Döms för misshandel - ej mord - på hemlös - News55
Annons
Annons

Döms för misshandel – ej mord – på hemlös

Uppdaterad: 2018-12-28 18:10

Det går inte att bevisa att det var två tonårspojkars misshandel som orsakade en hemlös mans död i Huskvarna i somras. Det anser tingsrätten, som dömer den åtalade 16-åringen för grov misshandel och ofredande till sluten ungdomsvård.

Annons
Annons

Den hemlöse mannen hittades död i början av augusti, i en park i Huskvarna. Obduktionen visade att han avlidit genom förblödning från inre skador.

Två pojkar, en 16-åring och en 14-åring, anklagades för mord, eller i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. 16-åringen är den ende av de två som har stått åtalad. Den 14-årige pojken är inte straffmyndig och har därför inte åtalats. Däremot har den så kallade bevistalan som hållits mot honom visat att han deltog i misshandeln.

Brister i utredningen

När tingsrätten nu kommer med sin dom konstaterar den att pojkarna “tillsammans och i samförstånd” misshandlat med slag och sparkar. De har även använt sig av tillhyggen i form av en livboj och en vägkon. Men det har inte kunnat bevisas att det var den här misshandeln som orsakade mannens död, anser rätten.

Det som varit avgörande för utgången i den delen har varit att det finns en del brister i utredningen. Det har särskilt framkommit när rättsläkaren hördes i rätten, att direkt samma morgon när man påträffade den döde personen var det ingen rättsläkare som kallades till platsen, säger domaren Tord Edlund vid en pressträff.

Snabbt dödsförlopp

Annons
Annons

Hade en rättsläkare kommit dit då mannen hittades hade man säkrare kunnat fastställa en tidpunkt för döden, enligt rådman Tord Edlund. Som det ser ut nu dog mannen senast klockan 4 på morgonen – drygt tre och en halv timme efter att pojkarna ska ha lämnat platsen.

Samtidigt innebär den dödsorsak man kunnat hitta vid de rättsmedicinska undersökningarna ett mycket snabbt dödsförlopp.

Får man en sådan skada dör man förhållandevis snabbt. Det innebär alltså att det finns en tidsrymd på tre och en halv timme där det inte presenterats någon utredning om vad som hänt, och då anser tingsrätten att det kan finnas alternativa händelseförlopp som det inte kan bortses ifrån, säger Tord Edlund.

Advokat Anders Tolke, som försvarar den åtalade 16-åringen, är i huvudsak positiv till tingsrättens dom.

En välskriven och väl formulerad dom, där man funnit att de allvarligare delarna av åtalet ska ogillas beroende på bristande bevisning. Det är i enlighet med vad min huvudman berättat under rättegången, säger Anders Tolke.

Väntat besked

Även 14-åringens advokat Martin Cullberg är nöjd med rättens beslut.

Annons

Det var ett väntat besked, men det är givetvis glädjande. Det är en total framgång för försvaret i det här målet. Jag sa redan innan rättegången skulle börja att jag utgick ifrån att min huvudman inte skulle dömas för någonting som hade med att orsaka den här mannens död att göra.

Anders Tolke är dock kritisk till tingsrättens bedömning att de två pojkarna “agerat tillsammans och i samförstånd vid misshandeln” av den hemlöse mannen.

Det har inte varit fråga om att man kommit överens om någonting innan, eller ens på plats. Det har varit ett skeende som helt enkelt eskalerat, och då är det svårt att säga vad som sker i samförstånd, och vad som inte gör det, säger Anders Tolke.

Kastade äpplen

Rätten anser inte heller att misshandeln har varit av en sådan karaktär att den ska bedömas som synnerligen grov.

16-åringen döms även för ofredande eftersom han tidigare under kvällen kastat äpplen på och mot mannen. Pojken anklagades även för att ha kastat urin men tingsrätten har inte funnit styrkt att detta har träffat mannen.

Påföljden blir fem månaders sluten ungdomsvård.

Inget skadestånd

Annons

Anhöriga till den hemlöse mannen hade begärt skadestånd på totalt 240 000 kronor. Men skadestånd till anhöriga vid personskada kan främst komma ifråga om dödsfallet skett efter uppsåtligt handlande eller att någon varit grovt vårdslös.

Eftersom det inte är bevisat att pojkarna orsakat mannens död ska därför heller inget skadestånd betalas ut, beslutar rätten.

Åklagarmyndigheten ville på fredagen inte kommentera domen.

Senaste nytt

 1. 14:45 Ludwig Göransson kan få en Oscar

  Svenske kompositören Ludwig Göransson är nominerad till en Oscar för filmmusiken till storfilmen...

 2. 14:45 Svenskt JVM-guld: "Väldigt revanschsugen"

  Frida Karlsson fick nöja sig med en snöplig femteplats på sprinten. Skidlöftet tog rejäl revans...

 3. 14:40 Digitala vårdtjänster utreds av Ivo

  Att söka vård hos nätläkare blev alltmer populärt bland svenskarna under 2018. Men utvecklingen...

 4. 14:34 Migrationsverket går vidare med AFS-tröjor

  När det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) tryckte upp tröjor med Migrationsverke...

 5. 14:33 Uppgifter: Haak på väg till storklubb

  I sommar går den svenska volleybollstjärnan Isabelle Haaks kontrakt ut med italienska Scandicci ef...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Döms för misshandel – ej mord – på hemlös Döms för misshandel – ej mord – på hemlös