Tonårspanelen: "Inför en övre åldersgräns på Facebook" - News55
Annons
Annons

Tonårspanelen: “Inför en övre åldersgräns på Facebook”

Domen från News55s tonårspanel är stenhård. Föräldrar är pinsamma och gamlingar ska hålla sig borta. Och det är enkelt att se om någon är för gammal för sociala medier.

Annons
Annons

Om trenden på Facebook är att allt fler i det högre åldersskiktet ansluter och engagerar sig i plattformen, är trenden hos befolkningen 13+ den motsatta. I alla fall om man ska tro vår lilla tonårspanel. Två av tre är med i Facebook, men är extremt sällan inne. Det är mer ”för pliktens skull”, att till exempel kunna få information från idrottslaget.
– Jag fattar inte vad man ska ha Facebook till, det är ju inget som man kan göra där som man inte kan göra i andra sociala medier, säger Julia 13 år.

Sofia 13 år, håller med.
– Det är ju ingen som är där. Man ville ha det när man var liten, men sen när man väl hade åldern inne var det inte intressant längre.

Tjejerna resonerar sinsemellan och kommer fram till att möjligtvis längre fram kan det bli aktuellt.
– Typ när jag är 30 kanske. För att leta rätt på mina vänner, säger Erika 14 år.
– Se vilka som fortfarande lever, fyller Julia i.

Största anledningen till att någon i deras egen ålder skaffar eller hänger på Facebook i dag är enligt ungdomarna för att spela spel som är kopplade dit.

Snapchat en frizon

Annons
Annons

För Julia, Sofia och Erika är det de sociala nätverksapparna Instagram och Snapchat som gäller. Ibland video-appen Vine om de inte har något bättre för sig. Snapchat är lite av en frizon. Till skillnad från Instagram där de bara lägger upp noga utvalda, ”snygga” bilder och tänker på vad de skriver till, är Snapchat ett forum där de inte behöver bry sig.
– På Snapchat kan man vara sig själv, där har man ju bara sina närmsta kompisar. Och ju närmare vän man är, ju fulare bilder skickar man till varandra, skrattar Julia.
– Snapchat-bilder försvinner nästan direkt också, de sparas inte som på andra platser. Man kan ju screenshotta (ta en skärmdump, reds. anm.), men det är jag inte orolig att nån gör. Ens vänner litar man ju på, inflikar Sofia.

Jag får en snabbguidning i de olika funktionerna och möjligheterna i Snapchat. Det svajpas (dras fram och tillbaka) och scrollas (dras upp och ned) om vartannat. Och när jag undrar om det finns någon kanal där de absolut inte skulle vilja ha sina föräldrar är alla rörande överens: SNAPCHAT!

”Blanda inte in mig i dina uppdateringar mamma!”

Jag undrar var tjejernas föräldrar och äldre släktingar hänger någonstans, eftersom de ändå bevisligen är aktiva i sociala medier.
– De är på Facebook! Och Instagram.

Annons

Jag undrar om de följer sina föräldrar där, och det gör de. Men mest för att hålla dem under uppsikt verkar det som. Tjejerna är alla extremt restriktiva med att gilla sina föräldrars bilder. Undantaget är om man själv är med på en bild som är bra, tycker Erika. Sofia håller inte med.
– Alltså, de får göra vad de vill i sociala medier, bara de inte blandar in mig i sina uppdateringar. Säg inget om mig.

Finns det situationer där ni känner att det är riktigt pinsamt att era föräldrar är aktiva i sociala medier?
  Ja, typ när pappa postar något om sin simträning och poserar i ett par speedos och halvbar överkropp och ba’: ”jag har just simmat det här loppet”, säger Erika.

Av hennes ansiktsuttryck att döma förstår jag precis hur dödligt pinsamt det är.
– Jag skäms till exempel när mamma lägger upp en grattishälsning på Facebook. Som när jag fyllde år sist, då lade hon upp ett helt litet kollage med massa helt hemska bilder på mig. Och sen blir det ännu värre när ens föräldrars kompisar börjar gå in och kommentera: ”Ååh, lilla flickan, så söt, så stor”… säger Julia och vrider på sig i stolen.
– Gud, det är typ det värsta som kan hända! Sååå pinsamt, inflikar Sofia och de andra håller med.

Annons

Om man vänder på det då, era föräldrar, är det okej att de följer er? För det gissar jag att de gör?
– Jo. Men alltså så här är det ju generellt: Instagram, där får alla följa. Snapchat är bara för ens vänner. Där kan man lägga upp en ”story”, och en sån innehåller bara fula bilder. Oftast handlar konversationer inte om något speciellt. Det är nonsens. Det finns bara inte någon mening med att ens föräldrar skulle se det, säger Julia och fortsätter.
– Jag kan lägga upp tio videos på Snapchat och ingen av dem skulle ”makes sense” för ens föräldrar. Det blir för mycket frågor, det handlar egentligen inte om nånting. Nej, alltså, nej.

