En julklapp för att motverka dumhet - News55
Annons
Annons

En julklapp för att motverka dumhet

Uppdaterad: 2019-12-02 09:50

110 000 gymnasieelever får Åsa Wikforss bok “Alternativa fakta”. Bakom satsningen står Fri tanke förlag som Björn Ulvaeus var med och grundade.

Vi hoppas att boken ska hjälpa eleverna att stå emot lavinen av konspirationsteorier och dumhet, säger han.

Annons
Annons
LitteraturTT
Finansmannen Sven Hagströmer, akademiledamoten Åsa Wikforss och den forne Abba-medlemmen Björn Ulvaeus tror att 'Alternativa fakta' kan göra gymnasieeleverna bättre rustade.

Finansmannen Sven Hagströmer, akademiledamoten Åsa Wikforss och den forne Abba-medlemmen Björn Ulvaeus tror att “Alternativa fakta” kan göra gymnasieeleverna bättre rustade.
Åsa Wikforss och Björn Ulvaeus gläds båda över julklappen till landets gymnasietreor.

Åsa Wikforss och Björn Ulvaeus gläds båda över julklappen till landets gymnasietreor.

“Upplysningsfilosof, folkbildare och oförtröttlig kämpe mot kunskapsresistens och fördummande”. Så beskriver den forne Abba-medlemmen Björn Ulvaeus professorn i teoretisk filosofi, Åsa Wikforss som snart tar sitt inträde bland de aderton.

Idén kom förstås när vi fick veta att hon kommer med i Akademien, och att vi kunde ge en julklapp i samband med det, säger han till TT.

Bakom gåvan står Fri tanke förlag som Björn Ulvaeus och finansmannen Sven Hagströmer var med och startade. Bland förlagets egna böcker finns just Åsa Wikforss populärvetenskapliga bok “Alternativa fakta. Om kunskapen och dess fiender”. Fri tanke avsätter nu 800 000 kronor för att finansiera pocketböcker till omkring 110 000 ungdomar som går tredje året i gymnasiet förutsatt att deras lärare beställer dem tillsammans med den tillhörande lärarhandledningen.

Att eleverna går sista året är enda kriteriet säger Björn Ulvaeus.

Propagandamaskin

Annons
Annons

Julklappen motiverar han med att referera till skådespelaren Sacha Baron Cohens omskrivna tal på en konferens mot antisemitism i New York där han beskrev de sociala medierna och Google som “de största propagandamaskinerna i historien”.

Hans tal är så himla bra, där finns kärnan i det här, oron för hur demokratin ska kunna leva i en omgivning där vi inte talar om samma sak, där vi inte kan göra det för att det inte finns några sanningar att tala om. Det är skräckinjagande tycker jag.

Åsa Wikforss beskriver satsningen som en “fantastisk överraskning” för hennes del och menar att skolan har en central roll i att stärka motståndskraften mot desinformation och de polariserande krafterna i samhället.

Jag hoppas att boken kan hjälpa eleverna att förstå vad som pågår och förstå hur våra sårbarheter systematiskt utnyttjas. Att dels få den här kunskapen om kunskap som jag ger, dels att få olika redskap för att vässa tänkandet, det tror jag kan utgöra ett visst skydd.

Väldigt kritisk

TT: Men är du inte samtidigt väldigt kritisk mot den svenska skolan, och dess syn på kunskap?

Annons

Jo, men det jag kritiserar är inte lärarna utan den kunskapssyn som pedagogiska forskare har propagerat för och som har format skolans styrdokument. Med största välvilja har man talat om att lära ut kritiskt tänkande men man har gjort det på fel sätt, man har trott att man kan göra det utan att lära ut faktakunskaper. En av de centrala poängerna i min bok är just att kritiskt tänkande förutsätter faktakunskaper – det visas tydligt av forskningen.

Det kapitlet kanske är mer för lärarna även om det är bra även för eleverna att reflektera över vikten av att faktiskt banka in lite saker för att bli en klok och kritiskt tänkande medborgare.

Senaste nytt

 1. 14:55 Time utser Greta Thunberg till årets person

  Klimataktivisten Greta Thunberg utses till årets person av den amerikanska tidskriften Time. Hon...

 2. 14:50 Asap Rocky: Alla från förorten går in gratis

  Rapstjärnan Asap Rocky är tillbaka i Stockholm för en spelning i Globen. Och alla från förorten...

 3. 14:45 "Månlöfte" ska få klimatet att lyfta

  En “grön giv” blir EU:s verktyg för att bekämpa klimatförändringarna. Skärpta utsl...

 4. 14:45 Börsen repar sig något

  Efter en trevande inledning sjönk Stockholmsbörsen sedan de nya inflationssiffrorna släppts. Stig...

 5. 14:35 Militärklädd beväpnad man vid skola i Norge

  En ung man iklädd militärkläder har gripits med kniv och ammunition på sig vid en skola i Trondh...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel En julklapp för att motverka dumhet En julklapp för att motverka dumhet