Svenske hockeytränaren i Wuhan: En spökstad - News55
Annons
Annons

Svenske hockeytränaren i Wuhan: En spökstad

Uppdaterad: 2020-01-23 07:20

Spridningen av viruset och nedstängningen av transportnätet i storstaden Wuhan påverkar livet för de boende.

Man får gilla läget och tänka positivt. Jag är inte sjuk – än i alla fall, säger svenske hockeytränaren Johan Björnfot som jobbar och bor i Wuhan.

Annons
Annons
KinaTT
Nästan alla bär ansiktsmask i Wuhan.

Nästan alla bär ansiktsmask i Wuhan.
Chen Wei.

Chen Wei.
Johan Björnfot.

Johan Björnfot.

Wuhan är inte en av de mest kända städerna i Kina, trots att det rör sig om en enorm stad med cirka 11 miljoner invånare.

Staden är ett transportnav för höghastighetsjärnvägen, har en internationell flygplats med omkring 30 000 passagerare dagligen, och har även omfattande sjötrafik eftersom Yangtzefloden och bifloden Han Shui möts här.

Staden är berömd för att upproret som ledde till att Qingdynastin störtades inleddes här, och här finns bland annat Kinas första bromuséum och flera universitet. Nu har staden hamnat i världens blickfång som platsen där det nya coronaviruset spridits ifrån.

I vanliga fall är det en fantastiskt vacker stad, med flera sjöar. Jag trivs väldigt bra, det är en riktigt mysig stad, säger Johan Björnfot från Luleå, som bott i staden i snart tio månader.

Fick stanna hemma

På torsdagsförmiddagen stängdes all trafik in till staden, liksom kollektivtrafiken. Björnfot, som arbetar som ishockeytränare, fick stanna hemma från jobbet, då köpcentret där rinken ligger håller stängt.

Annons
Annons

När jag gick från arbetsplatsen i går var det inte en människa där inne. Jag var sedan och köpte lite vatten på kvällen, då var det en spökstad. Det är tolv miljoner människor på liten yta, så det myllrar av folk i vanliga fall. Nu kändes det som att det bara var jag som gick där, säger han.

Ansiktsmaskerna har sålt slut. Handsprit går inte att få tag på. Johan Björnfot beskriver det som en viss oroskänsla. På onsdagen väcktes tanken på om han skulle lämna staden. Nu har han inte mycket till val.

Man får gilla läget och tänka positivt. Jag är inte sjuk – än i alla fall – och jag har vatten och mat. Man får se det så, säger han.

Att inga tåg eller flyg nu tillåts lämna Wuhan och att kollektivtrafiken ställts in ställer till stora problem för invånarna.

Man kan inte åka till någon annan stad. Vi kan inte använda transportnätet. Allt för att stoppa det här viruset. Det är så klart besvärligt för Wuhaninvånare nu. Vi kan inte resa runt och det är svårt att ta sig till jobbet, nu när vi inte kan ta tunnelbanan eller bussen, säger Chen Wei, som driver ett företag i Wuhan, till TT.

Vännerna vill inte ses

Annons

Hon tycker att myndigheterna tidigare inte gjort tillräckligt för att få stopp på viruset, men att det är bättre nu. Hon lämnade Wuhan den 19 januari för att resa hem till Huainan i Anhuiprovinsen. Hade hon väntat fyra dagar hade hon inte kunnat göra det. Men även i Huainan märks viruset av.

Mina vänner är lite rädda för mig, och säger att jag är sjuk för att jag är från Wuhan. De vill inte träffa mig längre, säger hon med ett skratt.

Chen beskriver virusutbrottet som det stora samtalsämnet. Även om många är oroliga så berättar hon att många av hennes vänner i Wuhan skämtar och driver om viruset, och delar filmer och bilder på folk som försöker att äta mat med munskydd, par som dansar i full skyddsmundering – och nya dryckeslekar med skyddsmasker på.

Själv känner hon sig inte särskilt orolig för egen del. Hon har inte varit i närheten av den omtalade marknaden. Hon tror dock inte att det här är slutet på utbrottet.

Eftersom folk reser runt så mycket i samband med vårfesten (kinesiska nyåret) så tror jag att fler kommer att bli sjuka. Jag tror att det blir värre. Många som blivit sjuka tror bara att de haft en vanlig förkylning. Jag tror att det är fler sjuka än vad som har rapporterats.

Senaste nytt

 1. 21:03 USA stramar åt för statliga kinesiska medier

  Den amerikanska regeringen har beslutat att fem statliga kinesiska medier i fortsättningen ska tvin...

 2. 21:00 Palmeexpert: Överraskande uppgifter

  Sveriges mest uppmärksammade mordgåta kan få en lösning före sommaren, uppger den ansvarige åk...

 3. 20:35 Åklagaren: Åtal kan väckas för Palmemordet

  Åtal för mordet på Olof Palme kan komma att väckas före sommaren – eller också läggs mordut...

 4. 20:35 Isabella Löwengrip säljer sitt livsverk

  Entreprenören och influeraren Isabella Löwengrip säljer sitt skönhetsföretag Löwengrip Beauty...

 5. 20:28 Försvunnet spökskepp bärgat av Dennis

  Övergivet på öppet hav, kapat av pirater – och sedan försvunnet i många månader. Irländska...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Svenske hockeytränaren i Wuhan: En spökstad Svenske hockeytränaren i Wuhan: En spökstad