Hovrätten dömer 17-åring för Rinkebymord - News55
Annons
Annons

Hovrätten dömer 17-åring för Rinkebymord

Uppdaterad: 2019-02-11 14:05

Hovrätten fastställer straffet för den 17-årige pojke som dömts av Solna tingsrätt för mord på en man på en restaurang i Rinkeby. Han döms mot sitt nekande.

Annons
Annons

Drygt ett år har gått sedan skjutningen. Det var vid 18.30-tiden den 8 januari 2018 som en pistolbeväpnad gärningsman klev in på en restaurang i Rinkeby centrum och avlossade två skott mot en 24-årig man. Skotten träffade i huvudet och i halsen och mannen avled senare på sjukhus.

I november dömde Solna tingsrätt pojken, som var 16 år vid gärningen, till tre års sluten ungdomsvård för mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Trots att han nekade till brott bedömde tingsrätten att det var “praktiskt taget uteslutet” att det skulle vara någon annan än just han som begått mordet.

Friad på en punkt

Nu fastställerhovrätten straffet, men frikänner pojken från åtalspunkten grovt vapenbrott. Enligt hovrätten kan det inte uteslutas att det är som pojken säger, att han någon gång bara helt kort hållit i en kulsprutepistol, som alltså bär hans fingeravtryck.

Också hovrätten hänvisar bland annat till att pojkens dna har hittats på patroner som kunnat kopplas till det vapen som användes. Övervakningsfilmer från platsen visar också att gärningsmannen har en “skada/avvikelse” på ena handen, vilken överensstämmer med en skada som 17-åringen har.

Kriminell konflikt

Annons
Annons

Bakgrunden till mordet tros vara en pågående konflikt mellan två kriminella grupperingar i Rinkeby. En dryg vecka före mordet på restaurangen sköts en man ihjäl som enligt polisen hade en framträdande roll i en av grupperna.

Efter detta uppstod ett rykte om att 24-åringen varit inblandad. Detta tror polis och åklagare ledde fram till en hämnd i form av dödsskjutningen den 8 januari. Den nu dömde 17-åringen umgicks med personer som har anknytning till gruppen som mannen som mördades i december hörde till.

Senaste nytt

 1. 21:52 AIK säkrade finalbiljett

  I praktiken har det varit klart länge – nu är AIK också klart för allsvenska hockeyfinalen...

 2. 21:49 Drönare stoppade flygtrafik

  Återigen har en drönare stoppat flygtrafik. Den här gången var det en drönare som upptäcktes v...

 3. 21:46 Sverige mot slutkval efter rysarseger

  Det blev en riktig rysare, men de svenska basketherrarna lyckades besegra Danmark i den så viktiga...

 4. 21:45 Jollyroom krävs på miljonvite

  Konsumentombudsmannen (KO) kräver Jollyroom på tre miljoner kronor i vite för vilseledande reklam...

 5. 21:38 Kvinna misshandlad i lägenhet i tre dagar

  Två kvinnor och en man har gripits misstänkta för att ha hållit en kvinna fånge i en lägenhet...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Hovrätten dömer 17-åring för Rinkebymord Hovrätten dömer 17-åring för Rinkebymord