Annons
Annons
Annons

Åtta döda när äldreboende blev strömlöst

Uppdaterad: 2017-09-13 23:10

Efter kritik lovar nu Storbritannien och Frankrike mer stöd till ländernas områden i Karibien som drabbats av ovädret Irma.

Fortfarande är miljontals människor i den amerikanska delstaten Florida utan ström efter Irma – och åtta personer har avlidit sedan ett äldreboende blivit strömlöst.

Annons

Det är en sorglig händelse. Vi tror just nu att de (dödsfallen) kan vara relaterade till strömförlusten under stormen, säger den lokale polischefen Tomas Sanchez.

Omkring 9,5 människor är fortfarande utan ström i Florida efter Irma. 5,5 miljoner har fått tillbaka elen i en av de största insatserna i amerikansk historia. Men det kan ta veckor innan strömmen är tillbaka för alla.

I sticket

Det drabbade äldreboendet evakuerades på onsdagen. Barbara Sharief, borgmästare i området Broward kring Fort Lauderdale, säger att tre boende avlidit på plats och fem på sjukhus.

De döda var mellan 71 och 99 år gamla. Enligt medier evakuerades 120 boende på grund av strömlöshet och utslagen luftkonditionering i kombination med extrem hetta. En brottsutredning är inledd efter händelsen.

Guvernör Rick Scott säger att han är helt förkrossad över händelsen och att han ska se till att den utreds.

Därmed har drygt 20 personer dött i spåren av Irmas framfart i Florida.

Vita huset har meddelat att president Donald Trump och hans fru Melania kommer att besöka Florida på torsdag.

Storbritannien och Frankrike har fått kritik för att hjälpen dröjt och att myndigheterna lämnat de nödställda i sticket.

Mer pengar

Under tisdagen reste Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson till öar i orkandrabbade Karibien. Johnson besöker Brittiska Jungfruöarna, Barbados och Anguilla, där närmare 1 000 brittiska soldater placerats för att bistå med hjälpinsatser och att hålla ordning.

Nu klargör Storbritanniens premiärminister Theresa May att ytterligare 25 miljoner pund (motsvarande 264 miljoner kronor) sätts av till området, förutom de 32 miljoner pund som redan offentliggjorts.

Jag vill understryka att det inte bara är kortsiktigt, vi kommer att finnas där långsiktigt också, säger Johnson.

Macron försvarade sig när han landade på Guadeloupe på väg till Saint Martin. Han säger att franska myndigheter varit så förberedda som de kunde.

Nu är det inte tid för bråk. Att livet återgår till det normala har största prioritet, sade han.

Flyget återupptas

På Saint Barthélemy kommer det kommersiella flyget att återupptas på onsdagen, enligt flygplatsen.

Över 55 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, enligt de senaste rapporterna från myndigheterna. I USA rör det sig om flest dödsfall i Florida, men även i South Carolina och Georgia har människor omkommit i Irma.

I storstaden Miami i Florida greps över 50 misstänkta plundrare under Irmas framfart. Av dem misstänks 26 ha brutit sig in i en Walmart-butik. Det finns videobilder på hur människor lastar in saker i sina bilar.

Det nattliga utegångsförbud som funnits i området sedan i söndags har nu tagits bort. Polisen säger att man sätter in fler resurser för att motverka mer brottlighet.

Annons

Mest läst på News55.se

 1. "Världens fetaste kvinna" död

  En egyptiska, som tidigare kallats världens fetaste kvinna, har avlidit på ett sjukhus i Förenade...

 2. Jag såg pojkens självmordsförsök filmas av de vuxna

  För ett tag sedan upptäckte jag Charlie Brookers briljanta serie Black Mirror som har beskrivits s...

 3. Så vet du om du är drabbad av demens

  Sjukdomen demens har många egenskaper – framför allt är den svår att upptäcka i ett tidig...

 4. Två till sjukhus efter vätskeattack

  Två personer har förts till sjukhus efter att ha fått någon form av vätska kastad i ansiktet i...

 5. Skjuten i Tensta tidigare SVT-anställd

  Den man som blev skjuten i benet i Tensta i norra Stockholm i söndags kväll har varit anställd so...