Annons
Annons

Svenne Hedlund: Jag får fortsätta använda namnet Hep Stars

I början av mars förlorade Svenne Hedlund rätten att använda namnet Hep Stars. Men nu har det hela löst sig och han får återigen turnera under det legendariska bandnamnet.

– Det viktiga för oss är att kunna köra vidare, säger Svenne Hedlund i en stor intervju med News55.

 

Annons
Annons

Det är 53 år sedan bandet Hep Stars bildades av kompisarna Lennart Hegland och Christer Pettersson. Strax därpå tillkom ytterligare medlemmar, bland andra Svenne Hedlund och Benny Andersson. Efter enorma framgångar under sextiotalet splittrades bandet 1969 varvid Benny gick sin hyfsat välkända väg och Svenne bildade duon Svenne & Lotta tillsammans med hustrun Charlotte Walker.

1980 återförenades bandet – med undantag för Benny Andersson – och under åren har de återstående originalmedlemmarna ersatts undan för undan tills det idag bara är Svenne Hedlund kvar från ursprungssättningen.

Tvist om namnet Hep Stars

Men så inleddes för ungefär ett år sedan en tvist om bandnamnet ”Hep Stars”. Det var Lennart Heglands bror Bengt som krävde rätten till namnet. Han förde Lennarts talan sedan en hjärnskada medfört att Lennart inte längre var kapabel att göra det själv.

      LÄS MER: Sven-Bertil Taube: “De flesta av mina vänner är borta”

Bengt Hegland menade att bandet byggdes upp från grunden tillsammans med hans bror och deras mamma Anna och att Svenne Hedlund kom till bandet först senare. Bengt Hegland hävdade att hans familj dessutom stått för en stor del av bandets ekonomi, instrument, högtalaranläggning, förstärkare och färdmedel.

Annons
Annons

Svenne Hedlund ansåg å andra sidan att ingen annan än han själv kunde ha något kommersiellt intresse av namnet och att det helt saknade värde utan honom som medlem.

Får fortsätta använda bandnamnet

Men i början av mars beslutade Patent- och registeringsverket att Svenne Hedlunds invändning skulle avslås och Bengt Hegland skulle få rättigheterna till namnet Hep Stars.

Nu, drygt två veckor senare, berättar Svenne Hedlund att det hela löst sig trots allt:

– Jag har kommit överens nu med Bengt Hegland att jag får fortsätta använda namnet men att han får äga det, säger Svenne Hedlund till News55.

– Det viktiga för oss är att kunna köra vidare och att arrangörerna kan annonsera med Hep Star.

Vad var det som gav upphov till den här namntvisten?

– Det var väl att Bengt, som aldrig varit medlem i Hep Stars, ansökte om namnet. Och då tänkte jag att det kanske var lämpligare att jag hade namnet, så jag gjorde helt enkelt en invändning vilket blev till en brevväxling med Patent- och registreringsverket.

      LÄS MER: Ingela Pling Forsman: Jag saknar inte melodifestivalen

Det förekom ju en del hårda ord emellanåt när man läser handlingarna.

Annons

– Bengt har nog lite svårt att komma ihåg riktigt hur det gick till. När man läste hans inlaga stämde inte så mycket med årtal och sådant, och det reagerade jag ju på givetvis. Vi har egentligen inte pratats vid, han har legat på min telefonsvarare och då har det inte direkt varit hårt, mer surt.

Han hävdade att hans familj stått för en stor del av ekonomin och transporter av instrument under Hep Stars storhetstid.

– Ja, men det där var ju väldigt väldigt väldigt… Hans mamma hade visserligen hand om fancluben 1967 eller något sånt. Men vi fick jobba och kämpa och slita så de betalade ingenting, vi hade skulder till högtalarfirmor och så men det betalade vi ju själva. Det låter som att de hade hand om allting, men det hade de inte. Däremot var de ju väldigt snälla. Jag fick bo hemma hos Lelle ett halvår innan vi hade kommit igång.

Har du någon kontakt med Benny Andersson?

– Nej, det är inte mycket inte, det kan jag ärligt erkänna. Men redan när man flyttade ner hit till Sävsjö 1973 blev det mindre och mindre umgänge med resten av vännerna som man hade uppe i Stockholm.

      LÄS MER: Siw Malmkvist: Jag vill inte bli en patetisk figur

Stämmer det att Hep Stars stod för tio procent av den totala skivförsäljningen i Sverige 1966?

Annons

– Ja, då fanns ju inte ens musikkassetter, det var att köpa skivorna som gällde. Och det fanns ju väldig lite popprogram på radio och i TV så då blev det att folk köpte skivor och där låg vi bra till. Vi sålde väl mer än både Beatles och Stones en period där.

Vad gjorde du med alla pengarna?

– Det var inte så jäkla mycket pengar, man fick inga sådana där superroyalties som artisterna förhandlar till sig idag. Det var inte så att man kände ”Oh wow, vilken summa!”

Minns du det första du köpte till dig själv när ni slagit igenom?

– Man köpte ju väldigt fina bilar till gruppen. Jag minns när jag körde min första, sprillans nya Ford Thunderbird, det var en viss känsla. Och så fick jag helt plötsligt råd att dra in vatten där jag bodde då, det kändes väldigt bra.

      LÄS MER: Olle Jönsson: Åren mellan 40 och 60 har gått har gått jäkligt fort

1966 var även året då du och Lotta blev ett par, men så skilde ni er för två år sedan. Vad har ni för kontakt idag?

– Hon har flyttat till en lägenhet och jag bor kvar i kåken. Men vi är ju inga ovänner på något sätt, vi ses ibland och jag hjälper henne när hon behöver få skjuts. Hon har aldrig haft körkort så jag hjäper henne när hon till exempel ska på läkarbesök och hon hjälper mig med saker ibland.

Du har stor släkt…

Annons

– Jajamen. Det är fyra barn, nio barnbarn och sedan får jag räkna… jag tror det är fyra barnbarnsbarn.

Hur ser en vanlig dag ut för dig idag?

– Jag har ju ett litet kontor i huset där jag försöker pyssla lite och hålla ordning på det administrativa. Jag har alltid att göra av någon anledning. Nu är det ganska kul, jag sitter och försöker rodda lite med mina fotoalbum i datorn, det är så osorterat.

Det är ju sådant där som man tänker att man ska ta tag i lite senare i livet.

– Ja, och nu har det gått så långt att det är lite senare i livet…

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Belfrage möter Hasse "Kvinnaböske" Andersson – Nu har det blivit revansch!

  ”Jag behöver inte en massa tekniska attribut, musiken och glädjen är det viktiga”. Ja, för...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 4. Den pratsamme Columbo var besatt av sina utredningar

  Nu fortsätter vår serie om 70-talets deckarhjältar. Störst bland dem alla var tveklöst Columbo...

 5. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Svenne Hedlund: Jag får fortsätta använda namnet Hep Stars Svenne Hedlund: Jag får fortsätta använda namnet Hep Stars