Färre tullbeslag - men stor samhällsnytta - News55
Annons
Annons

Färre tullbeslag – men stor samhällsnytta

Stora beslag av kokain och heroin drog upp Tullverkets samhällsnytta förra året.

På det stora hela gjorde dock myndigheten färre beslag 2018.

Vi är medvetna om att vi inte tar allt och att vi skulle behöva bli fler, säger generaltulldirektören Charlotte Svensson.

Annons
Annons

Antalet beslag av narkotika och dopningsmedel minskade med nästan 15 procent i fjol jämfört med 2017, enligt Tullverkets beslagsstatistik för 2018.

Jag tycker att vi har gjort ett bra resultat. Samtidigt är vi oroade över brottsutvecklingen. Vi har gjort fler grova beslag av narkotika till exempel. Det är lite lägre än rekordåret 2017, men ändå väldigt mycket beslag. Detta trots att vi temporärt gjorde färre kontroller 2018, säger Charlotte Svensson.

Smugglade in 298 kilo kokain

Trots färre antal beslag beräknar myndigheten att samhällsnyttan av beslagen av narkotika och dopningsmedel uppgick till drygt 2,6 miljarder kronor, vilket är den näst högsta siffran under den senaste tioårsperioden.

Det har att göra med att vi har gjort stora beslag i vissa flöden, som ger en ganska bra samhällsnytta. Exempelvis gäller det flödet av kokain och heroin, säger Lars Kristoffersson, chef för brottsbekämpning på Tullverket.

Annons
Annons

I januari i fjol upptäcktes en smuggling av 298 kilo kokain via flyg från Colombia till skånska Glumslöv och i augusti hittades 95 kilo kokain i en container som skeppats från Rotterdam till Skandiahamnen i Göteborg. De två ärendena gör att Tullverket i fjol beslagtog hela 488 kilo kokain. Det är den högsta siffran på tio år och närmare 400 kilo mer än 2017. Tillslaget mot flygsmugglarna gjordes efter ett samarbete med spansk tull och Tullverket ser ett ökat flöde av kokain i hela Europa.

Produktionen i Sydamerika ligger på rekordnivå just nu och sedan finns det tyvärr en köpstark marknad i Europa och Sverige, säger Charlotte Svensson.

Rekordmycket heroin

I fjol beslagtogs 71 kilo heroin i Sverige – vilket är den högsta siffran Tullverket noterat genom tiderna. Det är nästan en fördubbling jämfört med 2017 (37 kilo).

Vi har i vår kontrollverksamhet lyckats hitta rätt flöde i just heroindelen och mycket har kommit via den södra delen av Sverige. Sedan är det ingen rolig trend att heroinet ökar, men det är en positiv trend att vi lyckas stoppa så mycket, säger Lars Kristoffersson.

TT: Hur mycket av smugglingen tror ni att ni lyckas fånga upp?

Det är jättesvårt att säga, men vi är medvetna om att vi inte tar allt och att vi skulle behöva bli fler. Vi behöver vara på fler ställen runt om i landet och vid fler tidpunkter på dygnet, säger Charlotte Svensson.

Senaste nytt

 1. 14:46 Tjugo döda i olycka i kinesisk gruva

  Tjugo arbetare har omkommit i en olycka i en gruva i norra Kina. Föraren av det transportfordon de...

 2. 14:50 John Lundvik: "Kan gå hur som helst"

  Förra året var han en debutant som nådde topp tre i Melodifestivalfinalen. Nu är John Lundvik st...

 3. 14:43 Andersson friskare - lär starta på tisdag

  Ebba Andersson mår bättre efter en irritation i luftvägarna. 21-åringen väntas starta i tisdage...

 4. 14:45 Två vietnamesiska ex-ministrar gripna

  Två tidigare ministrar i Vietnam har gripits misstänkta för att ha vanskött offentliga investeri...

 5. 14:41 Linköping till semi - slog Djurgården

  Linköping vann sin tredje raka match mot Djurgården i damernas SM-slutspel i ishockey och är vida...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Färre tullbeslag – men stor samhällsnytta Färre tullbeslag – men stor samhällsnytta