Malou von Sivers: "Jag är rätt ensam om att vara kvinna i rutan i min ålder" - News55
Annons
Annons

Malou von Sivers: “Jag är rätt ensam om att vara kvinna i rutan i min ålder”

I dag firar TV4 sitt 25-årsjubileum med en stor minneskavalkad ledd av David Hellenius. Här kommer flera av kanalens profiler att samlas för att titta på klipp och prata minnen. News55 har pratat med Malou von Sivers som varit med på TV4 ända från första året, 1990.

Annons
Annons

Vad minns du från ditt första år på TV4?

Jag kom i början av 1990 med min stora gravida mage. Jag hade fått sparken av Lukas Bonnier för att jag var gravid och skulle vara föräldrarledig.  Han kickade mig från mitt jobb som chefredaktör på svenska ELLE, som jag hade varit med och startat. På Fyran däremot möttes jag av en leende Janne Andersson med orden:

– Grattis till barnet! Vi vill ha dig. Kom tillbaka när du fött och känner dig redo. Jag berättar detta eftersom det är kännetecknade för stämningen på TV4 som var mänsklig, positiv och välkomnande. Mycket av detta sitter kvar i väggarna. Jag kom tillbaka och jobbade som specialreporter på Nyheterna. En dag tog Bengt Magnusson in mig på ett rum och frågade om jag ville starta ett morgonprogram med honom. I september 1992 startade vi Sveriges första dagliga morgonprogram, Nyhetsmorgon, och var med och skrev TV-historia.

      LÄS MER: Så här ska TV4 locka över oss mogna tittare

Vilket är ditt roligaste minne från TV4?

Annons
Annons

– Oj, svårt. Det är 25 år av minnen. Att starta Nyhetsmorgon, resa runt i världen och intervjua storheter som Mandela, Dalai Lama, Aung San Suu Kyi och Ingmar Bergman. Att leda valrörelser, göra stora partiledarintervjuer och nu de senaste tio åren att få skapa ett eget program Malou Efter tio. Sen är det alltid roligt med floppar, som när jag sa HIV71 i Nyheterna, eller fick skrattanfall med Lasse Bengtsson i en allvarlig valrörelse. Och så förstås den historiska TV-bilden när en livsfarlig afrikansk huggorm kom lös på golvet och Bengt och jag flög upp på soffkanten, samtidigt, på en tiondels sekund. Därifrån ledde vi sedan resten av programmet eftersom ormen var svårfångad.

Under alla dina år på Nyhetsmorgon – vilket är den bästa nyheten du fått förmedla?

– Det var 1994 när ANC vann en historisk seger i Sydafrika och Nelson Mandela blev president. Det hade jag aldrig trott skulle hända.

Och vilken är den värsta?

– Estoniakatastrofen och Tsunamin. Även diskoteksbranden i Göteborg när så många unga människor omkom.

      LÄS MER: Claes Elfsberg om nyheterna han minns mest

Vilka TV4-program tittar du helst på?

Annons

– Jag är nyhetsnörd och följer nyhetssändningarna, tittar även på samhällsprogram som Kalla Fakta och dokumentärer. Jag är också väldigt stolt över vår dramaserie Modus som jag följer och jag missar inte Solsidan. Nyhetsmorgon hinner jag tyvärr inte se så mycket av eftersom jag jobbar med mitt eget program då, men jag tittar när jag är ledig.

I Nyhetsmorgon, Malou möter och Malou Efter tio har du mött och intervjuat de flesta. Vem har överraskat mest?

– I Malou Efter tio blev det överraskande att finansminister Anders Borg plötsligt sa med eftertryck att han längtade efter att få sluta och bli en vanlig kille som gick och handlade på ICA. Det blev många löpsedlar och toppade nyhetssändningarna. Lika överraskande blev det när jag intervjuade Margot Wallström i Malou Efter Tio, som på min fråga om hon längtade tillbaka till politiken plötsligt och med eftertryck sa att det gjorde hon verkligen. Rubriker igen. Stefan Löfven blev nog allra mest tagen på sängen och nu är Margot Wallström Sveriges utrikesminister. Det är sånt som bara händer i direktsändning.

      LÄS MER: De lämnade studion i direktsändning

Annons

– Ingmar Bergman överraskade kanske allra mest eftersom han släppte på sin allvarliga kulturimage och blev istället rolig och djupt personlig. Jag tror det berodde på att han fick oväntade frågor. Intervjun visade en ny bild av Bergman, samtidigt som en stor del av den speciella stämningen också berodde på Erland Josephson. Intervjun visades sedan i många länder. Jag visste att Bergman var internationellt känd, men blev ändå överraskad över att han var så megakänd. Jag fick sedan åka runt och prata på festivaler och i Cannes om mitt möte med den legendariske regissören. Exemplet visar att man aldrig blir profet i sin egen stad.

Vad anser du om åldersdiskriminering? Finns det sådan i Sverige? Har du upplevt det på TV4?

– Ja, det finns åldersdiskriminering på TV4, men jag tycker det är mindre nu än tidigare. Jag upplever personligen att ålder blir allt mindre intressant. Jag jobbar till exempel inte alls med målgrupper indelade i åldrar i mitt eget program. Jag tycker det är begränsande. Jag tror mer på gemensamma intressen. Själv jobbar jag i ett gäng med en blandning av åldrar, vilket betyder en blandning av intressen, erfarenheter och livssituationer.

      LÄS MER: Jan Scherman – “Så diskriminerar TV-kanalerna miljoner äldre”

Annons

– Jag tycker mig märka att det är mer och mer efterfrågan på erfarenhet och jag hoppas att det fortsätter så. Men å andra sidan är jag rätt ensam om att vara kvinna i rutan i min ålder och det är åldersdiskriminering och ren dumhet. I samband med attentaten i Paris var det en klar fördel att ha erfarenhet och kunna sätta in saker i ett historiskt sammanhang. Vi som har varit med ett tag och fortfarande är nyfikna är många gånger djärvare och mer kreativa. Vi vågar misslyckas och vet att det är ofta där nya idéer föds. Jag invänder mot idéen att alla som är 55 plus har samma intressen och vill leva samma sorts liv. Jag älskar att jobba och ser inte alls fram emot pensionering. Att sitta med vinklubbar, spela golf med andra pensionärer och åka på kryssningar, fy vad trist. Däremot vill jag ha mer tid för att sitta på caféer, driva runt på musikbarer, kolla på folk, läsa böcker, skriva och träna. Men vem vill inte det? Alla sönderstressade småbarnsföräldrar vill väl inget hellre.

Hur gör du för att hålla dig i form? Dina bästa hälsotips?

– Kroppen måste tränas för att själen ska hålla sig i styr. Jag styrketränar, promenerar med poddar i öronen, springer och vardagstränar: går uppför sex trappor till vår lägenhet med matkassar som jag använder som hantlar.  Eftersom jag är lat försöker jag hitta vardagsträning som att transportera mig, gå cykla och springa. En bra rygga med joggingskor, vantar och mössa är bästa träningstipset. Bekvämlighet kan vara en bra antikraft då försöker man hitta genvägar till motion, som att stå att jobba eller vandra när man talar i mobilen.

Populära reportage

 1. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 4. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 5. Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

  I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fic...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Malou von Sivers: “Jag är rätt ensam om att vara kvinna i rutan i min ålder” Malou von Sivers: “Jag är rätt ensam om att vara kvinna i rutan i min ålder”