Filmrecension: Sömnig story i snygg film - News55
Annons
Annons

Filmrecension: Sömnig story i snygg film

Dammig stämning och en medelålders äventyrare på 1800-talet är vad som väntar i en förvånande trist story från Laika, som vanligtvis gör pigga filmer i framkant.

Annons
Annons
FilmrecensionTT
Herr Länk är en 'big foot' från de djupa skogarna i USA. Han vill till Himalaya för att hälsa på sina kusiner snömännen. Pressbild.

Herr Länk är en “big foot” från de djupa skogarna i USA. Han vill till Himalaya för att hälsa på sina kusiner snömännen. Pressbild.

Om unkna herrklubbar med koloniala tendenser samt begreppet “heder” får det att bubbla av förväntan inombords är det bara att gratulera. “Mysteriet om herr Länk” är filmen för alla som också uppskattar osympatiska huvudpersoner och allmän frånvaro av kvinnliga rollfigurer, här tar det 45 minuter innan någon sådan dyker upp (och hennes främsta uppgift blir det trista “uppfostra en vuxen man”-jobbet, som väl borde vara pensionsfärdigt vid det här laget).

Tanken är möjligen att driva med ovanstående fenomen men det klaffar inte riktigt i så fall. Det blir bara väldigt tråkigt väldigt länge när den narcissistiske och inte så lyckade äventyraren sir Lionel Frost till varje pris vill bli medlem i en exklusiv äventyrarklubb.

Annons
Annons

Det är London och 1800-tal och tweed och exotiska odjur, som bara väntar på att bli upptäckta av gentlemän som drivs av ärelystnad och bekräftelse från sina likar. Frost vill åka till USA och hitta en “big foot”, faktiskt är det varelsen själv som skriver och ber om att bli hittad. Han hoppas att Frost ska ta med honom till Himalaya för att han ska få träffa sina släktingar snömännen i det mytomspunna Shangri-la.

Men själva äventyret består i det här fallet mest av förflyttningar på kartor och att Frost ska undkomma en ond revolverman. Det är så fantasilöst och dessutom förvånande då animationsstudion Laika tidigare har gjort ovanligt fyndiga filmer som “Coraline och spegelns hemlighet” (2009) och “Paranorman” (2012). Till och med väl kyliga “Boxtrolls” (2014) framstår som en pangfilm i jämförelse.

Visuellt är det däremot nästan lika kul som vanligt när Laika är i farten. De har en säregen, lite trubbig stil, som tycks blanda en gammeldags stop-motion-look med modern datoranimation.

Annons

Det lossnar lite för “Mysteriet om herr Länk” när storyn får sin upplösning i Himalayas berg och det bland annat dyker upp ett dysfunktionellt mormor-dotterdotter-förhållande. Men för ett mer fantasifullt och smart yeti-äventyr rekommenderas “Smallfoot” (2018), som håller hela vägen.

Senaste nytt

 1. 11:12 Assistenter döms för pojkes död

  Två stödassistenter döms för att ha vållat en funktionshindrad 17-årig pojkes död förra åre...

 2. 11:10 Ledare för Al-Azhar döms för grova ekobrott

  Tre tidigare styrelseledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse döms f...

 3. 11:10 Nattid: Hatet gör mig bara större

  Hon har tre miljoner följare. Men länge hade hon knappt en enda vän. Influeraren Nathalie Daniels...

 4. 11:04 Bernholm trea på världsrankningen

  Fyra stora finaler och bronset i Europeiska spelen i Minsk har gjort att Anna Bernholm klättrat p...

 5. 11:03 Försenat förslag om andningshjälp läggs fram

  Från och med den 1 november ska hjälp med andning ge rätt till personlig assistans, enligt regeri...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Filmrecension: Sömnig story i snygg film Filmrecension: Sömnig story i snygg film