaren och författaren Stefan Einhorn har nått framgångar som många knappt vågat drömma om, precis som sin respekterade far. Men på hemmafronten som liten pojke lyste kärleken och uppmärksamheten från föräldrarna med sin frånvaro. News55 träffade Stefan Einhorn och pratade om livet och hans senaste bok ”Pappan”.

Annons
Annons

Stefan Einhorn kommer sakta gående genom karuselldörren på Scandic Park på Karlavägen i Stockholm. Han säger hej, förklarar lugnt att han vet hur en väntande journalist ser ut och skrattar dovt.

Stefan leder vant vägen för att leta upp en avskild plats där vi kan slå oss ned. Att han känner sig som hemma här beror till stor del på att detta är platsen där inledningen i hans senaste bok ”Pappan” utspelar sig. Han avslöjar även att han ofta sitter på hotellet för att skriva.

Frånvarande föräldrar

Stefan Einhorn är son till Nina Einhorn, läkare och forskare, och Jerzy Einhorn som under sitt liv var professor i radioterapi, kristdemokratisk politiker och författare. Två drivna och framgångsrika personer som under andra världskriget överlevde förintelsen.

Stefan växte upp i ett ekonomiskt förspänt hem i Danderyd strax utanför Stockholm med sina föräldrar och sin syster Lena. Ett antal barnflickor hann även komma och gå under hans tid som liten grabb.

– Mina föräldrar var inte riktigt närvarande som föräldrar. Pappa jobbade mest hela tiden och mamma kunde vara frånvarande även om hon var hemma, berättar Stefan Einhorn.

      LÄS MER: Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i”

Trånade efter uppmärksamhet

Annons
Annons

Han kämpade för att få uppskattning av sina föräldrar, framförallt av pappa Jerzy som han såg så mycket upp till, men det var lönlöst och Stefan kände sig både besviken och sviken, gång på gång. När hann lättade sitt hjärta och talade om för sin pappa att han saknade honom, lovade pappa Jerzy att han skulle spendera en kvart med honom varje dag, och det fick Stefan nöja sig med.

Stefan Einhorn törs inte spekulera i om det faktum att Jerzy och Nina Einhorn var polska förintelseöverlevare spelat in i hur de var som föräldrar.

– Det vet man ju aldrig hur det hade varit annars, men de hade ingen svår ångest över det de upplevt. Hela min pappas kärnfamilj överlevde och min mammas bror klarade sig också. De vaknade aldrig på nätterna och skrek som andra människor med liknande upplevelser gjort, säger han.

Gjorde samma yrkesval

Trots att pappa Jerzy var frånvarande och ofta arg med kort stubin när han väl var hemma kunde inte Stefan låta bli att se upp till honom och gick till slut samma karriär till mötes som sin far. Allt för uppmärksamheten.

Stefan Einhorn arbetade som läkare och professor men kom i 40-årsåldern på att han ville förändra sitt liv.

Annons

– Min karriär bleknade och jag ville göra andra saker. Jag ville skriva och föreläsa om medmänsklighet, jag kände att det skulle göra mer nytta än att forska, berättar han.

     LÄS MER: Lasse Holm: “Det finns en åldersfascism i Sverige”

Tid för förändring

Stefan Einhorn tog steget, drog ned på forskandet och började skriva böcker och hålla föreläsningar om det som berör honom mest – människor och medmänsklighet. En av hans mest kända böcker bär titeln “Konsten att vara snäll”.

Men den senaste boken “Pappan” handlar alltså till stor del om relationen till hans egen far.

– Jag blir nog aldrig ”klar” med pappa. Han var ansedd och känd som en klok och god person. Boken var mitt sätt att få umgås med honom lite mer och bilden av min barndom klarnade under arbetets gång, även om jag inte förstår honom bättre nu än innan jag skrev den, säger Stefan.

Pappa Jerzy blev annorlunda när han blev äldre, han var “världens bästa farfar” och ställde alltid upp för sina barnbarn. Men om anledningen till det kan ha varit hans dåliga samvete för hur han behandlat sin son i barndomen är Stefan Einhorn osäker på.

– Det är en väldigt bra fråga. Kanske kan det ha varit så, men jag frågade honom aldrig om det medan han levde, säger han.

Annons

     LÄS MER: Bodil Jönsson: “Allt handlar om livet, hela livet”

Jobbar mer än någonsin

Stefan är själv pappa till utflugna barn och har under hela deras uppväxt haft som mål att vara en bättre far till dem än vad hans egen var åt honom.

– Jag var pappaledig ganska mycket när de var små, men det gjorde mig rastlös. Egentligen passade det inte mig att vara hemma med barnen, men jag ville göra det ändå, säger han.

Stefan Einhorn är nu 61 år och jobbar mer än någonsin. Pensionen är inget han ser fram emot och sannolikheten att han går i pappas fotspår även här är stor. Jerzy hade olika projekt på gång livet ut, något som Stefan förmodligen också kommer att ha.

– Jag ser inte fram emot att gå i pension. Jag vet att efterfrågan på mig kommer att minska, och jag hoppas att jag kan hantera det på ett bra sätt när den dagen väl kommer, avslutar Stefan Einhorn.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell"

  “Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta oc...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Stefan Einhorn: ”Jag var ett väldigt otryggt barn” Stefan Einhorn: ”Jag var ett väldigt otryggt barn”