”När nån använder punkt, då vet man att det rör sig om en gamling”

Jag frågar dem hur man kan märka att någon är ”gammal” i sociala medier och får veta att utmärkande är långa texter där man använder punkt och där det saknas förkortningar.
– Pappa har typ använt en förkortning en gång. Tror han skrev ”kmr”, säger Julia. (Reds. anmärkning: kommer).

Bilder på barn och skolavslutningar är tydligen något annat som visar på ålder. Liksom bilder och uppdateringar som bara förklarar vad man nyss har gjort. Erika ger mig ett exempel.
– ”Jag har precis klättrat här och bla, bla, bla och gud vad stolt jag är!”.

Annons

Sofia instämmer och tycker att skrytiga uppdateringar ofta hör den äldre generationen till.
– ”I dag har jag gått 2 km med min hund”, typ sånt. Och man ba’: wow, tack, intressant.

Efter fler exempel kommer tjejerna fram till att man faktiskt kan jämföra äldre med tioåringar på Instagram, som är nya där. Att de beter sig lite likadant. Skillnaden är bara att tioåringen lär sig snabbare. 

Det vuxna inte fattar är: ”lägg inte upp så mycket”

Jag ber tjejerna om ett par konkreta tips de skulle vilja ge till, i deras värld, ”gamla människor” för att de ska bli bättre i sociala medier. Efter lite resonemang enas de om fyra punkter:
1.
Stoppa skrytet.
2.Korta ner texterna och använd förkortningar.
3. Skriv saker som folk faktiskt vill läsa.
4. Lägg ut färre och bättre bilder.

  Om vi tar Instagram som exempel så välj ut en speciell bild! Det vuxna inte fattar är: ”lägg inte upp så mycket”. Bilderna hamnar ju i ett samlat flöde, i ett slags album där alla ens foton ligger bredvid varandra. Dem ska man försöka få att se bra ut tillsammans, de ska liksom matcha, säger Julia.
– Många lägger ut sin gröt typ och skriver: ”Nu känner jag mig stark”. Och det enda jag tänker är: “sluta ta kort på all din mat”, fortsätter Erika.

Annons

Sofia kommer att tänka på sin mamma och himlar med ögonen.
– Mamma brukar lägga upp sånt som ”Åh, mina nya glasögon har kommit i dag”. Och så är de typ runda och gröna och så tar hon en selfie och jag bara ”neej!”. Hon tränar väldigt mycket också och kan göra uppdateringar i stil med ”ny kycklingdiet som ska pågå i fem veckor”. Sen pratar hon en massa om hur det går. Skitjobbigt.

Varför tror ni att de lägger upp sådant här då?
– De får inte tillräckligt med komplimanger. De måste visa vad de har och vad det är så att folk ska kunna ”wow:a” lite över det, säger Julia.
– De vill känna sig unga, lägger Erika till.

De pratar vidare om unga respektive gamla och plötsligt kommer de på en femte och avslutande punkt till ”tipslistan”.
– Farmödrar etcetera borde inte ha sociala medier. De är för gamla. De behöver det inte. Problemet är att de vill hänga med men inte kan. Man ser rakt igenom att de försöker men att det inte går. De har ju sin egna grej ”där borta”, säger Julia.

Annons

”Där borta”?
– Ja, men 60-plusåringar kan njuta av tv:n, ha tebjudningar med sina grannar… det är ju så de kommunicerar med folk. Om man funderar på att skaffa Facebook när man är typ 60 eller äldre, då ska man nog tänka om. Det borde finnas en åldersgräns för sociala medier där.

”De har Facebook för att Facebook är gammalt”

Jag invänder att det ju finns massor av människor som är äldre än 60 och som använder sociala medier ganska mycket, som tycker att det är roligt.
– Jo, men om man är 60 plus och redan har haft det i typ tio år, då är det väl okej. Jag menar, den generationen har ju Facebook för att Facebook är gammalt, säger Erika.
– Om de fattar hur saker funkar, hur man lägger upp bilder och så, så visst, kör på bara! Problemet är att det är så få som förstår, fortsätter Sofia.

Jag undrar om de inte har några lite äldre förebilder i sociala medier, eller åtminstone någon som de tycker fixar det bra. Och faktiskt dyker en ”farfars sambo” upp i sammanhanget.
– Hon är kul att följa, för hon fattar saker och hur man använder Facebook. Hon byter inte bara profilbild utan delar roliga Youtube-klipp och så, säger Erika.

Annons

Eftersom inte föräldrar, deras vänner eller äldre släktingar – en farfars-sambo undantagen – verkar vara personer man följer undrar jag om de följer några andra än sina kompisar, såsom kändisar.
– Nja, jag följer inte så många längre. Förut älskade jag och levde genom Youtube, var inne där minst fyra timmar per dag. Det var liksom som en helt annan värld som öppnade sig, med alla Youtubers. Men sen vet jag inte, jag tröttnade väl successivt,  säger Julia.

