Annons
Annons
Annons

Darrigt läge i EU inför Junckertal

Brexitförhandlingarna går knaggligt, terrorhotet är ständigt närvarande och sprickorna mellan öst och väst blir allt tydligare.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har en hel del att grubbla på. Under onsdagen håller hans sitt sedvanliga tal om läget i unionen.

Annons

På ytan ser det betydligt ljusare ut än vad som befarades för bara några månader sedan.

Grekland har inte kastats in i någon ny akut ekonomisk kris och vårens val i Nederländerna och Frankrike förde ingen av de hätska EU-fienderna Geert Wilders eller Marine Le Pen till makten. Till och med på migrationsfronten ser det lugnare ut, med betydligt färre nyanlända över Medelhavet.

Det sistnämnda är det ändå få som vill skryta om. Det är långt kvar till någon långsiktig lösning som får fler invånare att vilja stanna i de länder i Afrika och Mellanöstern som flest migranter och flyktingar kommer ifrån. Och de vittnesmål som sprids från människorättsorganisationer om usla förhållanden i libyska läger, där migranter och flyktingar hålls kvar, är inte mycket att stoltsera med.

Missnöjet pyr

Och trots valmotgångarna för diverse anti-EU-partier är missnöjet fortsatt stort med vad som sker och inte sker på EU-nivå.

En undersökning som tyska Bertelsmann-stiftelsen presenterade förra veckan visar visserligen att en solklar majoritet – minst 70 procent – i fem tunga EU-länder skulle rösta “stanna kvar” i eventuella folkomröstningar om fortsatt medlemskap. Men i samma undersökning säger två tredjedelar av de tillfrågade att de är missnöjda med EU:s nuvarande utveckling.

Öst mot väst

Mycket av missnöjet går att koppla till frågor där EU står och stampar på grund av tydliga åsiktsskillnader mellan väst och öst.

Det här är den stora frågan för tillfället, konstaterar EU-basen Jean-Claude Juncker i en intervju med nyhetssajten Politico Europe.

Båda sidor anklagar varandra för bristande solidaritet. Väst gnäller på inflödet av låglönearbetare från öst. Och öst klagar på att väst vill skicka vidare sina asylsökande, mot deras vilja.

EU-kommissionen är samtidigt stadigt i fejd med länder som Polen och Ungern kring deras syn på oberoende domstolar och massmedier.

Under de senaste två åren har vi blivit allt mer medvetna om de olika känslorna mellan väst och öst. Om det här inte ändras kommer vi inte att komma någonvart, säger Juncker till Politico.

Macron trycker på

När kommissionsordföranden under onsdagen ska hålla sitt årliga läget-i-unionen-tal inför EU-parlamentet i Strasbourg väntas han bland annat driva på för ett närmare euro- och försvarssamarbete.

Frankrikes nye president Emmanuel Macron ligger samtidigt i startgropen för att presentera tio nya förslag för att bygga om i EU, bland annat med hjälp av “demokratiska konvent” runt om i medlemsländerna.

Vi måste återfå den entusiasm som unionen grundades på, sade Macron i Aten i förra veckan.

Annons

Mest läst på News55.se

 1. "Världens fetaste kvinna" död

  En egyptiska, som tidigare kallats världens fetaste kvinna, har avlidit på ett sjukhus i Förenade...

 2. Jag såg pojkens självmordsförsök filmas av de vuxna

  För ett tag sedan upptäckte jag Charlie Brookers briljanta serie Black Mirror som har beskrivits s...

 3. Så vet du om du är drabbad av demens

  Sjukdomen demens har många egenskaper – framför allt är den svår att upptäcka i ett tidig...

 4. Två till sjukhus efter vätskeattack

  Två personer har förts till sjukhus efter att ha fått någon form av vätska kastad i ansiktet i...

 5. Skjuten i Tensta tidigare SVT-anställd

  Den man som blev skjuten i benet i Tensta i norra Stockholm i söndags kväll har varit anställd so...