Annons
Annons
Annons

Ex-CIA-chef: Trump lät sig smickras av Putin

Uppdaterad: 2017-11-12 22:30

USA:s president Donald Trump föll för ryske kollegan Vladimir Putins smicker under rundresan i Asien, misstänker före detta CIA-chefen John Brennan.

Annons

Trump försökte på söndagen bringa reda i förbistringen som uppstod sedan han försäkrat att han tror på Putin, när den ryske presidenten förnekar inblandning i fjolårets amerikanska presidentval.

Trumps uttalande möttes av hård kritik, eftersom USA:s egna underrättelsetjänster slagit fast att Ryssland verkligen försökte påverka valet som gjorde honom till president. CIA-chefen Mike Pompeo, utsedd av Trump, stod på lördagen fast vid spionorganets slutsatser.

Trump: Jag litar på CIA

James Clapper, tidigare nationell underrättelsechef i USA, sade att det är “skandalöst” att den amerikanske presidenten litar mer på Putin än sin egen underrättelsetjänst. Men vid en presskonferens i Vietnam försökte Trump på söndagen distansera sig från sitt eget uttalande:

När det gäller om jag tror på det eller inte (den ryska inblandningen), så håller jag på våra underrättelseorgan. Med den ledning de nu har – mycket bra människor – litar jag helt på dem.

Men Trump konstaterade också att Putin inte tror att någon rysk inblandning förekommit: “Han tror vad han tror.”

Kan vara rädd för Putin

Både förre CIA-chefen John Brennan och James Clapper befarar att Trump låtit sig manipuleras av sin ryske kollega när presidenten sade sig lita på Putins ord. Enligt Brennan och Clapper missköter Trump kontakterna med Moskva, just när särskilde utredaren Robert Mueller granskar eventuella band mellan Ryssland och Trumps valkampanj.

Jag tror att Putin är smart när han leker med Trumps benägenhet att låta sig smickras. Och jag tror också att Trump av någon anledning endera är rädd för vad Putin kan hitta på eller för resultatet av utredningen (Muellers), säger Brennan i en intervju med tv-kanalen CNN.

Enligt Brennan borde Trump också “skämmas” eftersom han indirekt attackerat de ansvariga inom underrättelsetjänsten som kom fram till att Ryssland påverkat valutgången:

Jag finner det särskilt svårsmält att Trump på veterandagen ifrågasätter Jim Clapper, en man som tjänat sitt land i 35 år.

Annons

Mest läst på News55.se

 1. Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio

  Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. I ett län...

 2. Skämt på branschgala får kritik

  Skämt om #metoo-kampanjen fick deltagare vid en branschgala att reagera. TV4-duon som ledde galan r...

 3. Så fördelas arvet efter Janne ”Loffe” Carlsson

  Janne ”Loffe” Carlsson gick bort i slutet av sommaren och nu står det klart hur arvet ska förd...

 4. Sanslöst pris på Bregott - varför?

  Är 50% prishöjning på några veckor rimligt? Man gnuggar sig i ögonen när man ser vad det i och...

 5. Så satsar regeringen på Sveriges pensionärer

  Höjda pensioner, sänkt pensionärsskatt och höjt bostadstillägg. Under 2018 kommer regeringen a...

Annons