Svenskar på modet i New York - News55
Annons
Annons

Svenskar på modet i New York

Nu pågår New York Fashion Week och modevisningar dagarna i ända, samtidigt som konstmuseerna också ställer ut modekultur. News55:s modevagabond Cay Bond guidar oss sömlöst genom uttryck, influenser och modiga svenskar “over there”.

Annons
Annons

Två svenskor sticker ut genom att inte visa på den traditionella catwalken: Carin Rodebjer och Sandra Backlund. Carin, som arbetat länge i Sverige, flyttade med man och barn till New York för ett par år sedan och lyckas sakta men säkert göra sig ett namn på en marknad med sköna amerikanska yrkeskvinnor som kunder.

Sandra, som arbetar med konsthantverk, vill göra ett avtryck i värdet av ett tidskrävande hantverk som ändå skall bäras. Och nu har hon blivit inbjuden att visa sitt arbete i utställningen ”Beauty” på Cooper Hewitt Design Museum.

      LÄS MER: Efva Attling, 63, smyckar världen med musik

Utställningen visar ny design ur ett tidlöst perspektiv som pekar på hur skönheten kan ha olika uttryck. Uttrycken är olika, men ett har alla gemensamt och det är arbetet som ligger bakom, vare sig det handlar om ny teknik eller hederligt hantverk.

Sandra finns med bland stora namn som Gianbatista Valli, Mary Katranzou med flera och utställningen pågår till augusti 2016.

Resor, politik och frihet

Rodebjers kommande vinterkollektion 2016, ”Reality is Always Extraordinary”, är inspirerad av dokumentärfotografen Mary Ellen Mark, både av hennes bilder och hennes livsstil. Hon var ständigt på resande fot och avbildade vanliga människor över hela världen.

Annons
Annons

Jag träffade henne i Stockholm för många herrans år sedan, då hon var utsänd att göra ett politiskt fotoreportage för den då så stora Look Magazine. Hon plåtade mig med barn och man hemma i soffan, då i Bromma, under rubriken ”hur de betalar så mycket i skatt och ändå kan vara lyckliga”!

      LÄS MER: Maud Adams – “Jag är lyckligt lottad”

Jag vill mena att Carin Rodebjer är en politiskt medveten kvinna som inspirerar andra kvinnor i friheten i uttrycka sig med kläder. Med den stil hon skapar i sitt mode är det just det, FRIHET.

Carin valde nu att bjuda in i ett typiskt ”townhouse” i Greenwich Village. Kläderna hängde till beskådning men samtidigt hade Carin stylat speciellt utvalda kvinnor som modeller som bar kläderna och betedde sig som gäster. Huset gav lite av en Familjen Adams-känsla, utan att för den skull vara spöklikt. Dekorerat i dova material och färger skulle jag snarare beskriva det som en obsolet stil som ligger i tiden.

Carins skapelser stämde också väl överens med miljön. Hon visade en “funky elegans” i härliga material och vackra mönster. Jag ville ha allt.

Pagrotsky, Lindeberg och andra NY-bor

Modehuset bjöd på ett glatt mingel och presentation i detta häftiga privata hem i konstnärskvarteren. ”Alla” var där, den amerikanska modeeliten och den funkiga innekretsen.

Annons

En och en annan svensk ville hedra Carin med sin närvaro, bland annat två svenska män som bevakade vårt svenska hopp: Före detta kulturminister och handelsminister Leif Pagrotsky som precis blivit generalkonsul i New York och Johan Lindeberg, ny kreativ chef i sitt gamla företag, men också en mycket begåvad fotograf och sedan länge en inbiten New York-bo.

      LÄS MER: Distingerade herrar och modiga mänär är herrmodet 2016

Johan Lindeberg åkte över bron från Williamsburg för att titta på kläderna. Han själv är tillbaka i sitt esse som Creative Director för J.Lindeberg och lanserar en ny läcker fotokampanj som han själv plåtat, som den eminente fotograf han också är. Bilderna finnas att beskåda i J.Lindeberg-butiken i SOHO, hörna Greene och Spring.

Efter en smakfull middag på det klassiska Odeon som jag och min man tidigare på kvällen introducerat för Leif Pagrotsky, kan vi konstatera att våra modiga svenskar här i New York har alla möjligheter att lyckas ”with a little help of your friends” och då  inte minst av det återuppväckta svenska generalkonsulatet i det stora äpplet New York.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell"

  “Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta oc...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Svenskar på modet i New York Svenskar på modet i New York