Byggjätte ställer krav på säkerhetsutbildning - News55
Annons
Annons

Byggjätte ställer krav på säkerhetsutbildning

50 personer dog i arbetsplatsolyckor under förra året. 14 av olyckorna inträffade på byggarbetsplatser. Byggfacket har länge krävt att säkerheten ska öka och nu hörsammas de av branschen.

Annons
Annons
ArbeteTT

Hittills i år har 24 personer dött på jobbet och regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera dödsfallen, som ökar i antal.

Byggbranschen är en av de mest utsatta branscherna. 10 av de 14 personer som dog på byggarbetsplatser under förra året var byggnadsarbetare.

Hittills i år har fem byggarbetare dött på byggarbetsplatser, samt två ytterligare personer som utförde annat arbete på byggarbetsplatser.

“Enorm prispress”

Hela byggsektorn är satt under en enorm prispress, eftersom det många gånger är lägsta pris som gäller. För att få saker och ting att gå ihop tummar man på regler, föreskrifter och lagar, och sätter inte arbetsmiljön i första rummet. Det får konsekvenser, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på fackförbundet Byggnads.

På byggarbetsplatser arbetar ofta många olika företag och underleverantörer tillsammans, och det är upp till varje arbetsgivare att se till att deras anställda har rätt kompetens.

På byggföretaget Skanska har man beslutat att alla som jobbar på deras arbetsplatser, även underentreprenörer och underleverantörer och oavsett nationalitet, ska genomgå en webbaserad säkerhetsutbildning. Utbildningen är framtagen av bland annat bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier.

“Ojämn kvalité”

Annons
Annons

Det byggs väldigt mycket i Sverige och det gör att många söker sig till branschen. Vi har haft ett stort inflöde av utländska företag och underentreprenörer och vi har sett att det har funnits en väldigt ojämn kvalité på kunskapen kring hur man jobbar säkert. För att nå ut till alla måste man jobba med branschstandarder, säger Gunnar Hagman, vd på Skanska.

Skanskas nya utbildningskrav välkomnas av Byggnads förbundsordförande.

Olycksstatistiken talar sitt tydliga språk och det är uppenbart att säkerheten måste öka inom hela byggsektorn. Mycket har fallit mellan stolarna och ansvaret har bollats runt mellan olika underentreprenörer. Om man nu ställer krav på att den här utbildningssatsningen ska gälla för alla på arbetsplatsen så är det jättebra, säger Johan Lindholm.

Senaste nytt

 1. 00:40 Två skadade i bilolycka utanför Åsele

  Två personer har skadats i en bilolycka i Åsele kommun, skriver Aftonbladet. Larmet om olyckan d...

 2. 23:58 Hallenius debuterade i Apoel – vann i CL-kval

  Linus Hallenius har tävlingsdebuterat för Apoel FC – och det blev seger direkt för den förre S...

 3. 23:41 Nilsson Lindelöf tillbaka i träning

  Manchester Uniteds norske tränare Ole Gunnar Solskjær kan pusta ut.

 4. 23:21 Kraftiga reaktioner på israeliska rivningar

  De fem EU-länderna i FN:s säkerhetsråd – däribland de två permanenta medlemmarna Frankrike oc...

 5. 23:12 Blodbrist i Göteborg efter våg av knivdåd

  Sjukvården i Göteborg lider brist på blod. En av anledningarna är den senaste tidens allvarliga...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Byggjätte ställer krav på säkerhetsutbildning Byggjätte ställer krav på säkerhetsutbildning