De sista överlevarna träder fram - News55
Annons
Annons

De sista överlevarna träder fram

Timglaset har snart runnit ut. Fotografen Mikael Jansson låter nu 97 av Förintelsens svenska överlevare vittna om det som de har varit med om.

Hans utställning “Witnesses” premiärvisas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Annons
Annons

Fem av de medverkande har redan avlidit. Mietek Grocher gick bort, 91 år gammal, bara en månad efter att Mikael Jansson porträtterade honom hösten 2017. På Kulturhuset Stadsteatern visas, som extra tillägg i ett särskilt litet rum, inspelningen av en av de hundratals tvåtimmarsföreläsningar som Mietek Grocher, in i det sista, gjorde på skolor runt om i landet.

Från början hade Mikael Jansson hoppats hitta ett 40-tal av de överlevare som en gång kom till Sverige, men projektet har hela tiden vuxit. Förutom att ta bilder har han också spelat in dem som velat berätta.

Jag var tvungen på något sätt, vilket också gjorde det mer komplicerat. Det blev så starkt och laddat både för dem och för mig. Ibland var det svårt att ta bilden efteråt. Jag blev så rörd, man kommer liksom av sig, berättar Mikael Jansson, märkbart tagen även denna korta paus under installationsarbetet.

Vissa hade inte berättat något över huvud taget, inte ens för sina barn eller barnbarn, och hade nu kommit på att det var sista chansen att göra det.

Modefotograf

Mikael Jansson, internationell modefotograf, en gång assistent åt Richard Avedon i New York, blev tillfrågad av Micael Bindefeld att göra projektet Tidigare i år fick han också ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

Annons
Annons

På Kulturhuset Stadsteatern kan besökarna se de svartvita bilderna men också ta del av en installation med fragment av de överlevandes berättelser. Dessutom visas delar av det filmade materialet, ett slags förstudie till den dokumentär som Mikael Jansson klipper ihop just nu och som förhoppningsvis kommer att gå på tv.

Slumpen avgjorde

Ofta tänker han på det slumpvisa i vem som överlevde och vem som mördades.

Om man gick höger eller vänster, om man mötte någons blick eller inte. Det hemska var att man aldrig visste hur man skulle göra.

Innan han började fotografera reste Mikael Jansson själv till Auschwitz.

Det som mest hemska var insikten om att det var så minutiöst genomfört. Det är slående när man är där är hur genomtänkt allting var.

“Witnesses” visas 18 oktober till 16 december.

Senaste nytt

 1. 15:30 Två tonåringar åtalas för våldtäkt på skola

  Två tonårspojkar åtalas för våldtäkt mot två minderåriga personer på ett skolområde i Väs...

 2. 15:35 Makedonien ska rösta om namnbyte

  Parlamentet i Makedonien inledde på måndagen debatt om planerna på att byta namn till Nordmakedon...

 3. 15:27 Amnestyutredare skenavrättad i Ingusjien

  Oleg Kozlovskij var utsänd av Amnesty International för att övervaka demonstrationer i Ingusjien...

 4. 15:25 "Vår tid är nu" etta på tv-toppen

  SVT:s historiska generationsdrama “Vår tid är nu” tronar vidare på tv-toppen med näs...

 5. 15:21 Amy Winehouses liv blir film

  Amy Winehouses liv ska skildras på vita duken i en kommande spelfilm om den brittiska sångerskan...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel De sista överlevarna träder fram De sista överlevarna träder fram