Hon berättar att det var likadant med Twitter, där hon också har ett konto. Nu är hon inte inne där så mycket, men i början var det annorlunda.
– Då trodde jag och min kompis att man var så här känd om man hade Twitter. Så vi kopierade kändisarna och lade upp liknande typer av statusuppdateringar som de gjorde. Nu är det ganska roligt att gå tillbaka och läsa ens konstiga, pinsamma uppdateringar.

Sofia fyller i.
– När man var ny och inte riktigt hade fattat grejen än skrev man ju typ hela meningar och så.

Så ni betedde er alltså då som ni tycker att era föräldrar gör nu?
*Tystnad*
– Jag vet inte. Pappa skaffade Twitter åt mig när jag var runt åtta. Helt hemskt. Har inte varit inne på typ fem år, säger Erika, vilket naturligt får avsluta just den diskussionen.

Annons

Att ta en bild på tjejerna är inte populärt. Men när jag frågar om de hellre vill ta en “selfie” sliter de glatt mobilen ur händerna på mig och poserar.

”Jag skickar två sms per månad”

Jag tar diskussionen vidare till sms, och undrar om det är något de skickar.
– Till mamma och pappa. Förutom det skickar jag kanske två sms per månad, typ nödfall om jag inte får svar på Snapchat.

Så fick ni bara välja ett socialt medie, skulle det vara Snapchat alltså?
– Ja. Där kan man skicka videos, kort, länkar, vad man vill. Man kan chatta också, säger Erika.

De andra håller initialt med, men sen börjar de också komma på nackdelar med appen.
  Den dra ju sjukt mycket batteri! påpekar Sofia.
– Ja. Tänk om man råkar skicka världens fulaste bild till en story och sen dör telefonen så att man inte kan radera det. Mardröm! fyller de andra i.

Till slut enas de om att Instagram kanske är bäst ändå. Där kan man också skicka direktmeddelanden, och inkludera en hel grupp av personer som vice versa kan svara till hela gruppen gemensamt. Helt klart är direktmeddelande-funktionen, oavsett var den finns, högt rankad. Att hela världen ska veta vad man tänker, gör och hur man ser ut verkar i förhållande till det väldigt sekundärt.

”Om alla 60-åringar hade sociala medier skulle det bara vara bilder på hundar”

Annons

Efter nästan trekvart börjar mötesrummet vi sitter i kännas kvavt. Därför vill jag styra tillbaka samtalet på äldre, innan vi helt rundar av.

Men om man som jag ändå tycker att internet måste få vara en plats för alla, hur ska man på bästa sätt inkludera de äldre? Hur ska man ”lära” dem tycker ni?
– Kurser…typ datakurser. Fast det finns ju redan förstås, funderar Julia.
– Jag fick skriva massa sms åt farmor förut och försöka visa allting kring hur telefonen funkar. Nu har hon efter lite påtryckningar köpt en iphone. Tror det går bättre, för hon har i alla fall inte ringt från sin hemtelefon på länge och frågat varför skärmen är svart. Det brukade hon göra förut och jag ba’: ”Har du laddat mobilen farmor?”. Vilket hon inte hade.

Erika hakar på med en suck.
– Mormor har fortfarande kvar sin knapptelefon, typ en sån där gammal Nokia. Morfar går det bättre för tror jag. Men han har ju en 20-årig son som kan hjälpa honom med allt.

Annons

Så det är alltså det som krävs för att få äldre att hänga med i teknik och på internet, att de ständigt har någon till hands som kan hjälpa?
Svaret är enigt:
– Ja!
– Om alla 60-åringar skulle skaffa sociala medier då skulle det bara vara bilder på hundar, hur långa promenader de gått med dem och att ”nu så är ryggen bättre”, avslutar tjejerna i munnen på varandra.

Domen gottfolk är alltså hård. Men jag har sagt att jag gärna gör en ny intervju med ungdomspanelen om tjugo år. Är de fortfarande med på det då får vi se om det råder samma tonårsljud i skällan. Å andra sidan minns kanske ingen ens vad sociala medier är för något då.

Tonårspanelens tips till äldre för att bli smidigare i sociala medier

(OBS! News55 håller inte nödvändigtvis med)

1. Stoppa skrytet.

2. Korta ner texterna, använd förkortningar!

3. Skriv saker som folk faktiskt vill läsa.

4. Lägg ut färre och bättre bilder.

5. Skaffa inte sociala medier om du är 60 år eller äldre.

Populära reportage

 1. Siw Malmkvist: Jag vill inte bli en patetisk figur

  Det är full fart på Siw Malmkvist som fyllde 79 år på nyårsafton. I december avslutade hon en t...

 2. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 3. Familjeintriger, kärlek, mord och skilsmässor

  Allt om Dallas och sju andra såpor som förändrade tv.

 4. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Tonårspanelen: “Inför en övre åldersgräns på Facebook” Tonårspanelen: “Inför en övre åldersgräns på Facebook”