Annons
Annons
Annons

Fem får livstid för kidnappningsmord

Uppdaterad: 2017-07-14 14:25

Fem personer döms till livstids fängelse för mord i det uppmärksammade fallet där en man rövades bort mitt på torget i Gävle och sedan hittades mördad utanför Sundsvall. Enligt tingsrätten var upplagda foton på Facebook skälet till mordet.

Annons

Totalt sex personer fälls av tingsrätten för kidnappningsmordet i Gävle. Fem döms till livstids fängelse för mord, den sjätte får fängelse i 14 år eftersom han var under 21 år när brottet begicks. Han döms också till utvisning och förbjuds att därefter återvända till Sverige.

Två personer som stod åtalade för medhjälp till människorov och mord respektive skyddande av brottsling, grovt brott, frias av tingsrätten.

Jag är, föga förvånande, nöjd med tingsrättens dom. Det är stränga domar men jag menar att de är rättmätiga med hänsyn till omständigheterna, säger åklagare Krister Petersson till TT.

Under uppmärksammade former kidnappades offret på Slottstorget i Gävle. Enligt rätten har de dömda i samförstånd och med våld fört bort offret “i syfte att beröva honom livet”. Därefter har han misshandlats och strypts.

Tingsrätten bedömer att det finns så många försvårande omständigheter att straffet för mordet inte kan bli lindrigare än fängelse på livstid.

Fotografierna utlöste

Rätten skriver i sin dom att fotografier på 23-åringen och kvinnan som via Facebook spreds till släktingar ska ha utlöst mordet.

“Enligt tingsrättens bedömning var det spridningen av fotografiet/fotografierna som var det avgörande motivet för att döda (offrets namn) och det stämmer väl överens med vad som framkommit om synen på familjens och den äkta mannens upprättande av sin heder.”

Tingsrätten nämner dock inte hedersmotivet som en försvårande omständighet i domen.

Jag kan tycka att det hade sett bra ut om det hade stått med för det är en sådan sak som gör det försvårande. Å andra sidan finns det så mycket andra omständigheter också och det går inte att få ett strängare straff, säger Krister Petersson.

Ska överklaga

I centrum för hela fallet står en nu 24-årig kvinna. Hon är en av de fem som i dag dömdes för mord till livstids fängelse. Hennes advokat Lars Ståhlberg säger att domen kommer att överklagas.

Jag har läst bedömningen och ser att tingsrätten gått helt på åklagarens linje. Jag tycker att de gör det helt okritiskt och att de brister i bedömning. Vi kommer att överklaga domen i alla delar, säger Lars Ståhlberg.

Lockades till Gävle

Den 23-årige mannen hade haft en relation med den nu 24-åriga kvinnan när hon fortfarande var gift. Hon skiljde sig från sin man, men gjorde senare slut även med pojkvännen. 23-åringen hämnades då genom att publicera en bild av sig själv och kvinnan på Facebook och skickade vänförfrågningar till kvinnans och exmakens släktingar.

En tid därefter lockade kvinnan den 23-årige mannen till Slottstorget i centrala Gävle i april förra året. En joggare var den som först slog larm. I samtal med 112 beskrev han hur “några snubbar med huvor” slet in en skrikande man i en bil. Under färden misshandlades mannen och ströps sedan till döds. Två veckor senare hittades hans kropp vid en skogsväg utanför Sundsvall.

Kvinnans exmake har erkänt att han förde bort 23-åringen i avsikt att misshandla honom men han förnekar människorov och mord. De övriga åtalade har förnekat alla gärningar.

Annons

Senaste nytt

 1. 01:59 Flera skadade efter kollision i Falun

  Flera personer har förts till sjukhus efter en olycka vid midnatt i centrala Falun, enligt polisen...

 2. 01:27 Misstänkt skottlossning i Malmö

  Polisen genomsöker ett område i Kroksbäck i Malmö efter ett larm om misstänkt skottlossning, sk...

 3. 01:26 17-åring knivdödad i Kristiansand

  En 17-årig flicka har avlidit efter att ha blivit knivskuren i Norge på onsdagseftermiddagen. Ytte...

 4. 01:15 En medvetslös efter bilolycka

  En person har förts medvetslös till sjukhus efter en olycka i en rondell i Norrköping. Patrullen...

 5. 00:56 Ståltråd i halsen efter restaurangbesök

  Utelunchen slutade i smärtor. På sjukhuset hittades en två centimeter lång bit ståltråd i kvin...

Visa fler nyheter
Annons

Mest läst på News55.se

 1. Svensk OS-medaljör död

  Brottnings-Sverige sörjer OS-medaljören Lars-Erik Skiöld som har gått bort 65 år gammal efter e...

 2. Malou von Sivers har sörjt klart

  Malou von Sivers dras till mörkret. I sommar sitter hon och skriver i ljusbadet på en glasveranda...

 3. Ta tillbaka makten över ditt liv!

  På familjens landställe lägger jag alltid armbandsuret i en låda och försöker leva i enlighet...

 4. Många pensionärer går miste om tusenlappar varje månad

  Att vända på varenda krona är vardag för många av Sveriges pensionärer. Trots det är många...

 5. Dagens Dahlgren - Ronden