C-topp lämnar riksdagen efter tafsanklagelser - News55
Annons
Annons

C-topp lämnar riksdagen efter tafsanklagelser

Uppdaterad: 2019-03-07 21:35

Centerpartiets Eskil Erlandsson lämnar riksdagen med omedelbar verkan. Den tidigare landsbygdministern anklagas för “olämpligt uppträdande” och för att ha tafsat på kvinnliga moderata riksdagsledamöter, skriver Expressen.

Annons
Annons

“Eskil har på uppmaning av mig valt att lämna sin riksdagsplats. Anledningen är att det framkommit uppgifter om att han uppträtt på ett sätt som inte är acceptabelt”, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar till TT.

Annons
Annons

Eskil Erlandsson har utretts internt under flera månader och partiledningen ska ha tagit anklagelserna mot honom på stort allvar. Enligt Expressen handlar det om tre händelser, två 2018 och en 2016.

Vill inte intervjuas

Anders W Jonsson vill inte ställa upp på en intervju och enligt partiets presstjänst vill inte Eskil Erlandsson kommentera händelsen med hänsyn till sin familj. TT har sökt Eskil Erlandsson.

“Ingen ska behöva känna sig utsatt och jag tar dessa uppgifter på största allvar. Därför har jag uppmanat honom att kliva av sin riksdagsplats, vilket han nu valt att göra”, skriver Anders W Jonsson vidare.

M har kontaktat C

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i rikdagen, säger i en skriftlig kommentar att man har varit i kontakt med C angående Erlandsson.

“Jag kan bekräfta att riksdagsledamöter hos oss informerat om att Eskil Erlandsson agerat på ett oacceptabelt sätt. Vi har haft kontakt med Centerpartiet under en tid och krävt att de vidtog åtgärder. I övrigt har vi inga kommentarer.”

Tidigare på torsdagen petades Eskil Erlandsson som Centerpartiets talesperson i landsbygdsfrågor. Han har suttit i riksdagen sedan 1994 och utsågs efter valet 2006 till jordbruksminister. I januari 2011 inrättades det nya landsbygdsdepartementet och han fick i stället titeln landsbygdsminister.

Senaste nytt

 1. 20:10 Karlsson femma i första världscupsprinten

  I sitt första seniorlopp sedan VM-genombrottet fortsatte 19-åriga Frida Karlsson att imponera. Ski...

 2. 20:10 Många utan el i Skövde

  Stora delar av centrala Skövde släcktes ner vid halv sju på fredagskvällen, rapporterar lokala m...

 3. 20:05 Historisk Nilsson vann i Quebec

  Stina Nilsson är historisk. 25-åringen säkrade totalsegern i sprintcupen på fredagen – och...

 4. 19:50 Bankrapport sågas - "Nästan inget värde alls"

  Swedbanks rapport har gjorts av externa konsulter men det är tveksamt om den kan ses som självst...

 5. 19:48 Vittnesmål hördes ut - trots stängda dörrar

  En lärare i Halland dömdes i veckan för barnpornografibrott. Efter domen rapporterade SVT Halland...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel C-topp lämnar riksdagen efter tafsanklagelser C-topp lämnar riksdagen efter tafsanklagelser