Afrikansk smäll för oljejätten Gunvor - News55
Annons
Annons

Afrikansk smäll för oljejätten Gunvor

Oljehandelsjätten Gunvor, med svensken Torbjörn Törnqvist som koncernchef och storägare, har åkt på en jättesmäll för en korruptionshärva i Kongo-Brazzaville och Elfenbenskusten. Med böter och återkrävda vinster handlar det om motsvarande 920 miljoner kronor.

Annons
Annons
EkonomiTT

Det handlar om böter på 4 miljoner schweiziska franc och ytterligare 90 miljoner franc i form av återkrav på vinster som har gjorts i Kongo-Brazzaville och Elfenbenskusten under åren 2009–2011, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till schweiziska åklagare.

“Jag vill inte att bolaget blir inblandat i något som liknar Kongofallet någonsin igen. Det gör inte heller våra anställda eller våra ägare”, skriver Torbjörn Törnqvist i en mejlad kommentar till uppgörelsen.

Mutor till presidenten

De omfattande mutaffärerna började utredas efter en rapport från organisationen Public Eye 2017. En före detta Gunvor-anställd erkände sig skyldig till mutbrott redan i fjol.

En av mottagarna av mutor var den kongolesiska presidenten Denis Sassou-Nguesso. Mutor betalades även ut till vissa av presidentens familjemedlemmar samt högt uppsatta regeringstjänstemän.

Gunvor har i uppgörelsen med schweiziska myndigheter erkänt att man inte haft tillräckliga rutiner för att upptäcka och förhindra korruption under de aktuella åren, men betonar att det handlar om ett fall där en före detta anställd har gjort sig skyldig till brott.

Inte de rätta procedurerna

Annons
Annons

Enligt Torbjörn Törnqvist gjordes de korrupta affärerna under en period med väldigt snabb expansion för Gunvor. “Vi hade inte de rätta procedurerna på plats”, skriver han.

Han uppger att Gunvor i dag har ett ambitiöst program för regelefterlevnad på plats och han är beredd att ge upp alla affärer där det finns frågetecken kring korruption. “Detta betyder att vi kanske får mindre affärer, men det har jag absolut inga problem med”, skriver Törnqvist.

Senaste nytt

 1. 05:50 Kakko gav Rangers segern

  Finländske rookien Kaapo Kakko ledde Rangers till seger, genom att göra både första och sista m...

 2. 05:45 Olsson – talangen som snabbt blev given

  Kort inskolning, rätt in i hetluften och leverans direkt. På ett år har Kristoffer Olsson gått f...

 3. 05:42 Flera döda i bombdåd i Kabul

  Minst sju personer har dött sedan en bilbomb exploderat i Afghanistans huvudstad Kabul. Ytterligare...

 4. 05:30 Schweiz kan sumpa kaffereserven

  En strid om kaffets roll för människans överlevnad utspelar sig i Schweiz.

 5. 05:28 Man i 35-årsåldern till sjukhus efter rån

  En man i 35-årsåldern fördes till sjukhus efter att ha blivit rånad i Norrtälje kommun, skriver...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Afrikansk smäll för oljejätten Gunvor Afrikansk smäll för oljejätten Gunvor