Farligare på fjället när vädret blir varmare - News55
Annons
Annons

Farligare på fjället när vädret blir varmare

Plötsliga stormar och kraftigt regn som leder till fler olyckor och räddningsinsatser i de svenska fjällen ­­­­­­— Naturvårdsverket larmar om att det kan bli farligare att fjällvandra i takt med klimatförändringarna.

Annons
Annons
Klimat/FritidTT

Uppvärmningen av jordens medeltemperatur kan leda till ytterligare negativa konsekvenser, och den här gången riktas uppmärksamheten mot säkerheten i fjällmiljön som riskerar att försämras med ett varmare klimat.

Temperaturökningarna väntas nämligen bli större i fjälltrakterna än i resten av Sverige, och allra störst i norra Norrlands fjälltrakter, enligt Naturvårdsverkets rapport.

Vi kan redan nu se en ganska omfattande påverkan i själva fjällmiljön, framför allt på våra glaciärer som smälter och har blivit betydligt mindre på bara några år, säger Per-Olov Wikberg som arbetar som samordnare på Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Klimatförändringarna kommer att ske successivt, men trenden är tydlig.

Extrema väderhändelser

Till stora delar handlar farhågorna om att högre temperaturer kan leda till fler extrema väderhändelser i fjällen, det vill säga kraftiga stormar och kraftigt regn som antingen leder till olyckor eller tvingar fjällräddningen att rycka ut oftare för att förhindra dem.

Annons
Annons

Mer smältvätten innebär ökade risker när personer ska vada över åar och älvar. Det finns också broar som ligger efter fjälledarna som kan komma att förstöras av större vattenflöden. Framtidens fjällbesökare behöver vara förberedda på att det kan ske fler extrema väderhändelser, säger Wikberg.

Dåligt väder vanlig orsak

Fjällräddningen undersätter omkring 500 personer varje år. Många av dem har stukat foten eller blivit sjuka. Det är vanligt att vädret är den huvudsakliga anledningen till utryckningarna.

Vi genomför ofta utryckningar när folk inte kan klara sig själva i dåligt väder. Får vi ett hårdare och besvärligare väder kan det innebära en större belastning på fjällräddningen, säger Wikberg.

Rennäringen drabbas

Ökade temperaturer kan dessutom innebära ekonomiska konsekvenser för rennäringen, om det regnar mer under vintern, enligt Naturvårdsverket.

Vintertid är renarna beroende av renlav och fönsterlav för att överleva. Marklaven måste vara tillgänglig för renen genom att gräva i snön, men i och med varmare och våtare vintrar har renskötseln i många år haft problem med isbelagda betesmarker. Det kan innebära en stor ekonomisk börda att stödutfodra renarna under vintern, säger Wikberg.

Senaste nytt

 1. 06:41 Zlatan ledde Galaxy till ny seger

  Zlatan Ibrahimovic gjorde ett av målen och bäddade för det andra när hans Los Angeles Galaxy bes...

 2. 06:23 Klimatmålen långt bort – men inom räckhåll

  Världens utsläpp av växthusgaser fortsätter att öka, trots att de måste börja minska snarast...

 3. 06:22 Teslas minsting bästsäljare i Nederländerna

  Teslas lilla Model 3 har erövrat försäljningstronen i ett andra europeiskt land. Efter att tidiga...

 4. 06:14 Hongkong förbereder sig på fler protester

  Oroligheter i Hongkong har fortsatt in på söndagsdygnet. Polisen använde tårgas för att skingra...

 5. 05:47 Sverige klimatsatsar mer via FN

  Sverige kommer att skruva upp sitt bidrag till FN:s gröna klimatfond till åtta miljarder kronor pe...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Farligare på fjället när vädret blir varmare Farligare på fjället när vädret blir varmare