Hertz begär konkursskydd i Nordamerika - News55
Annons
Annons

Hertz begär konkursskydd i Nordamerika

Uppdaterad: 2020-05-23 13:15

Det globala biluthyrningsföretaget Hertz har lämnat in en ansökan om konkursskydd i USA och Kanada. Men verksamheten i Sverige och andra europeiska länder påverkas inte direkt.

Annons
Annons
EkonomiTT

Det Floridabaserade bolaget har hand om biluthyrningsmärken som Hertz, Dollar och Thrifty, och har fört samtal med kreditgivare sedan man i april inte kunde betala sina skulder till företag som man leasar sina fordon från.

Innan pandemin slog till med full kraft gick Hertz starkt, uppger företaget i ett uttalande , med en omsättning som ökade sex respektive 8 procent i januari och februari.

Men covid-19 orsakade en “plötslig och dramatisk” påverkan på efterfrågan på resor, och fick bolaget att krascha ekonomiskt.

Bolaget har en skuld på 18 miljarder dollar och 38 000 anställda världen över, men det är bara verksamheten i USA och Kanada som nu berörs.

Hertz hade lyckats förhandla till sig ett uppskov till kreditgivarna, som gick ut på fredagen. Och förhandlingarna om ytterligare förlängning strandade, uppger amerikanska medier.

Begär skydd

Företaget har nu lämnat in begäran om konkursskydd till en domstol i Delaware, enligt det så kallade elfte kapitlet. Det motsvarar ungefär en företagsrekonstruktion, och innebär att företaget kan fortsätta att vara verksamt samtidigt som man försöker att lösa de ekonomiska problemen.

Begäran om konkursskydd innebär att Hertz är en av de mest högprofilerade företagskollapserna till följd av coronakrisen.

Sverige påverkas inte

Annons
Annons

Hertz i Sverige uppger att verksamheterna i Norden inte påverkas direkt av vad som händer i Nordamerika, eftersom verksamheten bedrivs som en franchise av ett dotterbolag till Volvo Cars.

“För oss är det business as usual, även om coronapandemin påverkar oss i stor utsträckning”, säger Hertz Sveriges vd Mattias Wäne i ett pressmeddelande. “Våra kunder kan känna sig helt trygga med att fortsatt boka med oss”.

Senaste nytt

 1. 06:16 USA:s ursprungsfolk räds förlust av språk

  Familjer lever tätt tillsammans och på många platser saknas rinnande vatten. I områden där stor...

 2. 06:10 Malmström: Svår och skakig väg tillbaka

  Vägen tillbaka efter krisen kan bli både krokig och farlig. Bland farorna finns budgetbråk i EU...

 3. 06:10 Räknar med stort boprisfall

  De “gyllene åren” är förbi på bostadsmarknaden och bostadspriserna kan falla uppemot...

 4. 06:06 Ardern lät sig inte skakas av skalv

  Ett jordskalv med magnituden 5,8 skakade Nya Zeelands nordö under måndagen.

 5. 06:00 Fläskkvartetten tillbaka med ny ep

  Fläskkvartetten är tillbaka, nu som en trio, med ep:n “Unepidemic sound pt 1” som sl...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Hertz begär konkursskydd i Nordamerika Hertz begär konkursskydd i Nordamerika