Folkbildande Ernst renoverar kvarn - News55
Annons
Annons

Folkbildande Ernst renoverar kvarn

Skrönor och folktro, konstruktion och kvarnhistoria.

När Ernst Kirchsteiger tar sig an årets sommarprojekt framför tv-kamerorna handlar det om mer än bara inredning.

Annons
Annons

“Nu måste det väl ändå vara slut på spännande hus att renovera” berättar Ernst Kirchsteiger att han brukar tänka efter varje avslutad säsong av “Sommar med Ernst” – TV4-programmet där barfotaprofilen varvar sågande och spikande med matlagning, inredning och citat som “färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst”.

Det här året lyckades han trots allt hitta ett – en av de få kvarvarande kvarnarna som drivits med hjälp av vind och vatten.

När vi kom dit fanns det ingenting kvar av vad som är en kvarn, kugghjul och kvarnstenar, allt sådant var borta. Så det var egentligen tomma våningsplan med ruttet timmer och golv som man fick vara försiktig när man gick på så att man inte rasade igenom. Det har varit en utmaning, berättar Ernst Kirchsteiger.

Svensk kultur

Nytt för den här säsongen är att tv-inredaren även har en berättarambition med programmet. Kvarnar från förr, timmerteknikens utveckling och historier från tidigt 1900-tal kommer att betas av, ämnen som Ernst tidigt fick upp ögonen för. Mamma och pappa Kirchsteiger flyttade till de Värmländska skogarna i det främmande Sverige under mitten av 50-talet, utan att kunna ett ord svenska, berättar Ernst.

Annons
Annons

Det har gjort att jag på något konstigt sätt alltid har varit otroligt intresserad av svensk historia och svensk kultur. Svepaskar, näverslöjd, trasmattor, allt det där har legat långt fram i min intressesfär. Med tiden har jag samlat på mig väldigt mycket kunskap, berättar han.

“Gör det jag blev ombedd”

Det svåraste med hela projektet var att hitta balansen mellan industribyggnad och boende, berättar Ernst. Ombyggnationen av kvarnen kritiserades även av grannar, som bland annat menade att “Sommar med Ernst” förstörde ett kulturarv, vilket Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

TT: Vad tänker du om det?

Det där är en gammal diskussion som jag egentligen inte överhuvudtaget är inblandad i, det är kommunen som äger kvarnen och marken och de här personerna som har haft en dialog långt innan jag reflekterade över att göra det här.

Jag är bara så förvissad om att det jag gör med den här kvarnen enbart är utifrån goda intentioner, jag gör bara det jag har blivit ombedd att göra: Jag blev ombedd att förvandla en fallfärdig kvarn till ett ställe där människor kan leva och bo på sommaren, och det ligger i mitt dna att göra det så försiktigt som möjligt, så att inte kvarnen tappar sin karaktär, säger Ernst Kirchsteiger.

Senaste nytt

 1. 00:23 För brant flygstart bakom Kubakrasch

  En väldigt brant vinkel vid start orsakade flygkraschen på Kuba i maj där 112 personer omkom, upp...

 2. 00:02 Handgranat detonerade i skolbyggnad

  I lördags kastade någon in ett föremål genom ett säkerhetsglas till en lokal som tillhör Karsb...

 3. 00:00 May undslapp nederlag i brexitomröstning

  Storbritanniens premiärminister Theresa May tvingades vika sig för EU-skeptikernas press och göra...

 4. 23:50 Ung man ihjälskjuten i Malmö

  Den man i 20-årsåldern som hittades skjuten i stadsdelen Rosengård i Malmö är död. Flera perso...

 5. 23:41 Pussy Riot släpper ny musik

  På onsdag släpps ny musik av aktivistkollektivet Pussy Riot. De två nya låtarna “Nightmare...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Folkbildande Ernst renoverar kvarn Folkbildande Ernst renoverar kvarn