Annons
Annons
Annons

En tredjedel använder telefonen för mycket

Det första vi kollar på morgonen, det sista vi kontrollerar innan vi släcker lampan. Det är inte många minuter som de smarta telefonerna lämnas orörda. Samtidigt känner nära en tredjedel att de använder telefonen för mycket.

Vi behöver påminna oss om att telefonen faktiskt påverkar oss, säger en psykolog.

Annons

Smarta telefoner är överlägset den mest använda manicken i Norden. 72 procent av svenskarna har tillgång till en smart telefon, en av fem tittar på sin telefon över femtio gånger per dag, omkring en tredjedel känner att de använder telefonen för mycket. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av konsultbolaget Deloitte.

Även om telefonen i sig inte behöver vara dålig för oss kan vi behöva sätta tydligare gränser, anser Kajsa Bergwall, psykolog på Stressmottagningen i Stockholm.

Det är ett problem när man börjar se det som ett problem. Att man egentligen vill minska sin användning, men man har svårt för det. Det är inget fel på att använda telefonen men vi kan behöva reflektera mer över hur det blir för oss. Ett första steg är att erkänna för oss att telefonen kan vara ganska beroendeframkallande.

Fem minuter

Den smarta telefonen är i dag en stor del av våra liv. Enligt undersökningen, som har tillfrågat mobilanvändare från alla nordiska länder, är det inte många minuter under dagen som telefonen läggs undan. En tredjedel plockar upp telefonen inom fem minuter efter att de har vaknat, en femtedel efter bara en minut. Även om ytterst få somnar med telefonen i handen, kontrollerar över 60 procent telefonen en halvtimme innan de släcker lampan för dagen. Nästan var tredje ungdom mellan 18 och 24 år fortsätter att kontrollera telefonen under natten.

Det finns flera knep att ta till för att minska användandet, säger Kajsa Bergwall

Själv har jag sällan satt på ljudet på mina telefoner om jag inte vet att jag väntar ett viktigt samtal. Då kan jag heller inte bli störd.

Placera svårtillgängligt

Hemma kan det vara bra att ha särskilda stationer där mobilen kan vila när man kommer hem, eller att man placerar laddaren på ett ställe som är lite svårtillgängligt. Det kan även vara bra att inte ha laddaren precis vid sängen, även om telefonen används som väckarklocka kan den ligga en bit bort för att man inte ska frestas att kolla på den när man försöker sova. Och då slipper man också störas av att den ligger och blinkar under natten.

Det kan det vara bra att ge sig själv lite regler, för ofta kan vi behöva dem. Telefonen tar energi, även om det är roligt och trevligt. Det kan vara bra att påminna oss om att telefonen faktiskt påverkar oss, säger Kajsa Bergwall.

Annons

Mest läst på News55.se

 1. Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio

  Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. I ett län...

 2. Skämt på branschgala får kritik

  Skämt om #metoo-kampanjen fick deltagare vid en branschgala att reagera. TV4-duon som ledde galan r...

 3. Så fördelas arvet efter Janne ”Loffe” Carlsson

  Janne ”Loffe” Carlsson gick bort i slutet av sommaren och nu står det klart hur arvet ska förd...

 4. Sanslöst pris på Bregott - varför?

  Är 50% prishöjning på några veckor rimligt? Man gnuggar sig i ögonen när man ser vad det i och...

 5. Så satsar regeringen på Sveriges pensionärer

  Höjda pensioner, sänkt pensionärsskatt och höjt bostadstillägg. Under 2018 kommer regeringen a...

Annons