Annons
Annons
Annons

Amnesty: Fängelse för tiggeri avskräcker inte

Trots politisk strid kommer Sverige troligen få sin första kommun med tiggeriförbud redan under hösten.

I Danmark har ett förbud funnits länge och där har man nyligen skärpt straffen, trots hjälporganisationers protester.

Fängelse i 14 dagar är inte avskräckande för migranterna, säger Claus Juul på Amnesty.

Annons

En man sitter på sin ryggsäck vid ingången till Dybbølsbro station på Vesterbro i Köpenhamn i mitten av juli. Framför sig har han en pappmugg med mynt i. En polisman från polisens utlänningskontroll observerar tiggaren i 10-12 minuter och ser att mannen inte tilltalar någon förbipasserande, men att han söker efter deras blickar för uppmärksamhet.

Enligt en dom från Köpenhamns byret (tingsrätt) har mannen gjort sig skyldig till vad som kallas för “otrygghetsskapande” tiggeri och sju dagar efter att han tiggde på tågstationen döms mannen till 14 dagars ovillkorligt fängelse. Det är Danmarks nya minimistraff för en förstagångsförseelse.

“Otrygghetsskapande romer”

Vi kommer inte att acceptera otrygghetsskapande romer, sade statsministern Lars Løkke Rasmussen (Venstre), enligt Ritzau, när lagförslaget debatterades i Folketinget i slutet av maj.

Straffskärpningen tillämpas för tiggeri i kollektivtrafiken, på stationer och gågator samt utanför mataffärer. Åtminstone 16 människor har dömts för brottet i huvudstadens tingsrätt sedan i somras, enligt danska Radio24syv.

I de flesta fall har inte migranterna hörts i rätten. De tilldelas en advokat som de aldrig har träffat tidigare och de har själva inte möjlighet att försvara sig eller berätta om vad som har hänt, säger Maja Løvbjerg Hansen, jurist på Gadejuristen, som är en organisation som erbjuder rättshjälp till utsatta grupper i samhället.

I Sverige har frågan om ett framtida tiggeriförbud blivit hetare än någonsin under hösten. I Danmark har det länge varit olagligt att tigga. Skillnaden nu är att såväl i den politiska debatten som i förarbetet till den nya lagen är det tydligt att straffskärpningen är särskilt riktad mot migranter som tigger.

Vi och Köpenhamns kommun anser ju att detta inte löser problemet med fattigdom, men det flyttar på problemet. De flesta migranter tigger ju inte utan samlar pantflaskor och skrot eller säljer något. Men de som tigger har självklart flyttat sig ut från synfältet. Vi ser dem inte lika mycket på gatorna, säger Helle Christiansen, chef på den danska hjälporganisationen Kirkens Korshær.

“Lagen är diskriminerande”

Flera hjälporganisationer har dock uppgett för Gadejuristen att de tvivlar på att hårdare straff kommer att ha någon långsiktig effekt. Amnesty Internationals danska sektion instämmer.

Lagen är diskriminerande, men migranterna är likgiltiga inför hotet om fängelse. Det är inte avskräckande med tanke på vilka hemska förhållanden de har lämnat bakom sig i sina hemländer, säger Claus Juul, juridisk rådgivare på Amnesty.

Nyligen anklagades en dansk medborgare för “otrygghetsskapande tiggeri”. En effekt som politikerna inte hade räknat med, enligt Amnesty.

Jag tror inte att politikerna har förstått följderna. Även danska medborgare som är hemlösa kan nu dömas till fängelse för tiggeri. Ska de nu vandra ut och in i danska fängelser? säger Claus Juul.

Annons

Mest läst på News55.se

 1. "Världens fetaste kvinna" död

  En egyptiska, som tidigare kallats världens fetaste kvinna, har avlidit på ett sjukhus i Förenade...

 2. Jag såg pojkens självmordsförsök filmas av de vuxna

  För ett tag sedan upptäckte jag Charlie Brookers briljanta serie Black Mirror som har beskrivits s...

 3. Så vet du om du är drabbad av demens

  Sjukdomen demens har många egenskaper – framför allt är den svår att upptäcka i ett tidig...

 4. Två till sjukhus efter vätskeattack

  Två personer har förts till sjukhus efter att ha fått någon form av vätska kastad i ansiktet i...

 5. Skjuten i Tensta tidigare SVT-anställd

  Den man som blev skjuten i benet i Tensta i norra Stockholm i söndags kväll har varit anställd so...