MSB: "Aldrig tidigare haft så hög beredskap" - News55
Annons
Annons

MSB: “Aldrig tidigare haft så hög beredskap”

Uppdaterad: 2018-07-27 18:20

Läget är fortfarande allvarligt vid de två stora brandområdena kring Ljusdal och i Trängslet i Dalarna, men brandrisken är nu extrem i södra Sverige. MSB satsar på att hålla mycket hög beredskap för nya bränder.

Annons
Annons

Läget är mycket allvarligt i Sverige, enligt MSB, och fredagen har målats ut som den absolut värsta dagen. Brandriskprognoserna hos SMHI skriker eldrött i hela södra Sverige. Men under lördagen väntas regnet komma på flera håll.

Det är fortfarande ett exceptionellt läge i Sverige med höga brandnivåer, konstaterar Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, under en presskonferens.

Nu riktas oron mot de södra delarna av landet – en oro som kom att bekräftas under fredagseftermiddagen. Vid 15-tiden kom larm om en skogsbrand nära Visjön i småländska Kosta.

Fyra helikoptrar är på plats för att bekämpa branden.

De håller på för fullt. Just nu jobbar fyra tyska helikoptrar, och när de tankar ska vi skicka upp den litauiska. Det är viktigt att inte få luckor i släckningsarbetet, säger Leif Andrén, operativ chef på MSB i Växjö, till Smålandsposten.

Höjd beredskap

Generellt sett har vi aldrig någonsin tidigare haft så hög beredskap som nu. Vi har fem tyska helikoptrar och en litauisk helikopter placerade på Växjö flygplats för att hålla beredskap för nya bränder i södra delarna av landet, säger Marcus Årskog, talesperson för MSB:s särskilda organisation för bränderna.

Hela tiden far flygplan över skogarna för att leta rök, inklusive Kustbevakningens flyg som också hjälper till.

Annons
Annons

Under torsdagen uppstod en brand i Blekinge, men den kunde snabbt släckas tack vare den höjda beredskapen, berättar han.

De fyra flygplan som på fredagen vattenbombar i Kårböle kommer att återgå till sin bas i Örebro när de är klara. De kommer också vara redo för insatser i södra Sverige.

Allvarligt men stabilt

Vid 14-tiden på fredagen var läget fortfarande allvarligt men stabilt i de två stora branddrabbade områdena, berättar Marcus Årskog.

Trängslet i Dalarna är stabilt, och i Ljusdal i Gävleborg brinner det fortfarande. Där är nu två portugisiska plan och två franska plan och vattenbombar.

På söndag kommer ett turkiskt plan till Sverige.

Det kommer vara insatsberett på måndag. Det här är små plan som inte kan flyga så högt, och de kräver klart flygväder för att kunna ta sig hit.

Tackar nej till mer hjälp

Sverige kommer att avböja ytterligare hjälp utifrån. Anneli Bergholm Söder säger att Sverige kommer att tacka nej till erbjudanden om helikoptrar och markpersonal eftersom man nu byggt upp en beredskap.

Men det kan ändras. För att inte binda upp styrkor som kan behövas bättre någon annanstans kommer vi att solidariskt tala om vad vi behöver, säger hon.

Sverige har dock tackat ja till Finlands erbjudande om hjälp med skogsbränderna, skriver den finländske inrikesministern Kai Mykkänen på Twitter.

Finland har tidigare haft fullt upp med egna bränder, men läget där är nu så mycket bättre att man kan hjälpa sitt grannland, skriver YLE.

Senaste nytt

 1. 10:50 Polisen: Identifierat flera personer

  Polisen har identifierat flera personer i samband med bränderna i Västsverige, men i nuläget är...

 2. 10:50 Flera skadade i krasch vid Westminster

  En man har gripits sedan en bil kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlament...

 3. 10:45 Huawei formellt stoppat i USA

  De amerikanska misstankarna mot kinesisk mobilteknik har sedan Donald Trump undertecknat ny lagstift...

 4. 10:43 Risk för kraftigt regn i södra Sverige

  Delar av södra Sverige kan få uppleva rejäla skurar under eftermiddagen när en regnfront passera...

 5. 10:40 S ger inte upp förslag mot vårdprivatisering

  Socialdemokraterna (S) vill göra nya försök att få igenom lagar för att motverka privatisering...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel MSB: “Aldrig tidigare haft så hög beredskap” MSB: “Aldrig tidigare haft så hög beredskap”