Telefonlinjen för alla ensamma äldre - News55
Annons
Annons

Telefonlinjen för alla ensamma äldre

Kommer du fira jul själv i år? I så fall är du inte ensam. Mer än hälften av Sveriges äldre som befinner sig i äldreomsorgen lider av ensamhet. Därför har den ideella organisationen Mind startat Äldretelefonen dit den som är 60+ kan ringa och få stöd.

Annons
Annons

Det är en onsdag som vilken som helst och i Minds lokaler vid Mariatorget i Stockholm är det i vanlig ordning hög puls. Idag arrangeras en utbildning för ett gäng nya volontärer.

Margareta Söderström öppnar dörren till ett rum med tre kontorsplatser. På skrivborden ligger headsets och anteckningsblock. Margareta slår sig ner på platsen närmast fönstret och lägger benen i kors.

– Ja, det är här jag sitter mellan 10.00 och 12.30 en gång var fjortonde dag, säger hon och ler.

      LÄS MER: Samhället tror att gamlingar har så mycket tid

Många ringer tillbaka fler gånger

Margareta Söderström är en av tjugo volontärer på Minds Äldretelefon och har jobbat i drygt ett år. Under varje pass tar hon emot mellan fem och sex samtal som kan vara allt från två sekunder till 45 minuter långa. Vissa ringer tillbaka flera gånger, för andra räcker det med ett samtal.

– Något som verkligen slog mig när jag först började jobba här var hur många äldre människor i Sverige som faktiskt mår dåligt, säger Margareta Söderström.

Annons
Annons

De som ringer är personer från 60 år och uppåt och som behöver prata med någon. Samtalen kan handla om allt mellan himmel och jord. Antingen är det som händer nu i fokus – vad personen har ätit till lunch eller om det är något problem med hemtjänsten. I andra fall handlar det om att personen känner sorg över den tid som flytt. Många gånger handlar samtalen om ensamhet.

      LÄS MER: Fotbollslegendaren Tord Grip: “Känns tomt att inte veta något om sitt förflutna”

“Många av de som ringer är väldigt ensamma”

– Många av de som ringer är väldigt ensamma. Jag har pratat med folk som precis har förlorat sin make eller maka, som är ledsna för att de inte har kontakt med sina barn eller som har svårt att ta sig ut och träffa folk. Jag lyssnar, ställer frågor och försöker få personen att känna att det lättar. Bara bekräftelsen på att det finns någon där, att man inte är ensam, brukar hjälpa. När man har ångest behöver man kanalisera det. Det är därför Äldretelefonen är så bra eftersom vi kan erbjuda ett medmänskligt samtal, säger MargaretaSöderström.

Annons

I Socialstyrelsens årliga undersökning “Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” uppger 58 procent av de tillfrågade som befinner sig i äldreomsorgen att de besväras av ensamhet, varav 15 procent upplever att de ofta känner sig ensamma. 52 procent tycker sig känna oro och ångest.

Teresa Palm Berglund är legitimerad psykoterapeut och har lång erfarenhet av att arbeta med psykisk ohälsa i alla åldrar. Hon är också ordförande för Mind Stockholm. Under sina år som yrkesverksam har hon träffat många äldre som är ensamma, något som kan gå hand i hand med att åldras, berättar hon.

      LÄS MER: Stefan Einhorn: “Jag var ett väldigt otryggt barn”

“En del av åldrandet handlar om förluster”

– Att åldras är en livsprocess som sker både inuti och utanpå. En del av åldrandet handlar om förluster, vilket leder till att människor upplever en större ensamhet. Behovet av närhet, kontakt och meningsfulla relationer är – efter sömn och föda – det mest grundläggande för en människas välmående. Men för den som känner sig ensam bjuder samhället mycket lite. Framför allt saknas det tid. Det finns inte tid att lägga på den där kontakten med äldre, säger Teresa Palm Berglund.

Annons

Enligt Socialstyrelsen lider drygt 20 procent av alla äldre av psykisk ohälsa. Om inte allt för lång tid kommer 25 procent av alla svenskar vara 65 år och äldre, vilket gör psykisk ohälsa till en av vår tids största folksjukdomar. Teresa Palm Berglund menar att ensamhet och social isolering kan vara faktorer som förvärrar eller ger upphov till psykisk ohälsa.

– Depression är tre gånger vanligare bland äldre än bland den övriga befolkningen, och äldre har också mycket mer problem med ångest. Inom självmordsstatistiken är den äldre målgruppen också överrepresenterad. Det är ett samhällsproblem, säger Teresa Palm Berglund.

      LÄS MER: Lasse Holm: “Det finns en åldersfascism i Sverige”

Risken att drabbas av psykisk ohälsa ökar när vi åldras

Hon förklarar att risken att drabbas av psykisk ohälsa ökar i takt med att vi blir äldre då våra “naturliga skydd” försvinner. De “skydd” Teresa talar om är sådant som ger våra liv mening; exempelvis arbete, intimitet och nära relationer som vänner och partners. Ju äldre vi blir, desto fler av de skydden försvinner och desto viktigare blir det att vi själva skapar vår egen mening, säger hon.

Annons

– Det handlar om att omorientera sig i tillvaron, omvärdera sin roll och hitta nya vägar att leva ett meningsfullt liv. Att känna sorg över det som varit är ingen lösning, se framåt istället. Hitta nya intressen, nya vänner, mobilisera och nätverka. Det är oerhört viktigt för att man inte ska hamna i ensamhet och isolation, säger Teresa Palm Berglund.

      LÄS MER: Bodil Jönsson: “Allt handlar om livet, hela livet”

Ideella krafter är viktiga

På Minds kontor i Stockholm har klockan slagit tio och det är dags för Margareta Söderström att koppla upp sig och ta de första samtalen på Äldretelefonen.

Enligt Margareta Söderström är ideella krafter som Minds Äldretelefon oerhört viktiga i kampen mot psykisk ohälsa och för att bryta äldres isolation. Även om hon skulle önska att situationen såg annorlunda ut är hon också realist, för så länge vård- och omsorgssektorn inte räcker till kommer ideella krafter alltid att vara fortsatt viktiga.

– Jag skulle vilja att de som ringer till mig skulle få mer hjälp och få komma ut och träffa människor, men jag tror tyvärr att det är en utopi. Därför blir ideella krafter allt viktigare i de här sammanhangen, säger Margareta Söderström.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Så fungerar Äldretelefonen

 

 • Äldretelefonen är en telefonlinje för dig som är 60 år och uppåt och som känner att du behöver prata med någon.
 • Telefonlinjen är öppen vardagar mellan 10.00 och 15.00 och bemannas av ett tjugotal volontärer.
 • Ditt samtal är anonymt.
 • Telefonnumret är 020-22 22 33.

Mer information om Minds Äldretelefon hittar du här.

 

Populära reportage

 1. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 4. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 5. Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

  I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fic...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Telefonlinjen för alla ensamma äldre Telefonlinjen för alla ensamma äldre