Oroligt i La Paz – Morales lovar återkomst - News55
Annons
Annons

Oroligt i La Paz – Morales lovar återkomst

Uppdaterad: 2019-11-13 22:30

Oppositionspolitikern Jeanine Áñez har tagit plats som Bolivias interimspresident. Men oroligheterna i huvudstaden La Paz trappas upp på nytt – och den avgångne presidenten Evo Morales säger att han förr eller senare kommer att återvända och återställa lugnet.

Annons
Annons
BoliviaTT
Bolivias interimspresident Jeanine Áñez talar med poliser framför presidentpalatset i La Paz.

Bolivias interimspresident Jeanine Áñez talar med poliser framför presidentpalatset i La Paz.
Sammandrabbningar i La Paz på onsdagen.

Sammandrabbningar i La Paz på onsdagen.

Áñez utropade sig till landets ledare inför en närmast tom senat, sedan Morales majoritetsägande socialistparti Mas valt att bojkotta kongressen och många ledamöter hade svårt att ta sig dit.

Som andre vice talman var hon näst på tur att ta över, då flera av Morales allierade valde att avgå samtidigt som honom, efter att den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS pekat på stora oegentligheter vid valet för några veckor sedan.

Áñez lovar att utlysa val så fort som möjligt och framträdde senare på balkongen till regeringspalatset där hon, i presidentbeklädnad och med en bibel i handen, talade inför anhängare.

Protester i närheten

Tre kvarter bort sköt polis tårgas när det uppstod våldsamheter mellan säkerhetsstyrkor och Morales-anhängare som försökte närma sig presidentpalatset.

Hundratals demonstranter marscherade in i huvudstaden från närliggande El Alto, många med ursprungsbefolkningarnas färgglada flaggor.

Evo Morales, som befinner sig i exil i Mexiko efter att han meddelade sin avgång i söndags, avfärdar Áñez maktövertagande och uppmanar till en nationell dialog för att komma till rätta med krisen.

Annons
Annons

Om folket ber mig så är vi beredda att återvända för att återställa lugnet i Bolivia, säger han på en presskonferens i Mexico City, där han på nytt beskriver skeendena i hemlandet som en kupp och uppmanar FN att ingripa å hans vägnar.

Vi kommer att återvända, förr eller senare. Ju förr desto bättre, säger han.

Ny befälhavare

Ett av Jeanine Áñez första beslut var att utse en ny befälhavare för den bolivianska militären. Det var när militären ställde sig bakom avgångskraven som Evo Morales valde att lämna sin post. Sedan dess har soldater skickats ut på gatorna för att assistera polisen i stävjandet av oroligheterna.

Under onsdagen arbetade många soldater med att ta bort de barrikader som blockerat flera av landets största vägar de senaste veckorna. Vid sidan av detta öppnade många butiker och banker som länge hållits stängda.

Vi gör allt vi bara kan för att allt ska bli som vanligt igen, säger polischefen Yuri Calderon, som också säger att mindre polisstationer på olika håll i landet har stuckits i brand och härjats av Morales-anhängare.

Samtidigt finns det uppgifter om poliser som lämnat sina tjänster för att sälla sig till Morales-sympatisörernas led.

Ifrågasatt valresultat

Annons

Hittills har totalt sju människor dödats, varav fyra efter att ha blivit skjutna, i samband med oroligheter efter det omstridda valet den 20 oktober, uppgav justitiekansler Juan Lanchipa på tisdagen.

Enligt det officiella valresultatet vann Morales, som ställde upp för en kontroversiell fjärde mandatperiod, med de tio procentenheters marginal gentemot tvåan som krävs för att slippa en andra valomgång.

Men misstankar om fusk – som bland annat grundade sig i en abrupt paus i rösträkningen – utlöste protester som skakat landet i flera veckors tid. Sedan protesterna inte visade tecken på att stillna bjöd Evo Morales in den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS att granska valet. I sin preliminära rapport i söndags skrev organisationen att den funnit tydliga tecken på manipulation.

Det fick Morales att lova ett nytt val och en omstrukturering av landets valmyndighet, men när även militären uppmanade honom att avgå gjorde han det.

Avråder från resor

Sveriges utrikesdepartement avråder svenskar från att resa till Bolivia såvida det inte är nödvändigt, enligt ett beslut som fattats på onsdagen.

UD hänvisar till det försämrade säkerhetsläget och avrådan gäller tills vidare, meddelas via departementets hemsida.

Senaste nytt

 1. 03:10 Johnsson snodde reporters telefon

  Journalisten från tv-bolaget ITV ville visa Boris Johnson en bild på en pojke som fick sova på et...

 2. 03:09 Rekordgammal råka fick somna in

  En råka som omhändertogs i Skåne i helgen blev över 25 år gammal. Sannolikt är det den hittill...

 3. 02:40 Sydkorea stänger tio kolkraftverk

  Sydkorea meddelar att landet har stängt tio av sina totalt 60 kolkraftverk i landet. Anledningen: a...

 4. 02:27 Risk för ishalka på vägarna

  Slaskig nederbörd som sveper över Sveriges södra halva, följd av iskyla – det är ett recept p...

 5. 02:27 Finland får yngsta ledaren

  Finland får i dag världens yngsta regeringschef. 34-åriga Sanna Marins tillträde uppmärksammas...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Oroligt i La Paz – Morales lovar återkomst Oroligt i La Paz – Morales lovar återkomst