Filmrecension: Nervigt om verkligt terrordåd - News55
Annons
Annons

Filmrecension: Nervigt om verkligt terrordåd

Terrordåden i Bombay 2008 skildras i den här brutala filmen som sätter de dramatiska händelserna på lyxhotellet Taj Mahal i centrum. Det blir snabbt väldigt spännande. Kanske lite för spännande?

Annons
Annons
FilmrecensionTT
Det blir snabbt mycket obehagligt i 'Hotel Mumbai' där Armie Hammer spelar en av gästerna på ett lyxhotell under attack. Pressbild.

Det blir snabbt mycket obehagligt i “Hotel Mumbai” där Armie Hammer spelar en av gästerna på ett lyxhotell under attack. Pressbild.

“Hotel Mumbai” startar med några beslutsamma unga män i en liten båt. De hoppar i land på en nedskräpad strand, delar upp sig och tar taxibilar till olika destinationer runt om i Bombay. Via telefonsnäckor kommunicerar de med en anonym men pådrivande röst. Snart inleds en gastkramande attack. I verkligheten dog över hundra människor under fyra dagar, “Hotel Mumbai” koncentrerar sig främst på de blodiga händelserna inne på lyxhotellet Taj Mahal.

Där inne råder ett inledningsvis upphöjt lugn, man tar exakt temperatur på rosenbestrött badvatten och serverar minst 20 år gammal konjak. Servitören Arjun (Dev Patel) blir nästan hemskickad för att han har fel sorts skor på sig, men han behöver pengarna och lyckas tjata sig kvar. Tur är väl det. För när kulorna strax börjar vina på hotellet blir Arjun en av de klippor som gör allt för att rädda så många liv som möjligt.

Annons
Annons

Armie Hammer (“Call me by your name”) och Nazanin Boniadi (“Homeland”) spelar ett par av de välsituerade gästerna, nygifta med en liten bebis och barnflicka i släptåg. Snart kämpar de för sina liv. Det blir extremt brutalt när de unga islamisterna går runt med automatvapen och avrättar personal och gäster utan att blinka. Den efterlängtade insatsstyrkan lyser med sin frånvaro.

Ska man göra actionfilmer om verkliga terrordåd? Frågan är berättigad, det handlar trots allt om att göra underhållning av traumatiska händelser där människor mist livet på ett fruktansvärt sätt. Svaret är att det så klart går. Men det gäller att ha sina motiv klara för sig.

I “Hotel Mumbai” känns motiven stundtals ganska grumliga. För samtidigt som historien förtjänar att uppmärksammas och dessutom är enormt medryckande redan från start – det känns verkligen som att titta på en “Die hard” med indisk inramning – så blir själva spänningen och den lite klyschiga fiktionaliseringen till slut svårsmält. Man kan jämföra med exempelvis “Utøya 22 juli”, som tack vare en hög konstnärlig nivå inte alls framkallade en liknande cineastskam.

Senaste nytt

 1. 21:00 Syrgas tog slut – hjärtpatient avled

  En nyopererad hjärtpatient fick en syrgasflaska för att hjälpa honom med andningen – men flaska...

 2. 20:55 Iran snabbar på anrikningen av uran

  Iran ska nu snabba på sin anrikning av uran eftersom en tidsgräns enligt Teheran har löpt ut. Sam...

 3. 20:53 Venezuela: Regimen hävdar att kupp avvärjts

  Regeringen i Venezuela hävdar att den har avvärjt ett försök till statskupp.

 4. 20:50 Hexagons vd frias på nytt

  Mätteknikbolaget Hexagons vd Ola Rollén frias från anklagelserna om insiderbrott i ytterligare en...

 5. 20:40 Möbeljätten satsar på solceller i Sverige

  Före oktober ska det gå att skaffa en komplett solcellsanläggning från Ikea. Det slopade kravet...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Filmrecension: Nervigt om verkligt terrordåd Filmrecension: Nervigt om verkligt terrordåd