Bahta startar trots utredning: "Rättssäkert" - News55
Annons
Annons

Bahta startar trots utredning: “Rättssäkert”

Uppdaterad: 2018-08-07 14:55

Meraf Bahtas tredje prick för missar i vistelserapporteringen kvarstår, efter granskning av dopningskommissionens jurister.

Trots det tillåts långdistanslöparen starta på 10 000 meter i EM.

Vi fortsätter med det vi tycker är ett rättssäkert arbete, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Annons
Annons

Sveriges EM-aktuella stjärna är fortsatt misstänkt för dopningsbrott för vilket hon riskerar två års avstängning.

“Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här. Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen”, säger hon i ett pressmeddelande.

Friidrottsförbundet begärde omprövning av den tredje pricken i hennes vistelserapportering, men dopningskommissionens jurister har nu meddelat att den tredje förseelsen kvarstår efter granskning. Därmed blir Bahta ett fall vid dopningskommissionens möte den 17 augusti.

“Har känt mig trygg”

“Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt”, säger Bahta.

Vid mötet på fredag i nästa vecka ska dopningskommissionen ta ställning till om de ska göra en anmälan till dopningsnämnden eller om ärendet ska avslutas.

Annons
Annons

I morgon, onsdag, ska hon springa 10 000 meter och på söndag 5 000 meter i EM. Om den svenska stjärnan fälls i dopningsnämnden blir hon sannolikt avstängd i upp till två år, hon blir av med en eventuell EM-medalj liksom prispengar och hennes resultat stryks.

“Jag vet att förbundet är emot all form av doping och det är jag också. Jag har stort stöd i den här processen. Den är jobbig och vi får se vad de säger när de tittar på hela bilden. Jag älskar att springa, det är mitt jobb och mitt liv. Jag har tränat länge för EM och ska göra mitt allra bästa”, säger Bahta.

Tagit råd

Det svenska förbundet bjöd in till en ny pressträff under dagen där man förklarade och försvarade att Bahta tillåts starta.

Vi har varit i kontakt med dopningskommissionen, IAAF (Internationella friidrottsförbundet), det Europeiska friidrottsförbundet. Och vi har tagit råd av Arne Ljungqvist (svensk tidigare dopningsjägare) och juristen Tore Brolin för att säkerställa att vi inte gör fel. Vi fortsätter med det vi tycker är ett rättssäkert arbete, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Moraliska aspekter

Han säger att förbundet även beaktat de moraliska aspekter som kan finnas med att låta Bahta starta i EM då hon kan komma att straffas i efterhand.

Annons

Vi förstår att den moraliska aspekten finns, men vi har inte fått några indikationer från dem vi pratat med att vi bör stänga av henne och inget i regelverket säger att vi borde göra det, säger Olsson.

Sverige har också fått kritik i medierna, bland annat från finländskt håll, för att Bahta tillåts ställa upp i EM.

Ingen officiell eller formell kritik från något annat land har framförts till oss, klargör Olsson.

Senaste nytt

 1. 10:50 Polisen: Identifierat flera personer

  Polisen har identifierat flera personer i samband med bränderna i Västsverige, men i nuläget är...

 2. 10:50 Flera skadade i krasch vid Westminster

  En man har gripits sedan en bil kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlament...

 3. 10:45 Huawei formellt stoppat i USA

  De amerikanska misstankarna mot kinesisk mobilteknik har sedan Donald Trump undertecknat ny lagstift...

 4. 10:43 Risk för kraftigt regn i södra Sverige

  Delar av södra Sverige kan få uppleva rejäla skurar under eftermiddagen när en regnfront passera...

 5. 10:40 S ger inte upp förslag mot vårdprivatisering

  Socialdemokraterna (S) vill göra nya försök att få igenom lagar för att motverka privatisering...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Bahta startar trots utredning: “Rättssäkert” Bahta startar trots utredning: “Rättssäkert”