Nobelpris för upptäckt av ny cancerbehandling - News55
Annons
Annons

Nobelpris för upptäckt av ny cancerbehandling

Uppdaterad: 2018-10-01 17:15

En helt ny typ av cancerbehandling belönas med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. För vissa patienter, med en väldigt svårartad cancer, har den nya terapin inneburit att de lever betydligt längre än vad de annars skulle ha gjort.

Annons
Annons

I augusti 2015 meddelade USA:s tidigare president, den då 90-årige Jimmy Carter, att hans elakartade hudcancer hade spridit sig till levern och till hjärnan.

Det är i Guds händer nu och jag är beredd på vad som komma skall. Jag är redo för allt och ser fram emot ett nytt äventyr. Jag har haft ett underbart liv, sade han vemodigt, men utan bitterhet.

Men Carter hade tur. I samma veva fick han testa pembrolizumab, en antikropp som ingår i en helt ny form av cancerbehandling. Bara tre månader senare undersöktes han på nytt och av cancern syntes inte ett spår. Den var, konstaterade förvånade läkare, helt borta.

Drygt tre år senare lever Jimmy Carter fortfarande och i vad som såg ut att vara en tanke, på hans 94:e födelsedag den 1 oktober, tillkännagavs att upphovsmännen bakom den revolutionerande behandlingen tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Tvingas skölja ansiktet

De som prisas är japanen Tasuku Honjo och amerikanen James P Allison för deras upptäckter kring immunterapi. För den senare blev TT först med att berätta den goda nyheten. Inte ens Nobelkommittén hann före:

Tack, tack, wow, sade han när TT nådde honom på telefon halv sex på morgonen lokal tid.

Till nyhetsbyrån AFP säger han:

Annons
Annons

Det är en stor känslomässig förmån att möta cancerpatienter som framgångsrikt har blivit behandlade med immunterapi. De är levande bevis för styrkan av grundvetenskaplig forskning, för vår drivkraft att lära oss och ta reda på hur saker fungerar.

James P Allison delar priset med japanen Tasuku Honjo.

Jag vill fortsätta min forskning så att den här immunbehandlingen kommer att rädda fler cancerpatienter än någonsin, säger den 76-årige Honjo till journalister i Kyoto, enligt nyhetsbyrån AFP.

Unik behandling

De båda forskarna får priset “för upptäckten av cancerbehandling genom hämmande av immunförsvarets bromsmekanismer”.

De får det för sina upptäckter som har lett till att en helt ny princip för cancerbehandling har kunnat utvecklas, säger Thomas Perlmann, professor och ständig sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

Tidigare, berättar han, har vi “bara” haft tre typer av behandlingar: kirurgi, strålning och cellgifter, som alla riktas mot cancercellerna själva. Nu finns även så kallad immunterapi.

Det som är unikt med denna behandling är att den riktar sig mot immunsystemet och får det att bli överaktivt, genom att den blockerar “bromsarna” i immunsystemet. När det blir överaktivt får det förmåga att attackera cancercellerna, säger Thomas Perlmann.

Vet inte riktigt

Annons

De olika medicinerna har hittills visat sig mest effektiva vid elakartad hudcancer, malignt melanom, och vissa typer av lungcancer respektive leukemi. Det finns också individuella skillnader. Vissa patienter, som Jimmy Carter, svarar väldigt bra på behandlingen, medan andra inte gör det.

Varför det är så vet man inte riktigt, men om några år kommer vi säkert veta vilka patienter som har störst chans att svara på den här behandlingen, säger Thomas Perlmann.

Senaste nytt

 1. 15:40 Talmannen: "Vi kan inte kapitulera"

  Socialdemokraternas Stefan Löfven får ta över försöken att ge Sverige en ny regering. Riksdagen...

 2. 15:38 Turkiet sparkar över 250 lokala ledare

  Över 250 lokala ledare i Turkiet petas från sina poster, i en i raden av utrensningar som regering...

 3. 15:36 Explosionsrisk stänger E4:an i Ullånger

  En fabriksbrand med explosionsrisk har fått räddningstjänsten att stänga av E4:an vid Ullånger...

 4. 15:30 Två tonåringar åtalas för våldtäkt på skola

  Två tonårspojkar åtalas för våldtäkt mot två minderåriga personer på ett skolområde i Väs...

 5. 15:35 Makedonien ska rösta om namnbyte

  Parlamentet i Makedonien inledde på måndagen debatt om planerna på att byta namn till Nordmakedon...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Nobelpris för upptäckt av ny cancerbehandling Nobelpris för upptäckt av ny cancerbehandling