Vi gratulerar Adde Malmberg, 60 år idag: ”Det låter så gammalt, jag känner mig inte alls som sextio” - News55
Annons
Annons

Vi gratulerar Adde Malmberg, 60 år idag: ”Det låter så gammalt, jag känner mig inte alls som sextio”

News55 fick tag i komikern, regissören och skådespelaren Adde Malmberg för en pratstund om ståuppande, svensk humor och hur det är att fylla sextio när man känner sig mycket yngre.

 

Annons
Annons

Sedan de första revyerna som han satte upp på Lilla Teatern i hemstaden Lund under slutet av sjuttiotalet har Adde Malmberg hunnit med en hel del. På åttiotalet sysslade han, utöver revyer, med radio och barnteater. Och 1988 var han med och etablerade standupkomiken i Sverige när han tillsammans med bland andra Jonas Hallberg bildade SUCK, landets första standupklubb.

Adde Malmberg har även programlett Söndagsöppet och Melodifestivalen, varit med och vunnit På Spåret och satt upp ett stort antal teaterföreställningar som såväl regissör som skådespelare och producent.

      LÄS MER: ”Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo”

– Det har varit lite uppvaktning från min fru och syskon men mina tre barn jobbar idag, berättar Adde när News55 gratulerar.

Så ni firar tillsammans ikväll istället?

– Nej, då jobbar jag. Vi har föreställning på Stadsteatern klockan sju, revyn ”Utsålt” med Babben Larsson och Mikael Tornving. Jag är ingen festperson …

Du har sagt att du fortfarande främst ser dig som ståuppkomiker.

– Ja, jag har ju ståuppat i snart 30 år och gör det fortfarande lite grann. Det är svårt att släppa det helt, jag gillar den underhållningsformen. Enkelheten och utmaningen i det. Det som man kan tröttna på är resandet och hotellen, men när jag väl står på scen är det fortfarande väldigt roligt.

Annons
Annons

Är det fortfarande en utmaning alltså?

– Alltid! Det handlar aldrig om att bara göra ett jobb. Man kan aldrig vara säker på hur det ska gå, hur rutinerad man än är.

      LÄS MER: Claes Eriksson – ”Det är fegt att inte vilja gestalta komiken”

– Däremot är jag inte lika entusiastisk för genren längre. Förr försökte jag se allt, numera är det väldigt sällan något som överraskar ordentligt. Ståuppgenren är begränsad, det är svårt att öppna en helt ny nisch.

Tycker du att humorn ser annorlunda ut idag jämfört med när du började?

– Nej, själva humorn har inte ändrat sig. Det är snarare omvärlden som ändrar sig, förutsättningarna, men inte sättet att skämta. Vi är ju inne i en tid av ganska stora förändringar av vårt samhälle, och det speglas i humorn, sådant som upptar våra tankar. Humorn kommer alltid lite efter. Som den enorma flyktingströmmen vi ser just nu, det kan vara svårt att skämta om det nu men på ganska kort sikt kommer det nog att ske.

Vad är ett svenskt sätt att skämta?

– Det är svårt att sammanfatta, det finns så många olika traditioner. Vi har ju dels ordvrängarhumorn, Povel Ramel-traditionen, och det bondkomiska som representeras av bland andra Stefan och Krister… Det finns alla möjliga, det finns nog inte en specifik svensk humor.

Annons

      LÄS MER: Kanske borde det ingå en humorkurs i läkarutbildningen?

Jag har hört flera skådespelare säga att ståuppande är deras största skräck.

– Det handlar nog om att man är så utlämnad till publiken. Jag har faktiskt haft några skådespelare som har gått min ståuppkurs på Dramatiska Institutet, bland annat Krister Henriksson.

Hur var han?

– Han är jätterolig när han vill. Men han gick främst kursen för att lära sig hur man tar in en publik. Det är ju skillnad, som skådespelare interagerar man ju inte med publiken på samma sätt som inom ståuppen.

Du har spelat Basil Fawlty i en svensk teateruppsättning av Pang i bygget. Hur var det?

– Väldigt roligt. Det var ju lite av ett kamikazeuppdrag att sätta upp den – världens roligaste tv-serie som alla känner till och kan replikerna ur, så det var nästan självmord att göra den. Men det gick bra.

      LÄS MER: John Cleese till Sverige: ”Sista chansen att se mig innan jag dör”

Du har även spelat Sir Lancelot i Monty Python-musikalen Spamalot. Hur tycker du Monty Pythons humor har åldrats så här över fyrtio år senare?

Annons

– Den funkar riktigt bra fortfarande, de är väldigt tidlösa. Monty Python skämtade ju inte om samtiden, jämfört med till exempel Hasse och Tage som var enormt stora på sin tid men som när man ser deras grejer nu har tappat lite av sin relevans. Hasse och Tages styrka var att de speglade och tog tempen på sin samtid när vi bara hade en eller två tv-kanaler, när alla tittade på samma program och direkt kunde relatera till vad de tog upp för ämnen.

– Idag har vi har en mycket mer splittrad värld vilket gör det svårare att skämta så att det angår alla. Då blir humorn mycket mer inriktad på personliga saker som att åldras, förhållanden, jobb, barn och syskon.

Så hur är det egentligen att fylla 60?

– Jag tycker inte alls om det, det låter så gammalt. Jag känner mig inte alls som sextio.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Många vittnar om att livet går fortare med åren, håller du med om att tiden accelererar?

–Ja, verkligen! Man tänker ”Herregud, hur ska man hinna med allt man vill göra den tid man har kvar?”…

Populära reportage

 1. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 2. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. Jag har aldrig ens funderat på att gå i pension

  News55 träffar Richard Herrey och pratar om troll, stämningsansökningar, det nya jobbet och framt...

 5. Vi gratulerar Adde Malmberg, 60 år idag: ”Det låter så gammalt, jag känner mig inte alls som sextio”

  News55 fick tag i komikern, regissören och skådespelaren Adde Malmberg för en pratstund om ståup...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vi gratulerar Adde Malmberg, 60 år idag: ”Det låter så gammalt, jag känner mig inte alls som sextio” Vi gratulerar Adde Malmberg, 60 år idag: ”Det låter så gammalt, jag känner mig inte alls som sextio”