Annons
Annons
Annons

FN fördömer EU:s samarbete med Libyen

Uppdaterad: 2017-11-14 12:55

EU:s samarbete med Libyen för att stoppa flyktingströmmen över Medelhavet är “inhumant”, säger FN:s människorättschef, i ett mycket skarpt uttalande riktat mot unionens flyktingpolitik.

Annons

“Det lidande som migranter som hålls fängslade i Libyen tvingas utstå är en skandal för mänsklighetens samvete”, säger Zeid Ra’ad Al Hussein i uttalandet, där han fördömer EU:s stöd till den libyska kustbevakningen.

Under början av november hölls nästan 20 000 migranter i läger som drivs av libyska myndigheter, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Zeid Ra’ad Al Hussein beskriver villkoren i de överfulla lägren som fruktansvärda och säger att de hålls fångna utan några möjligheter att pröva lagligheten i frihetsberövandet. Enligt FN-kommissarien har inte EU-samarbetet lett till någon förbättring för migranternas situation.

“Vi kan inte tyst bevittna modernt slaveri, våldtäkter, sexuellt våld och utomrättsliga avrättningar i syfte att styra migrationen och hindra desperata och traumatiserade människor från att nå Europas stränder”, säger Zeid Ra’ad Al Hussein.

EU:s operation, kallad Sophia, var från början främst en räddningsinsats men mandatet har steg för steg utökats. I fjol beslöt EU:s utrikesministrar att insatsen också ska träna den libyska kustbevakningen och flottan, vilket mött hård kritik från människorättsorganisationer.

Annons

Mest läst på News55.se

 1. Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio

  Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. I ett län...

 2. Skämt på branschgala får kritik

  Skämt om #metoo-kampanjen fick deltagare vid en branschgala att reagera. TV4-duon som ledde galan r...

 3. Så fördelas arvet efter Janne ”Loffe” Carlsson

  Janne ”Loffe” Carlsson gick bort i slutet av sommaren och nu står det klart hur arvet ska förd...

 4. Sanslöst pris på Bregott - varför?

  Är 50% prishöjning på några veckor rimligt? Man gnuggar sig i ögonen när man ser vad det i och...

 5. Så satsar regeringen på Sveriges pensionärer

  Höjda pensioner, sänkt pensionärsskatt och höjt bostadstillägg. Under 2018 kommer regeringen a...

Annons