USA-allierade Ghana slår tillbaka mot Trump - News55
Annons
Annons
Annons

USA-allierade Ghana slår tillbaka mot Trump

Uppdaterad: 2018-01-13 21:35

Ghanas president reagerar med kraft mot hur USA:s president Donald Trump rapporteras ha beskrivit afrikanska länder. Uttalandet följer på ett gemensamt fördömande från kontinentens länder.

Annons

“Vi kommer inte att acceptera sådana förolämpningar, inte ens från en ledare för ett vänskapligt land, oavsett hur mäktigt”, twittrar Ghanas president Nana Akufo-Addo med syfte på uppgifterna om att Trump kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för “skithålsländer”.

Det västafrikanska landets exledare, John Dramani Mahama, stämmer in i kritiken och kallar Trump för “en rasist” som för en “gör USA vitt igen-politik”.

“Byggdes av slavar”

Han twittrar också ut en satirisk bild där Trump ses peka på en karta över Afrika där alla länder benämns “Nambia”, det ord den amerikanske presidenten använde när han egentligen syftade på Namibia under ett möte med afrikanska ledare i fjol.

Även Namibias regering kritiserar i ett eget uttalande Trumps kommentarer. “Det Afrika vi känner och bebor är ett som återhämtar sig ekonomiskt och är på uppgång”, lyder uttalandet, med tillägget: “Det USA vi känner är ett som byggdes med blod och svett av afrikanska slavar och invandrare”.

Gemensamt uttalande

Tidigare har afrikanska länder, efter ett extrainsatt möte mellan deras FN-ambassadörer, i ett gemensamt uttalande krävt att Trump tar tillbaka och ber om ursäkt för sitt språkbruk. Gruppen, som består av representanter för 54 länder, fördömer “de upprörande, rasistiska och främlingsfientliga kommentarerna”.

FN-ambassadörerna tackar samtidigt de amerikaner som fördömt språkbruket.

Trump ska ha fällt kommentaren om “skithålsländer” på torsdagen vid ett möte i Vita huset, enligt personer som närvarade. Själv hävdar han, i ett Twitterinlägg, att han använt hårda formuleringar, men “inte det språkbruket”.

Haitis ambassadör i USA har tidigare framfört att president Jovenel Moïse är “chockerad” över Trumps uttalanden. Även El Salvador har i en formell skrivelse från utrikesminister Hugo Martinez uttryckt sin protest efter Trumps utspel.

Annons

Mest läst just nu

 1. Överraskande besked från Hovet

  Hovet kommer med det ovanliga beskedet att prinsessan Sofia kommer med två kavaljerer till årets I...

 2. Kalle Moraeus lämnas av SVT

  SVT förlänger inte kontraktet med musikern och programledaren Kalle Moraeus. Kanalen planerar inga...

 3. Suzanne Reuters läkare trodde hjärtfel var stress

  Läkarna tog inte Suzanne Reuters hjärtfel på allvar förrän hon vägrade lämna sjukhuset. Nu be...

 4. Idrottsgalan ber om ursäkt till Holmlund

  Idrottsgalan blev skicrosstjärnan Anna Holmlunds första stora offentliga framträdande efter den s...

 5. Efter kaoset - mer snö på väg

  Snöfall och kraftiga vindar ställde till det rejält i trafiken i delar av landet. En mängd olyck...

Annons