Frostenson bryter tystnaden om Akademien - News55
Annons
Annons

Frostenson bryter tystnaden om Akademien

Uppdaterad: 2018-09-05 17:00

Katarina Frostenson kommenterar nu för första gången krisen i Svenska Akademien. I Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda publiceras delar av mejl där hon skriver att Sara Danius ska ha gett henne tre alternativ kring det fortsatta deltagandet i Akademien.

Annons
Annons

I sin långa text i Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda driver skribenten och juristen Jesús Alcalá tesen att poeten Katarina Frostenson “offrades för att skydda Akademiens varumärke”. Katarina Frostenson – som har koppling till den så kallade kulturprofilen – lämnade sin stol i Svenska Akademien i april i år, precis som tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius.

Annons
Annons

Frostenson uppger att hon i mars kallades till ett möte av Sara Danius. Där ska Frostenson ha fått tre alternativ: frivilligt lämna Akademien omgående, fortsätta deltagandet i Akademien med långtgående restriktioner eller så skulle Danius, enligt artikeln, föreslå att Frostenson skulle uteslutas ur Akademien samt att kulturprofilens verksamhet skulle polisanmälas.

“Jag lyssnade till detta och ställde sedan en fråga: vad den senaste punkten kunde utgöra för alternativ/möjlighet. Det kunde Sara Danius inte ge svar på. Jag uppfattade den punkten som en tydlig påtryckning, för att inte säga ett hot”, skriver Katarina Frostenson i sitt mejl till Jesús Alcalá.

Krisen i Svenska Akademien tog sin början i november förra året då 18 kvinnor anklagade den så kallade kulturprofilen, med nära band till Akademien, för sexuella trakasserier och övergrepp i en artikel i Dagens Nyheter. Kulturprofilen har hela tiden nekat till brott, och delar av förundersökningen lades senare ner. I juni åtalades han för två fall av våldtäkt.

Senaste nytt

 1. 19:31 Twitter möblerar om i sin tidslinje

  Mikrobloggen Twitter gör om sin tidslinje. Användarna kan på nytt läsa inlägg i omvänd kronolo...

 2. 19:30 Bekräftat: Då kommer "Downton Abbey"-filmen

  Nästa september får tittarna chans att återse butlern Carson, Lady Mary och de andra från tv-ser...

 3. 19:25 Kaosartade scener när tunnelbanan stannade

  Ett strömavbrott stoppade trafiken helt på den gröna linjen i Stockholms tunnelbana mitt i rusnin...

 4. 19:25 Szyber (KD) tvingas lämna partistyrelsen

  Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) utreds för bedrägeri efter att ha fått ersättning från r...

 5. 19:08 Wernblooms lag slipper Hazard

  Pontus Wernblooms nya grekiska klubb Paok Thessaloniki slipper Chelseas belgiske stjärna Eden Hazar...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Frostenson bryter tystnaden om Akademien Frostenson bryter tystnaden om Akademien