Kritiker tror att assistansförslag överges - News55
Annons
Annons

Kritiker tror att assistansförslag överges

Uppdaterad: 2019-01-10 16:10

Utredningsförslaget om ett nytt slags stöd för barn som i dag har personlig assistans får skarp kritik av funktionshinderrörelsen.

Assistansbranschen varnar för stora uppsägningar. Men å andra sidan tror kritikerna att inte någon regering vill genomföra förslagen.

Annons
Annons

Som TT rapporterat föreslår regeringens utredare att gruppen barn under 16 år inte längre ska beviljas personlig assistans. Barnen, och deras familj, ska i stället vända sig till kommunen för att få den nya insatsen personligt stöd till barn.

Sveriges Kommuner och Landsting är “försiktigt positiva” till förslaget, säger Åsa Furén-Thulin, chef för sektionen socialtjänst.

De barn som fallit ur personlig assistans tidigare kommer att få det stöd de behöver, men från kommunen. Och kommunerna har ju kompetens både i vård och omsorg och hälso- och sjukvård, säger hon.

Ingen bestämmanderätt

Men bland de assistansbehövande och företag i branschen görs tummen ned. “Vi kommer att få 290 olika tolkningar av vad barn med funktionsnedsättningar och deras familjer ska kunna få för stöd”, skriver Maria Persdotter, ordförande i Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i ett pressmeddelande och fortsätter: “Med utredningens förslag kommer vi att få se en explosion av antalet barnboenden”.

Mikael Klein, intressepolitisk chef vid paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige (tidigare Handikappförbundet), säger att barnfamiljernas rätt att bestämma över sin vardag kraftigt beskärs av förslaget.

Annons
Annons

Vad gäller personlig assistans är det familjen som bestämmer hur insatsen ska utformas och vilka personer som barnet ska ta hjälp av. Med den nya insatsen blir det kommunen som bestämmer, säger han.

Assistansbranschen, alltså företag som erbjuder assistans, förutser också negativa konsekvenser.

När många tusen färre blir berättigade till assistans för det med sig att mellan 15 000 och 20 000 assistenter varslas. Det skulle bli det största varslet i modern tid. På motsvarande sätt kommer en fjärdedel av företagen att få göra om sin verksamhet eller lägga ned, säger Fredrik Borelius, näringspolitisk expert vid Vårdföretagarnas Bransch personlig assistans.

Ingen majoritet

Branschorganisationen KFO Personlig assistans är av samma uppfattning. “Jag har svårt att se att någon regering skulle vilja genomföra detta”, kommenterar branschansvarige Henrik Petrén i ett pressmeddelande.

Som vi ser det finns det inte politisk majoritet för förslagen, instämmer Fredrik Borelius.

Inte heller Mikael Klein bedömer att förslagen blir verklighet.

Det finns inga politiska partier som är beredda att genomföra sådana här grava försämringar. När utredningsdirektiven skrevs våren 2016 trodde man att assistans handlade mycket om fusk och att assistansbolag skodde sig och gjorde stora vinster. Nu vet vi bättre. Dessutom har många sedan dess blivit av med sin assistans på grund av att Försäkringskassan skärpt sina tolkningar. Fokus i dag är snarare en oro för vad som händer med dem som blir av med stöd, säger Mikael Klein.

Senaste nytt

 1. 14:40 Digitala vårdtjänster utreds av Ivo

  Att söka vård hos nätläkare blev alltmer populärt bland svenskarna under 2018. Men utvecklingen...

 2. 14:40 Göransson nominerad till Oscar

  Svenske kompositören Ludwig Göransson är nominerad till en Oscar för filmmusiken till storfilmen...

 3. 14:34 Migrationsverket går vidare med AFS-tröjor

  När det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) tryckte upp tröjor med Migrationsverke...

 4. 14:33 Uppgifter: Haak på väg till storklubb

  I sommar går den svenska volleybollstjärnan Isabelle Haaks kontrakt ut med italienska Scandicci ef...

 5. 14:35 Medlemsrusning till V efter januariavtalet

  Vänsterpartiet vann inte regeringsmakt men har i stället fått en hel del nya partimedlemmar. Part...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Kritiker tror att assistansförslag överges Kritiker tror att assistansförslag överges