Hundratals demonstrerade mot burkaförbud - News55
Annons
Annons

Hundratals demonstrerade mot burkaförbud

Uppdaterad: 2018-08-01 19:40

Hundratals människor i Köpenhamn, varav en del iklädda burka och niqab, har demonstrerat mot en ny lag som förbjuder ansiktstäckande klädsel på offentlig plats. Lagen har kritiserats för att rikta sig mot religiösa minoriteter och kränka kvinnors fri- och rättigheter.

Annons
Annons

Demonstranterna som på onsdagen gick i ett protesttåg från stadsdelen Nørrebro till polisstationen i Bellahøj hade uppmanats av arrangörerna att bära huvudbeklädnader som täcker ansiktet. Många var iklädda de muslimska plaggen burka och niqab medan andra bar slöja eller olika sorters ansiktsmasker.

Fått kritik

Annons
Annons

Lagen, som trädde i kraft den 1 augusti, har kritiserats för att rikta sig mot muslimer och kränka kvinnors frihetliga och religiösa rättigheter.

Vi vill skicka en signal till regeringen att vi inte böjer oss för diskriminering och en lag som särskilt riktar sig mot religiösa minoriteter, säger en av demonstranterna, 21-åriga Sabine, till nyhetsbyrån Reuters.

Den som bryter mot lagen riskerar böter på 1 000 danska kronor, men upprepas överträdelsen höjs beloppet upp till 10 000 kronor den fjärde gången och därefter. Polisen meddelade inför demonstrationerna att de inte tänkte ingripa och bötfälla de som döljer ansiktet eftersom det sker i samband med en åsiktsyttring, rapporterar Danmarks Radio.

Saknas direktiv

Det danska polisförbundets ordförande Claus Oxfeldt säger att han skulle velat se utförligare direktiv för hur lagen ska upprätthållas. Han är till exempel osäker på om även asiatiska turister som bär skyddsmasker mot luftföroreningar ska omfattas av förbudet.

Danmark gör nu sällskap med Frankrike, Belgien, Nederländerna och Bulgarien som alla har infört någon slags inskränkningar mot att bära ansiktstäckande klädsel offentligt.

Senaste nytt

 1. 10:50 Polisen: Identifierat flera personer

  Polisen har identifierat flera personer i samband med bränderna i Västsverige, men i nuläget är...

 2. 10:50 Flera skadade i krasch vid Westminster

  En man har gripits sedan en bil kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlament...

 3. 10:45 Huawei formellt stoppat i USA

  De amerikanska misstankarna mot kinesisk mobilteknik har sedan Donald Trump undertecknat ny lagstift...

 4. 10:43 Risk för kraftigt regn i södra Sverige

  Delar av södra Sverige kan få uppleva rejäla skurar under eftermiddagen när en regnfront passera...

 5. 10:40 S ger inte upp förslag mot vårdprivatisering

  Socialdemokraterna (S) vill göra nya försök att få igenom lagar för att motverka privatisering...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Hundratals demonstrerade mot burkaförbud Hundratals demonstrerade mot burkaförbud