Flera miljonstäder isoleras i Kina - News55
Annons
Annons

Flera miljonstäder isoleras i Kina

Uppdaterad: 2020-01-23 22:30

Miljontals människor hålls isolerade i Wuhan och flera andra kinesiska städer. Peking ställer in det storskaliga nyårsfirandet på grund av virusutbrottet. Åtgärderna saknar motstycke enligt WHO:s representant i Kina. Men det är för tidigt att utlysa internationellt nödläge.

Annons
Annons
KinaTT
WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus (till vänster) och ordföranden i WHO:s nödkommitté Didier Houssin.

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus (till vänster) och ordföranden i WHO:s nödkommitté Didier Houssin.
Anställda vid sjukhus och universitet i Wuhan i Kina samlas för att bilda en gemensam front mot coronavirusutbrottet.

Anställda vid sjukhus och universitet i Wuhan i Kina samlas för att bilda en gemensam front mot coronavirusutbrottet.
Personal utanför ett sjukhus i Wuhan.

Personal utanför ett sjukhus i Wuhan.

Missta er inte dock, det här är en nödsituation i Kina. Men det har ännu inte blivit ett globalt hälsonödläge, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus till nyhetsbyrån Reuters.

Det kan fortfarande komma att bli ett, tillägger han.

Det kinesiska nyårsfirandet är en av årets största högtider och ska inledas i helgen. Men rädslan för virusets spridning gör att Peking inte vågar hålla något offentligt firande. En tjänsteman säger enligt nyhetsbyrån AFP att det storskaliga firandet har ställts in.

På lördag stängs dessutom det tidigare palatsområdet Förbjudna staden i Peking, för att undvika att smitta sprids vid folksamlingar.

Ikea stänger varuhus

Regimen försöker också isolera städer med sammanlagt 22 miljoner invånare i Hubeiprovinsen där viruset först upptäcktes. Enligt statliga medier har bussar liksom tåg- och flygtrafik till och från staden Huanggang ställts in. Biografer, marknader och internetkaféer har stängts. Invånare uppmanas att inte lämna staden.

Annons
Annons

Huanggang ligger omkring tio mil från mångmiljonstaden Wuhan, där utbrottet av lungviruset startade. Även miljonstaden Ezhou isoleras nu liksom staden Chibi.

I Wuhan, där de första fallen av viruset konstaterades, ska alla som vistas på allmänna platser bära munskydd. All icke nödvändigt resande till och från staden har stoppats.

Isoleringen av elva miljoner människor saknar motstycke i folkhälsohistorien, säger Gauden Galea, WHO:s representant i Peking, till Reuters om åtgärderna i Wuhan.

I staden har möbeljätten Ikea tillfälligt stängt sitt varuhus. “På IKEA är våra kunders och medarbetares säkerhet högsta prioritet. Medarbetare i Wuhan-området uppmanas att noga följa myndigheternas instruktioner”, skriver Jon Egerlid, presskontakt på Ikea Sverige, till Svenska Dagbladet.

I den intilliggande staden Ezhou har järnvägsstationen stängt och under torsdagen meddelades att kollektivtrafik och motorvägar i och omkring städerna Xiantao och Chibi stängs av.

Många screenar

Totalt har enligt officiella uppgifter över 630 personer smittats av coronaviruset i Kina. Minst 18 personer har avlidit, alla i provinsen Hubei där de isolerade städerna ligger, uppger statliga medier.

Annons

Det finns ytterligare nio bekräftade sjukdomsfall runt om i världen, minst två i Thailand respektive Vietnam och vardera ett fall i USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan.

Det senaste dödsfallet var en 80-årig man. Den grupp som löper störst risk att avlida i sjukdomen är just äldre och redan sjuka.

“De som har avlidit har varit multisjuka äldre vilket stämmer bra med andra coronavirus (mers) så det är den gruppen som finns identifierad idag”, skriver Christer Janson, presschef vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

I samband med det kinesiska nyårsfirandet brukar många kineser resa hem till sina familjer, något som skapat ytterligare oro för smittospridning. Dubai och Egypten sällade sig på torsdagen till ett stort antal länder vars flygplatsmyndigheter redan meddelat att man massundersöker passagerare som reser till och från Kina, i synnerhet Wuhan.

Senaste nytt

 1. 20:13 Misshandlade kvinnor lever dubbelt farligt

  Även om en misshandlad kvinna överlever en våldsam relation riskerar hon att dö i förtid av hel...

 2. 20:15 Palmeexpert: Överraskande uppgifter

  Sveriges mest uppmärksammade ordgåta kan få ett lösning före sommaren, uppger den ansvarige åk...

 3. 20:08 Omgjord "Sonic" bäddade för succé

  Allt talade emot “Sonic”-filmen. Dels att den är baserad på ett tv-spel, dels att desi...

 4. 20:10 Från lyxliv till fängelse för storsvindlare

  Storbedragerskan levde enligt åtalet lyxliv i Sydafrika på den danska statens bekostnad. Men till...

 5. 19:55 Klæbo fick revansch – Bolsjunov irriterad

  Johannes Høsflot Klæbo tog hem backsprinten i Åre på ett imponerande sätt. Detta efter att hans...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Flera miljonstäder isoleras i Kina Flera miljonstäder isoleras i Kina