C vill byta solcellsbidrag mot grönt avdrag - News55
Annons
Annons

C vill byta solcellsbidrag mot grönt avdrag

Inför ett grönt avdrag, likt rut och rot, där privatpersoner kan göra avdrag för solceller eller smarta energilösningar direkt på fakturan, i stället för dagens bidrag.

Det föreslår nu Centerpartiet som vill sätta fart på landets klimatinvesteringar.

Annons
Annons

På måndag presenterar regeringen sin vårbudget och därmed kommer oppositionen att lägga fram sina skuggbudgetar. I Centerpartiets kommer ett nytt förslag att finnas med, där de vill ersätta dagens bidrag för exempelvis solceller, med ett så kallat grönt avdrag.

Avdraget skulle likna rut och rot, där man som privatperson kan få avdragen för kostnaderna direkt på fakturan. I dag gör man en ansökan om bidrag till solcellsinstallationer till länsstyrelsen, vilket har skapat köbildning och långa väntetider.

Intresset har ökat

Det blir mycket lättare. Både för privatpersoner, för du vet vad du får, och för företagen som kan ge ut ett erbjudande till ett helt kvarter till exempel. Du tar det på fakturan direkt och kan få en storskalig fördel på det. Det blir enklare och lägre trösklar, för det blir mindre administration runt omkring, säger Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet, till TT.

Enligt SVT Rapport har intresset för solceller ökat rejält, framför allt efter årsskiftet då bidraget gick upp från 20 till 30 procent av kostnaderna. Men det har också ökat kötiden, så pass att det i vissa län kan ta upp till två år innan man kan få sitt bidrag.

Annons
Annons

Men regeringen tycker att det stora intresset är ett bevis på att det nuvarande systemet fungerar, trots långa köer och en oro att pengarna inte ska räcka till.

“Osäkerhet och oreda”

När saker nu rör på sig så snabbt och det händer så mycket så är det verkligen tveksamt om det är rätt att göra om hela systemet från början igen och skapa osäkerhet och oreda. Jag tycker snarare att vi nu behöver se till att pengarna finns där, och det är det som regeringen gör, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP), till SVT.

Men det tycker Rickard Nordin bara låter som en “konstruerad invändning”.

Det här skapar snarare en ökad tydlighet och ökad säkerhet. I stället för att du som privatperson ska göra en ansökan till länsstyrelsen om bidrag, så fixar företaget som sätter upp det här direkt på fakturan. Så du behöver inte göra någonting, så den oron är nog ganska obefogad, säger han.

Senaste nytt

 1. 17:40 L vill åter ha klasser för svaga elever

  Liberalerna vill att elever som har svårt att hänga med eller är stökiga ska sättas i särskild...

 2. 17:40 Utland sänkte IFK Kalmar: "Riktigt roligt"

  Utland kom in och sänkte Kalmar Hon började på bänken, men när första halvlek var över hade L...

 3. 17:28 Holtby räddade Hamburg

  Hamburg vann måstematchen hemma mot Freiburg i kampen om att slippa nedflyttning från Bundesliga...

 4. 17:22 Storvreta bröt Faluns guldsvit

  Falun hade aldrig förlorat en SM-final. Den sviten såg Storvreta till att sticka hål på. Uppsala...

 5. 17:11 Svensk doldis leder på Europatouren

  23-åriga golfdoldisen Lynn Carlsson är på god väg mot karriärens största framgång. Halländsk...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel C vill byta solcellsbidrag mot grönt avdrag C vill byta solcellsbidrag mot grönt avdrag