Aktivister i Hongkong befarar ökad kontroll - News55
Annons
Annons

Aktivister i Hongkong befarar ökad kontroll

Om Hongkong tillåter utlämningar till Fastlandskina öppnas dammluckorna för mer förtryck. Det menar arkitekten Ka Tam som deltagit i protesterna mot lagförslaget sedan starten.

Annons
Annons
HongkongTT

För fem år sedan deltog Ka Tam i den så kallade paraplyrevolutionen, den proteströrelse som formerades kring kommunistpartiets reformer för ökad kontroll av Hongkongs politik. Nu demonstrerar den i dag 36-årige arkitekten återigen på mångmiljonstadens gator.

Det här är lite annorlunda från paraplyrevolutionen. Den här gången finns det ingen organisation som leder protesterna, de är mer spontana, säger han till TT.

Hongkong har sedan överlämnandet från Storbritannien 1997 haft ett separat rättssystem, och ett lagförslag om att misstänkta brottslingar ska kunna överlämnas till Fastlandskina har väckt massiv upprördhet. I söndags samlades omkring en miljon människor i en protest mot planerna. Därefter har nya demonstrationer ägt rum dagligen.

Det kommer att bli ännu en lång dag och ännu en lång natt. Och i morgon fortsätter vi igen, säger Ka Tam.

Kinesisk kontroll oroar

Precis som många andra befarar Ka Tam att den föreslagna lagen bara skulle bli ett första steg mot ökad politisk övervakning.

Den dolda agendan bakom den här lagen är att den kinesiska regeringen vill kunna kontrollera människor. I framtiden, om de vill fängsla någon, så kommer de inte säga att den personen är en dissident. De kommer säga att den har skattefuskat och begära den utlämnad.

Framtida konsekvenser

Annons
Annons

För Hongkongs demokratirörelse skulle ett sådant scenario ha förödande konsekvenser. Men Ka Tam oroar sig inte enbart över inskränkta fri- och rättigheter, utan även för stadens status som internationellt affärscentrum.

Utländska investerare kommer hit för att de litar på rättssystemet. Om osäkerheten ökar kanske de flyttar till Singapore i stället och det kommer att skada ekonomin. Om den här dammluckan öppnas kommer det att få framtida konsekvenser som vi inte ens kan överblicka i dag.

Senaste nytt

 1. 01:49 Platini släppt efter förhör

  Michel Platini har släppts av fransk polis.

 2. 01:20 Ja till omdebatterad oljeledning

  Kanads premiärminister Justin Trudeau har godkänt en kontroversiell utvidgning av en oljeledning g...

 3. 00:30 Kortare prostatabehandling kan minska köer

  Patienter med prostatacancer kan behandlas med en ny metod. Metoden innebär strålbehandling med h...

 4. 00:21 Person till sjukhus efter balkongfall

  En person har fallit från en balkong i ett flerfamiljshus i Kista i norra Stockholm. Skadeläget...

 5. 00:00 Tavla räddade Australien från tuff lottning

  Avslutningen i grupp C blev en rysare: ett mål skiljde grupptvåan Brasilien från grupptrean Austr...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Aktivister i Hongkong befarar ökad kontroll Aktivister i Hongkong befarar ökad kontroll